Benedict Cumberbatch, starul care se foloseşte de celebritate ca să facă lumea puţin mai bună - LIFE.ro
Mergi la conținut

Benedict Cumberbatch, starul care se foloseşte de celebritate ca să facă lumea puţin mai bună

Spune că una dintre lecţiile mari pe care le-a primit de la viaţă a fost în 2004 când, aflat în Africa de Sud pentru filmările la To the Ends of the Earth, a fost ameninţat cu arma şi răpit.
Share this article

Este considerat unul dintre simbolurile Marii Britanii, alături de William Shakespeare, regina Elisabeta a II-a, David Beckham, J.K. Rawling, The Beatles şi Charlie Chaplin. A fost descris ca fiind Laurence Olivier al acestei generaţii şi unul dintre cei mai creativi actori de la Hollywood. Benedict Cumberbatch a dovedit, fără drept şi poate, că este capabil să intre în orice rol şi să-l facă de neuitat, fie că este un răufăcător cu superputeri, ca în Star Trek, fie că intră în pielea lui Julian Assange sau întruchipează un erou în filmele Marvel.

Actoria a fost menirea lui Benedict Cumberbatch

Nu degeaba a primit Benedict Cumberbatch titlul de gentleman al anului. Actorul a crescut într-un mediu în care a învăţat secretele unui comportament şi a unei ţinute ireproşabile. Bunicul său, fost ofiţer pe submarin în ambele războaie mondiale, a fost o figură importantă în înalta societate a Londrei, iar străbunicii săi au fost diplomaţi de carieră. Părinţii, în schimb, au ales o altă cale, cea a actoriei. Şi deşi Cumberbatch s-a arătat încă din copilărie interesat de acelaşi domeniu, ei l-au sfătuit să îşi aleagă o carieră ceva mai stabilă.

Actoria este foarte ciudată, peripatetică, turbată, cu un program de muncă şi social asupra căruia nu ai niciun control. Este foarte greu să-ţi planifici o viaţă de familie, să nu mai vorbim de când o să primeşti următorul salariu. Aşa că au muncit din greu ca părinţi şi ca actori ca să îmi ofere o educaţie care mi-a oferit oportunitatea şi privilegiul de a încerca şi de a mă canaliza spre alte obiective.

Pentru o vreme s-a gândit că ar putea deveni avocat, însă la finalul liceului a decis să-şi ia un an sabatic. Nu l-a folosit ca să se distreze, aşa cum făceau cei mai mulţi dintre colegii săi, ci a plecat ca voluntar în India, la o mănăstire tibetană, ca să îi înveţe engleza pe călugării de acolo.

Foto: Facebook

A învăţat, la rândul său, beneficiile meditaţiei, dar a avut şi aventuri riscante. În weekendurile libere pleca să descopere ţara. Aşa a ajuns să facă rafting pe râul Kali Gandacki, să traverseze provincia deşertică Rajasthan şi să fie la un pas să-şi piardă viaţa în Himalaya. Plecat cu încă 3 prieteni în munţi, aceştia au început ascensiunea. Fără şerpaşi, pentru că nu şi-i permiteau, fără provizii serioase şi un echipament potrivit şi fără o pregătire fizică temeinică. S-au rătăcit, au rămas fără mâncare şi apă, fără baterii la lanterne, au dormit într-un hambar părăsit şi cu greu au găsit drumul înapoi, către civilizaţie.

Întors la Londra, Cumberbatch s-a înscris la Universitatea din Manchester, la teatru şi s-a pregătit, în paralel, la una dintre cele mai cunoscute şcoli de arte din Marea Britanie, London Academy of Music and Dramatic Art. În 2018 fostul elev a devenit preşedintele LAMDA, înlocuindu-l pe Timothy West.

La un pas să refuze rolul care l-a adus în atenţia producătorilor de calibru

A început să joace teatru, piesele clasice fiind preferatele lui, iar prima nominalizare la un premiu important, Olivier Awards, a venit în 2005 – Cel mai bun actor într-un rol secundar ca George Tesman în Hedda Gabler. Nu a câştigat atunci, dar a ajuns să joace pe scena celui mai prestigios teatru din Marea Britanie, West End. Spectacolele şi interpretările lui se bucurau de tot mai mult succes, iar în 2011 a luat așa-numita Triplă coroană a teatrului londonez: a fost desemnat Cel mai bun actor într-un rol principal la Olivier Awards, Evening Standard Awards şi Critics` Circle Theatre Awards pentru rolul din Frankenstein. În 2015 primea cea de-a treia nominalizare la Olivier Awards, de data aceasta pentru rolul din Hamlet.

Foto: chicagotribune.com

În paralel cu teatrul, Cumberbatch juca şi în producţii de televiziune, iar premiile nu au întârziat nici aici să apară. A fost nominalizat la BAFTA TV Awards pentru Cel mai bun actor şi a câştigat Golden Nymph for Television Films pentru interpretarea lui Stephen Hawking în mini-seria Hawking.

Au urmat tot mai multe roluri şi nominalizări, apoi a venit propunerea pentru rolul lui Sherlock Holmes, cel care avea să-l ducă în casele spectatorilor din întreaga lume şi în atenţia marilor producători din cinematografie. A fost tentat să-l refuze.

Am auzit de serial şi m-am gândit că e o idee să readuci o poveste veche în prim-plan doar ca să faci bani. Putea să fie ceva foarte ieftin şi răsuflat. Dar când am aflat cine era implicat… Mama filmase câteva episoade din Coupling cu Steven Moffat, iar Mark Gatiss era un erou pentru mine, aşa că am ştiut că lucrurile aveau să fie făcute bine. Am zis să citesc scenariul şi atunci m-am îndrăgostit de proiect.

Iar serialul a fost un succes peste tot în lume şi i-a adus lui Benedict Cumberbatch şi primul Emmy din carieră. Au început apoi să vină propunerile pentru marele ecran. În 2006 a jucat rolul lui William Pitt the Younger în Amazing Grace şi a fost nominalizat la London Film Critics Circle. Au urmat roluri care mai de care mai diferite, în filme la fel de diferite, de la SF la animaţii, de la istorice la biografice.

Foto: npr.org

Rolul din The Immitation Game i-a adus nominalizări la Globurile de Aur, BAFTA, SAG şi Oscaruri, însă intrarea în Universul Marvel a fost cea care l-a transformat în vedetă la nivel mondial. Intrarea în pielea lui Doctor Strange i-a adus nu doar o provocare imensă, ci şi o perspectivă neobişnuită care s-a dovedit a fi câştigătoare. Pe 6 mai, anul acesta, va avea loc premiera Doctor Strange in the Multiverse of Madness, iar Cumberbatch se aşteaptă ca noul film să doboare încasările-record realizate de Spider-Man: No Way Home. Ce-i drept, actorul vine după un alt mare succes, The Power of the Dog, care i-a adus din nou nominalizări la cele mai mari premii din industrie: Oscar, BAFTA, Globurile de Aur şi Screen Actors Guild Award.

Citește și: Tot ce vrei să știi despre filmul Spider-Man: No Way Home – LIFE.ro

Un om simplu care face cât de mult poate ca să schimbe lumea în mai bine

Departe de celebritate şi toate titlurile sau catalogările primite, Benedict Cumberbatch este o persoană care alege să-şi folosească celebritatea în scopuri bune şi să-şi protejeze, pe cât posibil, viaţa privată. În 2015 a fost chiar decorat de regina Elisabeta a II-a.

Foto: irishmirror.ir

Spune că una dintre lecţiile mari pe care le-a primit de la viaţă a fost în 2004 când, aflat în Africa de Sud pentru filmările la To the Ends of the Earth, a fost ameninţat cu arma şi răpit alături de alţi 2 prieteni. Au scăpat teferi după ce le-au dat atacatorilor cardurile şi banii, dar actorul a realizat atunci că vrea ca viața lui să fie una mai puțin obișnuită.

În loc să fie însă nesăbuit, cum procedează alții în situații asemănătoare, Cumberbatch a ales să se concentreze pe lucruri care fac diferenţa. Este implicat într-o mulţime de cauze caritabile şi protestează constant faţă de războaiele din diferite zone ale lumii. Aşa s-a întâmplat şi în cazul războiului din Ucraina, actorul vorbind despre el inclusiv în discursul de mulţumire pe care l-a ţinut după ceremonia în care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. Le-a cerut oamenilor să ajute familiile din Ucraina şi s-a înscris în programul guvernamental Case pentru Ucraina, prin care britanicii primesc refugiaţi ucraineni în casele lor.

Este un moment şocant să fii european, la 2 ore şi jumătate de zbor distanţă de Ucraina. Trebuie cu toţii să facem mai mult decât să purtăm o insignă. Trebuie să donăm, să punem presiune pe politicieni să continue să creeze un refugiu aici pentru oamenii care suferă. Toată lumea trebuie să facă tot ce poate.

Actorul nu dă înapoi însă nici când este pus în faţa unor momente riscante. Aflat într-un taxi cu soţia sa, a văzut cum un curier aflat pe bicicletă este atacat de 4 tâlhari. A sărit din maşină şi a alergat să-i tragă de lângă victimă. Când agresorii au realizat cu cine se luptă au fugit, iar curierul, lovit în cap cu o sticlă de vin, a primit rapid îngrijiri medicale. Întrebat de ce a făcut asta, Cumberbatch a spus simplu:

Am făcut-o pentru că trebuia să o fac.

Benedict Cumberbatch este căsătorit din 2015 cu Sophie Hunter, actriţă şi regizor de teatru, cu care era prieten de 17 ani. Au împreună 3 copii.

Citește și: Sherlock sau Elementary? Două seriale, doi prieteni, acelaşi personaj – se întorc pe AXN – LIFE.ro

Imagini din acest articol ne-a fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora