Bacșișul în alte țări. Ce tips lași la restaurant, la hotel și șoferului de taxi, oriunde în această lume? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Bacșișul în alte țări. Ce tips lași la restaurant, la hotel și șoferului de taxi, oriunde în această lume?

În Turcia, de exemplu, bacșișul este acceptat doar cash, iar în Brazilia dacă oferi bacșiș în dolari, poți fi considerat nepoliticos. Cu alte cuvinte, „câte bordeie, atâtea obicee”. Însă, ca regulă generală, bacșișul se practică în majoritatea țărilor.
Share this article

În unele țări bacșișul depinde de calitatea serviciilor primite, în alte țări, bacșișul este o jignire.

În Turcia, de exemplu, bacșișul este acceptat doar cash, iar în Brazilia dacă oferi bacșiș în dolari, poți fi considerat nepoliticos. Cu alte cuvinte, „câte bordeie, atâtea obicee”. Însă, ca regulă generală, bacșișul se practică în majoritatea țărilor. Care este valoarea lui și cum se lasă, aflăm mai jos.

Bacșișul în alte țări. Ghidul internațional al tips-ului

Românii au reputația de a lăsa bacșișuri foarte generoase, însă și obiceiurile lor sunt foarte diferite de la regiune, la regiune.

Și în timp ce mulți ar fi de acord că 20% din valoarea notei de plată este un bacșiș bun, ne punem problema cât de mult este suficient pentru a răsplăti calitatea serviciilor angajaților? Iar confuzia devine și mai mare atunci când călătorești. În funcție de țara pe care o vizitezi, ai putea ajunge în situația de a jigni pentru că ai oferit prea mult, deloc, sau prea puțin. Bacșișul în alte țări este o chestiune destul de complexă. Iată cum merge treaba în fiecare regiune a lumii:

Foto: Shutterstock

Bacșișul în alte țări: Europa și America

În acea parte a lumii unde unii angajați de la fast food câștigă 20 de dolari pe oră, bacșișurile nu se bazează pe salarii așa cum se întâmplă în Statele Unite ale Americii. În Europa, bacșișul reprezintă de cele mai multe ori un gest de apreciere pentru calitatea serviciilor. În unele țări, nu este nici măcar acest obicei de a lăsa bacșiș. Dacă vei călători în Scandinavia, vei observa că pe nota de plată este trecut serviciul ospătarilor, ceea ce înseamnă că nu trebuie să lași nimic extra.

În alte țări, nu e nimic greșit dacă lași în plus 10% din valoarea notei de plată, chiar dacă serviciile au fost deja incluse pe notă. Însă, întotdeauna citește cu atenție nota pentru a înțelege ce ai plătit deja, înainte de a decide să lași bani în plus.

În America, bacșișul este aproape obligatoriu pentru că este, mai degrabă, o contribuție la salariul omului care te-a servit.

Indiferent unde călătorești, încearcă să lași bacșișul cash și, pe cât posibil, în moneda locală a țării respective.

Citește și:

Politețea în diverse colțuri ale lumii. Unde poți râgâi pentru a face un compliment și unde poți scuipa în semn de salut?

Bacșișul la restaurante

  • Mărimea bacșișului trebuie să fie direct proporțională cu mărimea comenzii.
  • Este în regulă dacă lași ceva mărunțiș pentru o cafea sau o băutură
  • În majoritatea țărilor europene, 5% este un procent corect pentru bacșișul lăsat la masa de prânz. 10% este de preferat în cazul unei cine, într-un restaurant mai elegant.
  • Dacă ai primit un discount la nota de plată, nu vei jigni pe nimeni dacă lași un bacșiș mai mare, dar nici nu vei fi înjurat dacă nu o faci.
  • Un bacșiș generos se acordă unei serviri excepționale, nu unei persoane care a fost doar politicoasă.

Bacșișul la hotel

La acele hoteluri scumpe, luxoase, unde un valet îți cară bagajele în cameră, trebuie să lași un bacșiș de câțiva dolari. Dar dacă mergi la un hotel mai nepretențios? Trebuie să lași bacșiș acelor angajați care au fost prietenoși cu tine, cameristei care îți schimbă prosoapele sau ospătarului care îți aduce cafea de dimineață?

  • În aceste cazuri este decent un bacșiș de 5 dolari pe zi pentru cameristă, bacșiș care se lasă pe pernă.
  • În majoritatea țărilor, angajații ce servesc micul dejun nu așteaptă bacșiș, dar dacă ți s-a părut că au fost extrem de drăguți cu tine, poți lăsa 1-2 euro pe masă, după ce te ridici.

Bacșișul la taxi

În aproape toată Europa, dar și America, bacșișul șoferului de taxi înseamnă rotunjirea până la următorul euro. Adică, dacă valoarea cursei este de 12,34 euro, este absolut normal să plătești 13 euro.

Bacșișul în alte țări: Asia

La fel ca în Scandinavia, țările asiatice aderă către cultura „fără bacșiș”. În restaurante este bine să verifici nota de plată pentru a vedea dacă a fost trecut acolo fee-ul pentru servicii. Dacă este deja adăugat bacșișul pe notă, nu trebuie să lași nimic, mai ales în China, Japonia și Coreea de sud. În restul Asiei este în regulă să lași un mic bacșiș. Dacă acesta nu a fost trecut pe notă, poți lăsa până la 10% din valoarea notei.

Dacă iei un taxi, spune-i șoferului să păstreze restul. Iar la hotel, este în regulă dacă lași echivalentul unui dolar, sau doi, în moneda locală, pentru serviciul de curățenie din cameră, însă asigură-te că îi dai direct cameristei.

Foto: Shutterstock

Bacșișul la restaurant

  • În Emiratele Arabe Unite și Quatar, bacșișul este de 15-20% din totalul notei de plată.
  • În alte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Israel, verifică mai întâi nota de plată pentru a vedea dacă nu a fost inclus acolo.
  • Dacă bacșișul este inclus pe notă și totuși vrei să lași mai mult, poți adăuga 5-10%.
  • Dacă servirea nu este inclusă pe nota de plată, ar trebui să lași un bacșiș de 10-15% din valoarea notei.

Bacșișul în alte țări: America latină

Bacșișul mediu în America latină  și de sud este de 10%. La fel ca și în cazul altor regiuni din lume, trebuie să verici mai întâi nota de plată pentru a te asigura că servirea nu a fost deja inclusă. Dacă serviciul ți se pare excepțional, este absolut ok să lași chiar mai mult de 10%.

În unele țări trebuie să negociezi valoarea cursei direct cu șoferul de taxi. În aceste cazuri nu e nevoie să lași bacșiș. În restul situațiilor trebuie să rotunjești valoarea cursei și să lași 10% bacșiș.

La hotel, media bacșișului este de 1-1,5 dolari pe zi pentru cameriste.

Bacșișul în alte țări: Australia și Noua Zeelandă

Și în aceste țări legea bacșișului funcționează ca în majoritatea țărilor lumii:

  • 10-15% din valoarea notei de plată la restaurant
  • 1-3 dolari pe zi pentru personalul hotelului
  • Până la cinci dolari în plus față de valoarea cursei cu taxiul.

În Africa și Canada, bacșișul este tot de 10% din valoarea serviciilor .

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora