Cannes 2016: Premii FIPRESCI pentru filmul românesc „Dogs” şi coproducţia cu participare românească „Toni Erdmann” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Filmul românesc „Dogs”, regizat de Bogdan Mirică, şi coproducţia cu participare românească „Toni Erdmann”, de Maren Ade, au câştigat, sâmbătă seară, două dintre cele trei premii decernate de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) la Cannes, fiind recompensate în secţiunea Un Certain Regard respectiv în competiţia oficială a festivalului.

Juriul FIPRESCI de la Cannes atribuie în fiecare an trei premii: două în selecţia oficială (unul pentru competiţia oficială şi altul pentru secţiunea Un Certain Regard), iar al treilea recompensează un film ce a fost proiectat fie în secţiunea Semaine de la Critique, fie în secţiunea Quinzaine des Realisateurs, potrivit site-ului oficial al organizatorilor.

„Cîini/Dogs”, lungmetrajul de debut al regizorului român Bogdan Mirică, a câştigat premiul FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard. Pelicula a generat cronici elogioase în presa internaţională, în special în revista Variety, potrivit căreia lungmetrajul de debut al cineastului român este „un fel de «No Country for Old Men» reimaginat de Noul Val din România” şi „o combinaţie austeră” între filme regizate de fraţii Coen şi Nuri Bilge Ceylan. Filmul a intrat simultan în două competiţii – Un Certain Regard şi Camera d’Or. Trofeul Camera d’Or se acordă celui mai bun debut din selecţia oficială. Cu proiectul „Câini/ Dogs”, Bogdan Mirică s-a numărat printre cei 15 regizori invitaţi să participe la cea de-a zecea ediţie a L’Atelier de la Cinéfondation, la Festivalul de Film de la Cannes 2014.

Thriller-ul românesc va avea premiera naţională la Cluj-Napoca, în prezenţa echipei, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde concurează la Trofeul Transilvania.

Filmul „Toni Erdmann”, regizat de cineasta germană Maren Ade, a primit premiul FIPRESCI 2016 în competiţia oficială. Acest lungmetraj este şi unul dintre marii favoriţi la câştigarea trofeului Palme d’Or, ce va fi atribuit duminică seară. Filmul a fost turnat în România la casa de producţie HiFilm.

Lungmetrajul „Toni Erdmann”, de Maren Ade, este unul dintre cele 21 de filme care au selectate în competiţia oficială de la Cannes 2016. „Toni Erdmann” reprezintă o coproducţie Germania-Austria-România, al cărei coproducător român este Ada Solomon.

Prezentă cu primul ei film în competiţia oficială de la Cannes, regizoarea Maren Ade îi atrage pe spectatori într-o poveste emoţionantă, ai cărei protagonişti sunt o tânără distantă şi tatăl ei, care încearcă să îi recâştige afecţiunea prin intermediul glumelor, umorului şi perucilor. 

Atunci când Ines, o femeie de afaceri care lucrează într-o companie multinaţională din Bucureşti, îşi vede tatăl făcându-i o vizită neanunţată, ea nu poate să îşi ascundă exasperarea. Viaţa ei perfect organizată nu suportă nici cea mai mică formă de dezordine, dar, atunci când tatăl ei o întreabă dacă este fericită, incapacitatea sa de a-i da un răspuns reprezintă debutul unei bulversări profunde. Acel tată stânjenitor, de care ei îi este ruşine, face absolut totul pentru a-şi ajuta fiica să găsească un sens în viaţa ei, inventând un personaj – glumeţul Toni Erdmann.

Al treilea premiu FIPRESCI atribuit sâmbătă seară la Cannes a revenit peliculei franceze „Raw”, regizată de Julia Ducournau.

Anul 2016 marchează una dintre cele mai consistente prezenţe româneşti din istoria Cannes-ului.

Cristian Mungiu cu „Bacalaureat” şi Cristi Puiu cu filmul „Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan şi fraţii Dardenne. Filmul „Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclus în selecţia oficială şi a concurat în secţiunea Un Certain Regard. Filmul „4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar „Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, a concurat în secţiunea Cinéfondation.

Două coproducţii cu participare românească au fost fi prezente la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul „Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, coproducător român Ada Solomon, iar în secţiunea Semaine de la Critique, a fost proiectat filmul „Albüm” (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun” şi „Boogie”, a făcut parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

Producătoarea filmului ”Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian a participat la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat „Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora