Atracții turistice în Dobrogea. Unde mergem când nu mergem la plajă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Atracții turistice în Dobrogea. Unde mergem când nu mergem la plajă

În mijlocul unei vechi cariere de granit, din cauza excavațiilor, un izvor subteran a ieșit la suprafață și a inundat o galerie veche. Acum lacul are o adâncime de peste 20 de metri și localnicii spun că în adâncurile lui s-ar găsi toate utilajele rămase acolo în urma inundației.
Share this article

Când spunem Dobrogea gândurile celor mai mulți dintre noi zboară automat către litoral și Delta Dunării mai ales acum, când căldura ne toropește și nu e greu să ne imaginăm cum am sta liniștiți pe un șezlong sau ne-am plimba cu barca pe canalele fascinante ale Deltei. Dar județele Constanța și Tulcea au mult mai multe minunății de oferit turiștilor curioși. Să vedem ce atracții turistice în Dobrogea trebuie să treci pe listă pentru următoarea vizită în zonă.

Cetatea Histria

Nu poți merge în Dobrogea fără să vizitezi măcar o dată cel mai vechi oraș atestat pe teritoriul de azi al României. Coloniștii greci din Milet sunt cei care au pus bazele cetății, cu mai bine de 600 de ani î.e.n., pe malul lacului Sinoe, pe atunci un golf cu deschidere la Marea Neagră. A fost locuită vreme de peste 13 secole și era alimentată cu apă, iar străzile îi erau pavate. Tot aici au fost bătute primele monede de pe teritoriul țării și nu a fost doar un punct strategic militar și comercial, dar avea și centre culturale și sportive.

A fost redescoperită în 1868 de un arheolog francez, iar Vasile Pârvan a fost cel care a scos-o la lumină. Cercetările arheologice continuă însă și în prezent, pentru că locul este o sursă continuă de artefacte din vremuri îndepărtate. Ca să ajungi la ea poți ține drept drumul de la Constanța înspre nord, preț de vreo 50 de kilometri, apoi indicatoarele te vor scoate din drumul principal și te vor duce în parcarea din fața Muzeului de Arheologie, aflat chiar la intrarea în cetate.

Cetatea Enisala

De la Histria îți poți continua drumul prin istoria Dobrogei cu o vizită la Enisala, cetate despre care unii spun că ar fi cel mai frumos amplasată din România. Ultima cetate genoveză și singura cetate medievală rămasă în picioare în această zonă, Enisala a fost ridicată după anul 1250 pe locul unei așezări antice, Heracleea, pe marginea lacului Razim, în vârful unui deal calcaros. Accesul la ea este extrem de ușor, poți merge cu mașina până în parcarea amenajată la poalele ei și apoi ai de urcat foarte puțin până să ajungi între zidurile ei, de unde vei descoperi o panoramă incomparabilă asupra Dobrogei.

Cheile Dobrogei

Cheile Dobrogei sunt o zonă protejată din județul Constanța, cam la 40 de kilometri de oraș, și sunt un canion impresionant prin peisaj și povești. Aici, în valea largă mărginită de pereții calcaroși, au fost descoperite urme ale unor animale preistorice precum mamuți sau rinoceri spinoși.

Peștera Casian

Odată ajunși în rezervația geologică Cheile Dobrogei, în apropiere de lacul Casian veți descoperi peștera cu același nume. În relieful stâncos trebuie să urmezi o potecă ce pornește din spatele mănăstirii de aici, traversezi valea și apoi urci o scară metalică un pic provocatoare ca să ajungi la peștera micuță, în fapt o grotă ce a fost locuită în secolul IV de părintele Ioan Casian, unul dintre întemeietorii monahismului. Grota are și câteva galerii înguste și lungi de câțiva metri și a fost amenajată ca spațiu de slujire liturgică.

Peștera Liliecilor

Peștera Liliecilor sau Peștera Gura Dobrogei face parte din aceeași rezervație și este nu foarte departe de Casian. Descoperită în 1926 de arheologul Vasile Pârvan, se pare că aceasta s-a format acum aproximativ 2,5 milioane de ani. Nu este inclusă în circuitul turistic și nici electrificată, așa că fără lanterne nu vei putea vedea mai mult de intrare deși ea are peste 400 de metri lungime. Ce-i drept, nici nu este indicat accesul în adâncimea peșterii ca să nu deranjezi coloniile de lilieci ce se adăpostesc în ea.

Peștera La Adam

Nu la mare distanță găsești și Peștera La Adam, un punct extrem de important pentru arheologi. Aici au fost descoperite fosile cu vechime de până la 100.000 de ani, dar și 5 pietre cioplite ce făceau parte dintr-un altar al Zeului Mithras, zeul luminii în Imperiul Persan. Cercetătorii au descoperit urme ale unor animale demult dispărute, precum leul de peșteră, cerbul gigantic, rinocerul lânos sau calul sălbatic cu fruntea lată. Peste 70 de specii de fosile jurasice și animale cuaternare au fost identificate aici în total.

Foto: trecator.ro

Lacul Iacobdeal

La poalele Munților Măcin, lângă localitatea Turcoaia, găsești lacul Iacobdeal, un lac format într-un fel unic la noi în țară. În mijlocul unei vechi cariere de granit, din cauza excavațiilor, un izvor subteran a ieșit la suprafață și a inundat o galerie veche. Acum lacul are o adâncime de peste 20 de metri și localnicii spun că în adâncurile lui s-ar găsi toate utilajele rămase acolo în urma inundației. Cu margini abrubte și pereții din granit, lacul arată ca unul glaciar. Accesul la el nu este însă deloc la îndemână. Ai nevoie de indicațiile localnicilor și apoi trebuie să pătrunzi printr-o grotă ca să te poți apropia de apa de culoarea smaraldului.

Sfinxul Dobrogei

Dacă tot ai ajuns lângă Munții Măcin, te poți aventura și pe traseele din cei mai vechi munți ai României, locul în care se găsesc roci mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ, de sute de milioane de ani. Nouă trasee turistice se regăsesc în rezervație, iar pe unul dintre ele, pe Culmea Pricopanului, vei descoperi Sfinxul Dobrogei, o piatră veche de secole care arată precum chipul unui bărbat îngândurat.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora