Health
Alimente interzise după detartraj
Chiar dacă avem o igienă dentară riguroasă, placa bacteriană și depunerile de tartru sunt inevitabile, așa că detartrajul trebuie făcut cel puțin o dată la jumătate de an.
Cristina Bucur
|Reading time: 2 mins
sursa foto: iStock
Chiar dacă avem o igienă dentară riguroasă, placa bacteriană și depunerile de tartru sunt inevitabile, așa că detartrajul trebuie făcut cel puțin o dată la jumătate de an.
Cristina Bucur
|Reading time: 2 mins
Share this article

Detartrajul este o procedură pe care o realizează medicul stomatolog pentru a îndepărta depunerile de piatră de pe dinți, care rămân netezi și curați. Chiar dacă avem o igienă dentară riguroasă, placa bacteriană și depunerile de tartru sunt inevitabile, așa că detartrajul trebuie făcut cel puțin o dată la jumătate de an. În general nu există mari restricții alimentare, însă există totuși câteva alimente interzise după detartraj.

Alimente interzise după detartraj

Există persoane care, după procedura de detartraj, suferă de o ușoară sensibilitate dentară. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când tartrul este subgingival. Aceste persoane ar trebui să aibă o grijă mai mare în ceea ce privește alimentația după detartraj. De obicei, această sensibilitate intervine la consumul de alimente dulci sau reci. Sensibilitatea dispare de la sine la câteva zile după detartraj.

Lista de alimente interzise după detartraj:

–         Alimente care pot să îți intre în gingii sau să rămână printre dinți

Aici se încadrează orice aliment care îți poate răni gingiile sau poate să se fărâmițeze și să rămână blocat între dinți și masele: chipsuri, popcorn, nuci, migdale etc.

–         Alimente “lipicioase” sau care trebuie mestecate mult

După detartraj, dinții sunt sensibili și ar fi bine să evitați alimentele care se lipesc de dinți sau care necesită multă mestecare. Fructele confiate și ciocolata sunt alimente interzise după detartraj. Și o carne mai ațoasă sau tare s-ar putea să vă provoace probleme.

–         Mâncăruri acide care îți pot răni gingiile

Orice mâncare sau băutură acidă – cum ar fi roșiile, citricele, murăturile, sucul de fructe sau vinul roșu – sunt prea dure pentru dinții și gingiile tale după un detartraj.

–         Mâncărurile condimentate

Există persoane care ar putea simți disconfort dentar după detartraj dacă mănâncă alimente foarte condimentate, în special picante.

–         Alimente prea reci sau prea calde

Mâncărurile fierbinți sau de abia scoase din frigider sunt pe lista de alimente interzise după detartraj, deoarece e posibil să vă provoace durere.

Așa că, o zi, două după detartraj, ar fi bine să consumați alimente moi (banana, iaurt, piure, mere coapte), supe, ouă fierte.

 

Health
Share this article