Bataclan s-a redeschis la 1 an de la masacrul terorist de la Paris cu un concert Sting - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Legendarul Sting, solistul trupei The Police a susţinut un concert impresionant în faţa multor părinţi îndureraţi şi ai celor care au supravieţuit atacului terorist de la 13 noiembrie în sala de concerte Bataclan, din Paris.

În urma masacrului de acum un an, 90 de persoane şi-au pierdut viaţa în atentatele jidahiste ce s-au petrecut în capitala Franţei.

Sting a vrut să apară pe scenă ca să salute sutele de suflete îndurerate ce au pierdut pe cineva drag în urmă cu un an. Toată lumea s-a întrebat la vremea respectivă şi se întreabă încă, cum a fost posibil ca acei oameni înarmaţi să pătrundă în Bataclan, să deschidă focul asupra fanilor muzicii rock şi să omoare atâtea persoane. Azi, Bataclan este complet renovat şi încearcă să acopere aceste cicatrici care probabil vor dăinui pe vecie în sufletele tuturor.

Discursul de deschidere a lui Sting a fost în franceză şi a emoţionat toată audienţa: „Avem două lucruri extrem de importante de făcut în această seară… În primul rând, ne vom aminti şi vom aduce un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu un an. Apoi vom celebra viaţa şi muzica acestei săli de concerte istorice”, după cum anunţă The Guardian. Apoi a adăugat „Nu trebuie să-i uităm niciodată” şi a ţinut un moment de reculegere pe scenă.

Starul rock şi-a început concertul cu o versiune mai liniştită a noului său hit „Fragile” care a instaurat o stare de tristeţe şi de prudenţă în manifestarea emoţiilor mulţimii. Însă, în momentul în care a ridicat puţin volumul sunetului şi a cântat „Message in a Bottle”, publicul a început să-şi manifeste încrederea în el şi a adus faimoasa sala de concerte Bataclan la ceea ce era odinioară: un loc al rock’n’roll-ului, fără cruzime şi durere.

În sala s-au aflat părinţii şi rudele celor 90 de tineri care au murit în timpul atacului terorist din noiembrie anul trecut, tineri ce se aflau la concertul trupei rock „Eagles of Death Metal”.

Atunci când Sting a cântat o variantă emoţionantă a hit-ului său „Every Breath you Take” o mamă îndurerată de la balcon a scos o fotografie a fiului său de numai 20 de ani ce a fost omorât în timpul masacrului şi a orientat-o cu faţa spre scenă ca şi cum s-ar fi asigurat că acesta priveşte concertul. Alţi părinţi au lăcrimat aproape tot timpului cât a durat spectacolul, mai anunţă The Guardian.

Unele dintre cântecele lui Sting au fost scrise cu mult înainte ca unele dintre victimele de la Bataclan să se fi născut, însă au rezonant perfect cu părinţii acestora.

Ultima dată când am cântat la Bataclan a fost în 1979. Am scris un cântec la Paris, în 1978 şi iată-l acum…”, a spus Sting înainte de a cânta „Roxane”, poate cea mai aplaudată melodie de către cei din sală.

Alături de Sting, pe scenă s-a urcat pentru câteva momente solo şi trompetistul de origine franceză şi libaneză, Ibrahim Maalouf, care a fost aplaudat îndelung de către cei prezenţi.

Lacrimi şi durere în ochii supravieţuitorilor

Aurelian, un tânăr de 25 de ani ce a supravieţuit masacrului de la Bataclan în timp ce prietenul său a fost omorât a declarat că este pentru prima dată când se află într-un loc public de atunci, deoarece a evitat timp de un an sălile de cinema, barurile sau sălile de spectacole.

Sunt aici deoarece este important ca să văd finalul unui concert căruia nu i s-a permis niciodată să se termine”, a spus el. „Este în memoria prietenului meu şi a celor 90 de oameni care au murit”. Apoi a adăugat: „Am venit singur în seara asta. Este extrem de emoţionant, mai ales că tot timpul am flashback-uri ale acelei seri. Stăteam chiar acolo, pe partea cealaltă a barului când s-a întâmplat. În seara asta e pentru prima dată când mă reîntorc aici”.

O altă supravieţuitor, Mariesha Jack Payne, a aşteptat în barul de vis a vis de Bataclan, locul unde a fost direcţionată după atentate. Ea a venit din Scoţia pentru acest weekend comemorativ din Paris şi a declarat: „Chiar dacă nu sunt înăuntru, este simbolic pentru mine să fiu aici, în apropiere”.

Însă doi dintre membri trupei „Eagles of Death Metal” nu au fost primiţi la redeschiderea Bataclan dă către directorul adjunct al sălii de spectacole. Aceasta deoarece după atentate, solistul trupei, Jesse Hughes a declarat la începutul acestui an, într-un interviu televizat că are suspiciunea că atacul a fost pregătit cu ajutor din interior şi a aruncat această suspiciune asupra agenţilor de securitate. Unul dintre managerii de la Bataclan a declarat pentru AFP: „Au venit şi i-am dat afară. Sunt lucruri pe care nu le putem ierta”.

În încheierea concertului, Sting s-a aşezat singur pe scenă cu chitara acustică în braţe şi a cântat piesa pe care a compus-o în memoria lui James Foley, jurnalistul ce a fost omorât în 2014, în Siria de către membri ai grupării Stat Islamic. El a spus audienţei că „acest cântec este pentru toţi cei care au pierdut pe cineva drag”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO