Căutare

Share this article

Sunt o mulțime de atracții turistice în Iordania, inima Orientului Mijlociu, locuri ce merită a fi vizitate măcar o dată în viață. O călătorie în Iordania îți oferă șansa de a vizita orașe antice, de a admira magnificele stânci de granit, de a vedea deșertul secular și chiar de a înota în Marea Moartă.

Înconjurată de țări precum Siria, Arabia Saudită, Irak și Israel, ai putea crede că este o țară profund musulmană cu credințe și reguli foarte stricte, dar și un loc destul de periculos. Ei bine, Iordania este incomparabil mai progresistă, liberală și sigură față de vecinii ei.

Iată un top al celor mai interesante 10 atracții turistice în Iordania:

  1. Atracții turistice în Iordania: Madaba

La sud de capitala Iordania se află Madaba, un orășel mic cunoscut pentru structurile sale religioase și pentru formele de artă antică. Mai exact este cunoscut pentru Harta Madaba, un mozaic ce provine din secolul al șaselea, ce înfățișează harta Ierusalimului și a altor locuri sfinte. Harta Madaba este găzduită de biserica St. George. Dacă ești pasionat de istorie, asigură-te că faci o vizită la Parcul Arheologic Madaba, precum și la Muzeul Madaba. Pentru a cuprinde toate aceste atracții dintr-o singură privire, urcă-te în clopotnița din Altarul Înfăptuirii Sfântului Ioan Botezătorul, ce oferă o panoramă spectaculoasă.

Foto: iStock
  1. Atracții turistice în Iordania: Rezervația Naturală Dana

Datorită peisajelor și oportunității de a face drumeții în aer liber, rezervația naturală Dana este, fără îndoială, un punct de top din Iordania. Baza de pornire este în satul Dana ce datează din secolul al 15-lea și care a rămas în mare parte nealterat. În acest sat sunt câteva opțiuni de cazare și restaurante, asta în cazul în care te gândești la o excursie de două zile. Principalul motiv pentru a vizita Rezervația Naturală Dana este acela de a explora canioanele și văile, peisaje absolut spectaculoase.

Foto: iStock

8. Atracții turistice în Iordania: Aqaba

În afară de Marea Moartă, unica deschidere spre apă a Iordaniei este Aqaba, singurul oraș port al țării. Aqaba este uneori numit fereastra spre Marea Roșie și de-a lungul anilor a reprezentat o destinație importantă a țării. Aqaba este o combinație unică de antic și modern ce-ți permite să faci un tur prin fortăreața Aqaba ce provine din secolul al 14-lea și să te cazezi într-un resort de cinci stele, cotat printre cele mai bune din lume. Ayla este deosebit de importantă fiind o așezare din secolul al 6-lea, remarcabil de bine păstrată.

Aqaba este și un loc popular pentru scuba divind la Marea Roșie.

Foto: iStock
  1. Atracții turistice în Iordania: Al-Karak

Dacă îți plac castelele, atunci Al-Karak este locul potrivit ție de vizitat. Orașul Al-Karak, cunoscut și sub denumirea simplă de Karak sau Kerak, se află în sudul Iordaniei și se mândrește cu o populație creștină foarte numeroasă, dar și cu minunatul său castel. Al-Karak găzduiește Citadela Kerak ce a fost odată cetatea cruciatului.  După ce a fost jefuit, castelul a fost lăsat în paragină mai bine de 500 de ani. Unele lucrări de restaurare au fost deja întreprinse, însă poți alege un tur pentru a vedea acele părți nerestaurate încă. În zona de jos a castelului se află Muzeul de Arheologie Karak ce se laudă cu o colecție impresionantă menită să explice istoria regiunii.

Foto: iStock
  1. Atracții turistice în Iordania: Amman

Amman este capitala Iordaniei, dar și cel mai mare oraș din țară, centru cultural și comercial. Dacă alegi o vacanță în Iordania, mai mult ca sigur vei petrece ceva timp și în Amman. Aici sunt o mulțime de ruine romane reprezentate prin câteva puncte cheie precum Amfiteatrul Roman și Nymphaeum. Capitala chiar merită vizitată deoarece aici se află câteva structuri importante precum Templul roman al lui Hercule și Palatul Ummayad. Dacă ești la palat în timpul rugăciunii, uită-te în jos, spre oraș și vei avea o priveliște uimitoare.

Foto: iStock
  1. Castelele deșertului

În deșertul Iordaniei, la est de Amman, se află o colecție de castele ce merită explorate. Aceste structuri au fost construite de califii umayyazi și multe au fost folosite pentru apărare, dar și pentru a fi locuite. Doar prin această rețea de castele umayyazii au reușit să trăiască și să prospere în necruțătorul deșert.

Într-o excursie de o zi poți ajunge la roca neagră și mozaicurile din Qasr Al-Hallabat, situl arheologic în curs de desfășurare a lui Hammam as-Sarah și frescele incredibile ale Qasr Amra.

Foto: iStock
  1. Marea Moartă

Deși cea mai mare parte a Iordaniei este înconjurată de pământ, împarte o mică porțiune de coastă cu Marea Moartă. Marea Moartă este cel mai jos punct de pe planetă, 430 de metri sub nivelul mării, iar salinitatea este incredibil de ridicată.

Marea Moartă are, de asemenea, multe legături cu istoria și religia, fiind locul în care Isus a fost botezat de către Ioan Botezătorul.

Este și un loc extraordinar pentru relaxare, apa fiind bogată în minerale, iar salinitatea dându-ți posibilitatea să plutești fără nici un efort. Cea mai bună modalitate de a vizita Marea Moartă este să te cazezi într-un resort de lux situat la nord-estul mării.

Foto: iStock
  1. Jerash

Când vorbim despre ruine romane, cei mai mulți dintre noi ne gândim la Europa. Ei bine, Jarash este gazda unei incredibile colecții de ruine greco-romane. O excursie la Jerash azi, îți va permite să vizitezi monumente emblematice precum Arcul lui Hadrian ce datează din secolul al 2-lea sau Hipodromul, ce a fost etichetat ca fiind cel mai mic hipodrom construit vreodată de romani. Pentru a începe călătoria în Jerash, ar trebui să te oprești prima dată la Muzeul de arheologie unde se găsesc o mulțime de artefacte și unde ți se va explica istoria secolelor trecute.

Foto: iStock
  1. Wadi Rum

În sudul Iordaniei se află Wadi Rum, o vale deșertică cunoscută pentru peisajul său ce-ți oprește respirația. Aici nu se găsesc așezări omenești permanente, doar triburi de beduini și nomazi, ocazional. Chiar dacă ne imaginăm deșertul sub forma dunelor de nisip, Wadi Rum se laudă cu munți de gresie și stânci falnice de granit. Multe dintre atracțiile majore din Wadi Rum sunt repere naturale și formațiuni de rocă, precum și culori unice de nisip sau stâncă. Culorile roșietice și portocalii au făcut ca multe pelicule să fie filmate în acest decor: Planeta roșie din Marțianul este de fapt peisajul de aici.

Lawrence al Arabiei a petrecut și el ceva timp în Wandi Rum așa că îi poți vizita casa și ceea ce este numit Izvorul lui Lawrence.

Foto: iStock
  1. Petra

Cel mai interesant loc din Iordania și una din cele șapte minuni al lumii moderne este orașul antic Petra. Cunoscut sub numele de Orașul roșu, sau Orașul Roz, Petra a fost pe vremuri capitala regatului Nabatean, înainte de a deveni parte a Imperiului roman. Așezarea a fost abandonată și uitată timp de secole întregi  de lumea vestică, însă a fost redescoperită în secolul al 19-lea.

Astăzi o vizită la Petra îți permite să faci un tur al parcului antic arheologic intrând prin canionul de nisip numit Siq. După Siq este Tezaurul magnific care, de fapt nu e o comoară, ci probabil un templu sau un mormânt regal. Alte ruine importante sunt cele ale Teatrului roman, Mănăstirea și strada fațadelor, un canion uriaș mărginit de fațadele unor morminte. Pentru o priveliște extraordinară, urcă-te pe muntele Aaron de unde se vede întreg orașul Petra cu arhitectura lui sculptată în piatră.

Foto: iStock
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO