Căutare

Share this article

De când pandemia de Coronavirus a lovit puternic statul New York, guvernatorul Andrew Cuomo a anunțat răspicat că toți cei care nu lucrează în operațiuni esențiale precum sănătate, furnizare de alimente, sau în departamentele de poliție sau pompieri, trebuie să stea acasă. „Îmi asum întreaga responsabilitate. Dați vina pe mine”, a declarat Andrew Cuomo.

Măsura a fost drastică, așa cum a exclamat Cuomo. Guvernatorul, asemenea tuturor americanilor, s-a trezit în fața unei crize fără precedent în ultimul secol. Iar panica vine din partea unui om care s-a pregătit toată viața pentru acest moment.

În ieșirile sale, Cuomo, 62 de ani, vorbește mereu cu plăcere despre faptul că el este un fiu al cartierului Queens și al New York City. Vorbește frecvent despre mama sa, Matilda și o prezintă ca fiind una dintre americanii aflați în mare risc de complicații din cauza Coronavirusului, deoarece este în vârstă.

Zilele acestea Andrew Cuomo este omul care aduce toate veștile populației, omul care merge pe teren, vizitează spitalele de campanie, cel care se ocupă de aducerea ventilatoarelor în New York și producerea a cât mai multor paturi.

Abdrew Cuomo dând raportul zilnice despre criza COVID-19

Când Trump ignora criza și spunea că „America e America” și totul va trece repede, în timp ce medicii aproape că-și smulgeau părul din cap, Andrew Cuomo închidea școlile și întregul oraș, ordonându-le oamenilor să stea acasă.

Însă, în realitate, Cuomo este fiul tatălui său, fostul guvernator al statului New York, Mario Cuomo. Și este moștenitorul viziunii extinse a tatălui său despre ceea ce înseamnă autoritatea guvernului asupra statului. Și mai mult decât atât, este moștenitorul unei viziuni asupra unui guvern mare, larg și cuprinzător.

„Mulți oficiali aleși nu înțeleg guvernarea și nu vor să înțeleagă”, spune Gerald Benjamin, un vechi profesor de științe politice la SUNY Paltz, omul care a studiat familia Cuomo încă de pe vremea când Mario Cuomo devenea o vedetă a politicii de stat, în anii ’70.

Mario Cuomo

Pe măsură ce primește aplauze pentru munca sa în timpul pandemiei de Coronavirus și a altor urgențe, criticii țin să amintească rapid populației care sunt defectele lui Andrew Cuomo. Astfel, în plină criză ziarele au ținut să aflăm că unul dintre apropiații familiei, Joseph Percoco, a fost condamnat pentru corupție în urmă cu doi ani. Iar lista de bătălii și controverse ce pun la punct istoria sa politică, este una lungă.

Cu toate acestea, unele dintre controverse deschid o fereastră pentru a-l înțelege pe Andrew Cuomo, omul pe care se concentrează o națiune întreagă în aceste zile, bărbatul care a candidat pentru prima dată imediat după evenimentele de la 11 septembrie.

Cine este Andrew Cuomo și cum a debutat cariera lui politică?

Andrew Cuomo „știe cum merg lucrurile”, spune Benjamin, profesorul de științe politice. „Este un tip dur și nu vede cu ochi buni opoziția. Dar e foarte bun în crize. Crede că știe ce face și deține controlul”.

Abdrew Cuomo și tatăl său, Mario Cuomo. Foto: new York Times

Ales pentru prima dată guvernator în 2010, tânărul Cuomo a fost procuror, avocat la o casă de avocatură, avocat general de stat și secretar federal în New York.

Acum, la cel de-al treilea mandat la biroul executiv din Albany, el a atins recordul de trei mandate al tatălui său și este de așteptat ca în 2022 să i se dea un al patrulea mandat de guvernator.

La numai câteva luni după ce teroriștii au distrus World Trade Center și o parte din Pentagon, Cuomo îl critica pe guvernatorul de atunci, George Pataki că nu a știut să fie un bun lider în fața acelei crize.

„El a stat în spatele liderului”, spunea Cuomo la vremea respectivă făcând referire la dinamica dintre Pataki și primarul de atunci al New York-ului, Rudy Giuliani, cel care a fost omul cheie al operațiunii. „Pataki i-a ținut haina liderului. A fost un asistent grozav al liderului. Dar nu a fost un lider”. „Acesta nu e felul de acțiune al lui Cuomo”, spune Benjamin.

Tatăl lui Andrew, Mario, a fost guvernator din 1983 până în 1994, preluând comanda într-o perioadă în care – condus de președintele Ronald Regan – guvernul și serviciile publice erau ținute în frâu. Mario Cuomo s-a poziționat în antiteză cu Regan, acesta din urmă fiind văzut ca un campion al renașterii conservatorilor în America.

Mama lui Abdrew Cuomo, în 2002, susținându-și fiul în campania electorală

Mario Cuomo, cunoscut pentru disponibilitatea lui de a vorbi despre politică și filosofia religioasă, combinată cu niște abilități oratorice excelente, a câștigat notorietate prin faptul că și-a băgat nasul în treburile murdare din funcțiile de stat și atunci când a vrut să știe ceva, s-a dus să discute direct cu muncitorii, neluându-i în seamă pe cei cu funcții de conducere.

Profesor de drept constituțional și savant, Mario Cuomo a văzut guvernarea New York-ului drept unul dintre cele mai puternice pârghii ale națiunii – atât prin configurația sa legală oficială, cât și datorită statutului de lider în rândul statelor din zorii republicii.

La vârsta de 20 de ani, Andrew Cuomo a fost managerul de campanie al tatălui său și apoi, după ce Mario a fost ales, a jucat rolul de asistent special pentru guvernator. Cei doi au fost și colegi de cameră.

În acea perioadă Andrew a câștigat reputația ca fiind cel care îl întărește și îi dă putere tatălui său în Albany. Poveștile sună ca dintr-o legiune: dacă Mario Cuomo era nervos, tânărului Andrew era cel pe care își vărsa nervii. Însă au fost vremurile în care Andrew a pătruns viziunea tatălui său asupra autorității politice și a puterii și importanței guvernării, mai ales atunci când oamenii au nevoie de un lider.

Înțelegerea job-ului de guvernator de către Andrew Cuomo nu a fost modelată doar de tatăl său, ci și de moștenirile pe care le-au lăsat toți cei care au slujit guvernul înaintea lui, spun specialiștii în științe politice. Chiar la intrarea în biroul lui sunt atârnate portretele lui Franklin și Teddy Roosevelt și al lui Grover Cleveland.

Deși este evident că nu este deloc de acord cu politica lui Donald Trump, Andrew Cuomo și-a limitat criticile directe la adresa președintelui SUA în timpul crizei COVID-19, lăsând acțiunile și declarațiile lui să vorbească de la sine.

Abdrew Cuomo alături de cele trei fiice ale lui

„În mod normal sunt acuzat că vorbesc prea deschis și direct. Și accept asta. E adevărat”, spune Cuomo în timpul unei apariții ale sale de săptămâna trecută.

Cuomo a fost din nou comparat cu tatăl său atunci când s-a vorbit despre lipsa răbdării ce îl caracterizează. Însă, a declarat că se bucură că este așa, mai ales când își amintește cu tatăl lui suna direct muncitorii din agențiile de stat pentru a le spune că lucrează prea încet pentru a fi pe placul lui.

Bine conștient de faptul că este perceput ca fiind prea dur și în mod particular nu este deosebit de prietenos cu toată lumea, Cuomo le-a spus reporterilor că deciziile sale în fața crizei provocată de Coronavirus îi vor defini viitorul.

„Sunt convins că vor exista consecințe politice. Știu că oamenii sunt foarte furioși pe deciziile mele”, spunea Cuomo legat de deciziile sale de a închide statul New York și de a le ordona oamenilor să stea acasă. „Un gentleman mi-a spus că nu mai există nici o șansă ca eu să mai fiu reales vreodată. Sincer? Nu-mi pasă deloc de asta.”

read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO