Căutare

Share this article

Beneficiile saunei au fost evidențiate de către nordicii europeni, primii care au inventat și folosit acest procedeu de detoxifiere. Cultura saunei finlandeze este bine împământenită și recunoscută peste tot în lume.

Însă, indiferent cine a inventat-o sau nu, cultura saunei este răspândită în toată lumea timpurilor moderne. Acest lucru se întâmplă datorită recunoașterii beneficiilor pe care le oferă o sesiune de saună, de către terapeuți și chiar de oamenii obișnuiți.

Saunele sunt de fapt niște încăperi mici, create pentru a găzdui sesiuni calde, fie că e vorba de umede sau uscate.

Mai departe vom vorbi despre beneficiile neașteptate ale saunei, ce se fac simțite după minim o ședință sau două.

  1. Sauna eliberează toxinele

O metodă prin care corpul uman scapă de toxine este prin transpirație. Transpirația profundă reprezintă o modalitate foarte eficientă de eliberare a toxinelor din organism care au fost absorbite prin diferite feluri.

Foto: Shutterstock
  1. Sauna ajută la slăbit

Terapia prin saună reprezintă un mod bun de a slăbi cu un efort minim. În timpul unei sesiuni în saună, ritmul cardiac crește substanțial din cauza căldurii uscate.

Cercetătorii sugerează că 20 de minute la o temperatură de peste 75 de grade Celsius, obligă corpul la arderea a 500 de calorii. Metabolismul se accelerează într-un mod similar cu acela din timpul exercițiilor fizice.

  1. Sauna întărește sistemul imunitar

Un alt beneficiu major al saunei este acela că ajută la întărirea sistemului imunitar. Cum? O sesiune de saună ajută la crearea de celule albe în sânge, iar celulele albe se știe că reprezintă armele de apărare ale corpului împotriva infecțiilor. Cei care fac saună în mod regulat, se pot lăuda cu un număr mai mare de celule albe în sânge, lucru care îi face mai sănătoși și, dacă se întâmplă să se îmbolnăvească, se vindecă mai repede.

  1. Sauna este un bun promotor al interacțiunii sociale

Acest beneficiu nu este valabil pentru cei care au saune mici, private. În rest, o saună publică reprezintă un mediu perfect de interacțiune socială cu membrii familiei și prietenii, dar și cu oameni necunoscuți.

  1. Sauna ajută la îmbunătățirea performanței în timpul sporturilor de anduranță

Organismul uman are un anumit nivel de toleranță al căldurii. Folosirea regulată a saunei crește acest nivel de toleranță la căldură. Asta conduce la o îmbunătățire semnificativă a performanței în cadrul sporturilor de anduranță, deoarece acești sportivi ajung să obosească mai puțin și să-și mențină nivelul de energie cât mai ridicat.

  1. Sauna face ca părul tău să arate minunat

Oamenii au o glandă specială numită glanda sebacee ce acționează la nivelul scalpului, eliberând compuși ce condiționează hidratarea părului. Timpul petrecut în saună activează această glandă care apoi va elibera acești compuși utili, contribuind astfel la imaginea unui păr superb. În felul acesta nu mai e nevoie să cheltui o avere pe produse de hidratare a părului.

  1. Sauna te ajută să te recuperezi mai repede după un antrenament fizic

În zilele noastre, foarte multe săli de forță sunt prevăzute și cu saună și sunt o mulțime de motive pentru asta. Saunele reprezintă o modalitate eficientă de a te recupera rapid în urma unui antrenament fizic. Deșeurile metabolice sunt eliminate prin transpirație la saună. Fluxul de sânge ce circulă către mușchii obosiți și încordați, crește prin intermediul saunei, ajutându-i să se relaxeze și să-și revină mai repede.

  1. Sauna te ajută să arăți mai tânăr

Unul dintre organele semnificative ale corpului nostru, pielea, are nevoie de exerciții regulate, iar sauna reprezintă un mod grozav de a pune pielea la treabă.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, tot mai multe celule moarte se acumulează la nivelul porilor pielii, iar pielea devine tot mai puțin elastică. Câteva sesiuni în saună ajută la îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul pielii, ceea ce duce la creșterea de noi celule ce vor scăpa de cele moarte.

Uleiurile, care sunt hidratante naturale și antibiotice prezente în pielea noastră, sunt mobilizate prin saună. Astfel vei ajunge să arăți mai tânăr.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO