Când mergi la doctor pentru mamografie. 7 răspunsuri la 7 întrebări ale pacientelor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Când mergi la doctor pentru mamografie. 7 răspunsuri la 7 întrebări ale pacientelor

Când mergi la doctor pentru mamografie? Specialiștii recomandă ca acest lucru să se întâmple prima dată după 40 de ani. Dar sunt și situații în care trebuie să apelezi mai devreme.
Share this article

Când mergi la doctor pentru mamografie? Specialiștii recomandă ca acest lucru să se întâmple prima dată după 40 de ani. Dar sunt și situații în care trebuie să apelezi mai devreme.

Iată unul dintre motive pentru care am vrut să știm cât mai multe despre mamografie și să căutăm cele mai comune întrebări ce au nevoie de un răspuns.

Dar mai întâi de toate să vedem ce este o mamografie:

Mamografia folosește raze X pentru a realiza imagini ale sânului (numite mamografii). Mamografia poate depista cancerul într-o fază timpurie, când șansele de supraviețuire sunt mai mari. De aceea este adesea folosită ca test de screening. Poate fi, de asemenea, utilizată ca test de urmărire (numită mamografie de diagnostic) dacă tu sau medicul tău observați o modificare a sânului sau dacă există ceva neobișnuit pe mamografia de screening.

Când mergi la doctor pentru mamografie și la ce să te aștepți?

Dacă nu ai făcut niciodată o mamografie până acum, faptul că știi la ce să te aștepți poate atenua procesul și ușura anxietatea.

Dacă ai observat o schimbare la sân sau în zona subrațului – chiar dacă nu ești sigură dacă este ceva de îngrijorat sau nu – menționează-i medicului tău.

Citește și: Dr. Elena Claudia Teodorescu: „Din păcate nu există, nici vârstă, nici profesie, nici educaţie care să te poată feri de cancerul de sân”

Iată câteva lucruri pe care ar fi bine să le știi dinainte:

  • Dacă ai un ciclu regulat, este recomandat să programezi întâlnirea în prima săptămână de după menstruație. Sânii tăi ar trebui să fie mai puțin sensibili și va fi ușor să-ți amintești data ultimei tale menstruații, dacă ți se cere.
  • Dacă ai efectuat anterior o mamografie și mergi la un cabinet nou, cel mai bine este să ai la tine dosarul vechi.
  • Este o idee bună să ții o evidență a fiecărei mamografii pentru referințe viitoare. Asigură-te că ți-ai notat numele și adresa centrului și data la care ai făcut mamografia.
  • Centrul de mamografie îți va cere probabil numele medicului, astfel încât să poată împărtăși rezultatele în cazul în care se recomandă urmărirea.
  • Testul de screening durează aproximativ 15 minute.
  • Pentru a face mamografia, va trebui să te dezbraci de la talie în sus, deci este o idee bună să porți o cămașă pe care o poți scoate cu ușurință.
  • Evită să folosești deodorante, antiperspirante, parfumuri, pulberi sau loțiuni pe sânii și zonele axilare, în ziua examenului. Ingredientele din aceste produse pot apărea pe o mamografie și pot îngreuna citirea.
  • În timpul examenului, fiecare sân este presat între două plăci și se face o imagine cu raze X. Sunt obținute două imagini ale fiecărui sân, una de sus în jos și cealaltă dintr-o parte în alta.
  • Uneori, presiunea dintre plăci poate fi inconfortabilă, dar durează doar câteva secunde. Dacă ai îngrijorări, discută cu medicul tău despre administrarea de acetaminofen sau ibuprofen cu aproximativ o oră înainte de examen.
când mergi la doctor pentru mamografie
Pacienta în timpul examenului de mamografie. Foto: Shutterstocj

Când mergi la doctor pentru mamografie și când te aștepți să primești rezultatul?

Timpul necesar pentru obținerea rezultatelor poate depinde de tipul de mamografie: o mamografie de screening sau una de diagnostic. De obicei, te poți aștepta la rezultatele unei mamografii de screening în termen de două săptămâni. Dacă faci o mamografie ca test de urmărire, este posibil să obții rezultatele pe loc.

Când mergi la doctor pentru mamografie. Întrebări și răspunsuri pentru paciente.

Ce arată o mamografie?

La fel ca alte imagini cu raze X, mamografiile apar în nuanțe de negru, gri și alb, în funcție de cât de dens este țesutul.

  • Mamografiile prezintă anomalii la nivelul sânului care pot fi sau nu cancer. Țesutul mamar dens și țesutul mamar gras arată diferit pe o mamografie. Țesutul foarte dens, precum osul, apare alb, în timp ce grăsimea arată gri închis. Cancerul de sân și unele afecțiuni benigne (nu canceroase) ale sânilor sunt mai dense decât grăsimile și apar cu o nuanță mai deschisă de gri sau alb.
  • Deoarece majoritatea mamografiilor de astăzi sunt digitale, imaginile pot fi luminate sau întunecate, iar anumite secțiuni pot fi mărite și privite mai atent.
  • Dacă apare ceva neobișnuit pe mamografia de screening, următorul pas va fi testarea de urmărire pentru a vedea dacă este canceroasă sau benignă.

Doare o mamografie?

Unele paciente consideră că mamografiile sunt incomode; altele mai puțin. În timpul mamografiei este posibil să simți o presiune din partea celor două plăci, dar orice disconfort ar trebui să dureze doar câteva secunde. Dacă ești la menstruație, poate fi mai confortabil pentru tine să te programezi imediat după, când sânii sunt cel mai puțin sensibili.

Citește și: Cristian Viişoreanu, chirurg oncolog căruia soarta i-a arătat că menirea lui este să salveze vieţi: “Când pacientul trece pe locul 2 ceva e foarte greşit.”

Când mergi la doctor pentru mamografie? Și cât de des?

Cel mai important: dacă observi vreodată o modificare a sânului, acesta este momentul potrivit pentru a discuta cu medicul tău despre efectuarea unei mamografii. Nu contează cât de tânără ești, cât de recent ai avut o mamografie sau când ai următoarea programare. Nu aștepta!

Când vine vorba de mamografii regulate de screening, majoritatea organizațiilor majore de sănătate le recomandă, dar există încă dezbateri despre:

  • Ce beneficii aduc mamografiile, în special la persoanele tinere;
  • Când să începi să-ți faci mamografia;
  • Și cât de des să faci o mamografie.
când mergi la doctor pentru mamografie
Mamografia sânului. foto: Shutterstock

Cu alte cuvinte, nu există un răspuns clar la această întrebare. Cât de des faci screening-ul și ce metode de screening sunt utilizate, depinde și de vârsta ta, de nivelul de risc și de alți factori personali.

În general, specialiștii recomandă vârsta de 40 de ani.

Care e diferența între o mamografie 2D și una 3D?

Mamografiile standard sunt considerate bidimensionale sau 2D. Mamografiile 3D sunt imagini îmbunătățite create din imagini 2D. Cercetătorii încă studiază dacă 3D este mai bun decât 2D la screening-ul cancerului de sân.

Radiațiile pot fi dăunătoare pentru paciente?

În timpul unei mamografii ești expusă la o cantitate mică de radiații. Chiar dacă această expunere poate crește riscul de cancer de sân în timp, creșterea este atât de mică încât studiile arată că beneficiile depășesc riscurile (în special pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani).

Cum pot face o mamografie dacă sunt persoană cu dizabilități?

Dacă ai o dizabilitate fizică, este posibil să fii nevoită să suni pentru a găsi un centru de mamografie care să răspundă nevoilor tale. Este posibil ca multe centre (în special cele mobile) să nu fie proiectate pentru pacienții cu limitări fizice.

Este posibil ca medicul tău să te poată ajuta să găsești un centru care să răspundă nevoilor tale.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora