Care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut: 2000-2023
Cel mai bun film de Oscar din perioada 2000-2023 a inclus producții care au redefinit standardele cinematografiei mondiale, aducând în prim-plan povestiri diverse, abordări inovatoare și performanțe remarcabile.
În anul 2000, „Gladiator” a cucerit publicul și criticii cu povestea sa epică despre onoare și răzbunare în Roma antică. Câțiva ani mai târziu, în 2004, „The Lord of the Rings: The Return of the King” a făcut istorie, devenind primul film fantasy care a câștigat cel mai mare premiu al Academiei, impresionând prin efectele speciale și profunzimea sa epică.
În 2008, „Slumdog Millionaire” a fost aclamat pentru modul în care a capturat cultura indiană și pentru tema sa inspiratoare despre destin. Anul 2010 a adus premiul filmului „The King’s Speech”, o dramă istorică despre depășirea fricilor și puterea cuvântului.
La mijlocul deceniului, în 2017, „Moonlight” a câștigat Oscarul pentru modul său delicat și profund de a explora identitatea și apartenența. În 2020, „Parasite”, un thriller sud-coreean, a marcat un moment istoric fiind primul film în altă limbă decât engleza care a câștigat marele premiu. Această victorie a deschis drumul pentru diversitate și includere în cinematografia internațională.
În 2023, „Everything Everywhere All at Once” a impresionat prin povestea sa complexă, captivantă și originală, abordând teme de familie, identitate și supranatural. Acești ani au oferit publicului și criticilor o selecție variată de filme care au explorat teme profunde și au adus perspective unice, toate sub egida premiilor Oscar. Aceste producții rămân marcante și sunt considerate repere în cinematografia mondială.
Cel mai bun film de Oscar: 2000 „Gladiator”
Când un general roman este trădat, iar familia sa este omorâtă de fiul corupt al împăratului, revine la Roma ca un gladiator pentru a se răzbuna.
Distribuţia: Russell Crowe, Joaquin Phoenix şi Connie Nielsen
2001 „A Beautiful Mind”
După ce John Nash, un matematician briliant dar sociopat acceptă un job secret în criptografie, viaţa sa ia o turnură de coşmar.
Distribuţia: Russell Crowe, Ed Harris şi Jennifer Connelly
2002 „Chicago”
Criminalele Velma Kelly şi Roxie Hart sunt împreună pe drumul morţii şi se luptă pentru faima ce le va scăpa probabil de spânzurătoare într-un Chicago al anilor 1920.
Distribuţia: Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones şi Richard Gere.
Cel mai bun film de Oscar: 2003 „The Lord of the Rings: Return of the King”
Întrucat Gandalf incearcă cu disperare să mobilizeze forţele distruse din Gondor, Théoden unifică războinicii din Rohan pentru a se alătura luptei. Deşi sunt loiale, curajoase şi pasionale, forţele oamenilor – cu Eowyn şi cu Merry ascunşi printre ele – nu se pot compara cu legiunea imensă de inamici ce se abate asupra regatului.
Distribuţie: Elijah Wood, Viggo Mortensen şi Ian McKellen.
2004 „Million Dollar Baby”
O femeie determinată lucrează cu un antrenor de box extrem de exigent pentru a deveni profesionistă.
Distribuţia: Hilary Swank, Clint Eastwood şi Morgan Freeman
Cel mai bun film de Oscar: 2005 „Crash”
Cetăţeni din Los Angeles, cu vieţi total diferite, se ciocnesc unii de alţii, împletindu-se astfel poveşti despre ura rasială, pierderi şi salvări.
Distribuţia: Don Cheadle, Sandra Bullock, and Thandie Newton
2006 „The Departed”
Un poliţist sub acoperire şi „o cârtiţă” în poliţie încearcă să se identifice unul pe celălalt în timp ce se infiltrează într-o bandă irlandeză din South Boston.
Distribuţia: Leonardo DiCaprio, Matt Damon şi Jack Nicholson.
2007 „No Country for Old Men”
Violenţa şi haosul se instalează după ce un vânător este împuşcat, o afacere de droguri eşuează şi două milioane de dolari ajung lângă Rio Grande. Un film despre problemele amare contemporane.
Distribuţia: Tommy Lee Jones, Javier Bardem şi Josh Brolin.
2008 „Slumdog Millionaire”
Un tânăr din Mumbai îşi aminteşte viaţa sa din mahala atunci când este acuzat că a trişat în cadrul unui concurs, versiunea indiană a „Who Wants to be a Millionaire?”
Distribuţia: Dev Patel, Freida Pinto şi Saurabh Shukla.
2009 „The Hurt Locker”
În timpul războiului din Irac, un sergent este repartizat în cadrul unei echipe de bombe a armatei şi nu este privit cu încredere de camarazii săi din cauza modului în care îşi face treaba.
Distribuţia: Jeremy Renner, Anthony Mackie şi Brian Geraghty
Cel mai bun film de Oscar: 2010 „The King’s Speech”
Povestea regelui George VI, ascensiunea sa neaşteptată pe tron şi a logopedului ce l-a ajutat pe nesigurul monarh să devină vrednic de el.
Distribuţia: Colin Firth, Geoffrey Rush şi Helena Bonham Carter
2011 „The Artist”
Un star de film mut întâlneşte o tânără dansatoare, însă apariţia sunetului în voideo le periclitează cariera.
Distribuţia: Jean Dujardin, Bérénice Bejo şi John Goodman
2012„ Argo”
Jucând rolul unui producător de film ce caută o locaţie de filmare pentru următorul său film, un agent CIA sub acoperire lansează o operaţie periculoasă de salvare a şase americani captivi în Teheran în timpul crizei ostaticilor din Iran în 1980.
Distribuţia: Ben Affleck, Bryan Cranston şi John Goodman
2013 „12 Years A Slave”
În perioada de dinainte de Războiul Civil al Statelor Unite ale Americii, Solomon Northup, un negru liber din New York este răpit şi vândut ca sclav.
Distribuţia: Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams şi Michael Fassbender.
2014 „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”
Celebru odinioară pentru interpretarea unui popular supererou, actorul Riggan Thomson (Michael Keaton) vede cum dispare încet-încet din amintirile fanilor. Într-o încercare disperată de a reatrage atenţia şi de a simţi, o dată în viaţă, că realizează ceva apreciat atât de colegii de breaslă, cât şi de publicul larg, Riggan plănuieşte o piesă pe Broadway. Pentru a reuşi, bărbatul trebuie să-şi ignore egoul supradimensionat, mai ales dacă vrea să-şi readucă aproape şi familia.
Distribuţia: Michael Keaton, Zach Galifianakis şi Edward Norton.
Cel mai bun film de Oscar: 2015 „Spotlight”
Povestea adevărată despre echipa de jurnalişti de la Boston Globe care a dezvăluit scandalul molestării sexuale a mai multor copii de către preoţii Arhiepiscopiei Catolice, cazuri muşamalizate de către Biserica Romano-Catolică.
Distribuţia: Mark Ruffalo, Michael Keaton şi Rachel McAdams
2016 „Moonlight”
O poveste sensibilă despre identitate, sexualitate și descoperirea de sine, urmărind viața unui tânăr afro-american în trei etape ale vieții sale.
Distribuția: Mahershala Ali, Naomie Harris și Trevante Rhodes
2017 „The Shape of Water”
O poveste de dragoste fantastică între o femeie mută care lucrează într-un laborator secret și o creatură misterioasă acvatică.
Distribuția: Sally Hawkins, Michael Shannon și Octavia Spencer
Cel mai bun film de Oscar: 2018 „Green Book”
Inspirat dintr-o poveste adevărată, filmul urmărește prietenia neașteptată dintre un pianist de culoare și șoferul său italo-american, în timpul unui turneu în Sudul Statelor Unite din anii ’60.
Distribuția: Viggo Mortensen și Mahershala Ali
2019 „Parasite”
Un thriller sud-coreean care explorează discrepanțele sociale și relațiile de putere dintre o familie săracă și una bogată din Coreea de Sud.
Distribuția: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun și Cho Yeo-jeong
Cel mai bun film de Oscar: 2020 „Nomadland”
O explorare a vieții nomazilor moderni din America, urmărind o femeie care călătorește prin Vestul SUA în căutarea unei noi vieți după pierderea locului de muncă.
Distribuția: Frances McDormand și David Strathairn
2021 „CODA”
O dramă emoționantă despre o adolescentă auzitoare dintr-o familie de surzi care se confruntă cu dilema de a-și urma pasiunea pentru muzică sau de a sprijini afacerea familiei.
Distribuția: Emilia Jones, Marlee Matlin și Troy Kotsur
2022 „Everything Everywhere All at Once”
O aventură SF care urmărește o femeie prinsă într-un conflict interdimensional care o obligă să exploreze realități paralele și rolul ei în salvarea universului.
Distribuția: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan și Stephanie Hsu
Cel mai bun film de Oscar: 2023 „Oppenheimer”
Regizat de Christopher Nolan, Oppenheimer explorează viața lui J. Robert Oppenheimer, fizicianul american considerat „părintele bombei atomice.” Filmul prezintă atât ascensiunea sa ca lider al Proiectului Manhattan, cât și conflictele etice și personale care l-au urmărit după detonarea bombelor asupra Japoniei. Nolan folosește imagini alb-negru și color pentru a reda momentele cruciale ale carierei lui Oppenheimer și dilemele sale complexe legate de puterea distrugătoare a descoperirilor sale.
Distribuția: Cillian Murphy în rolul principal, alături de Robert Downey Jr., Emily Blunt, Matt Damon și Florence Pugh.
Statueta Oscar pentru cel mai bun film al anului este cel mai râvnit trofeu la Hollywood. În cei 90 de ani de Premii Oscar au câştigat titlul de cel mai bun film unele dintre cele mai bune lungmetraje, dar şi unele care nu au fost chiar strălucite. Însă, indiferent de opinia noastră legată de cât de bune sau nu au fost anumite filme, Academia Americană de film a decernat trofeul încă din 1929 încoace unei singure pelicule. Dacă vrei să ştii care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut tu, în anul în care s-au născut părinţii tăi sau chiar bunicii tăi pentru că vorbim de 90 de ani de Premii Oscar, caută și în lista următoare:
- Care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut: 1929-1939
- Care a fost cel mai bun film în anul în care te-ai născut: 1940-1959
- Care a fost cel mai bun film în anul în care te-ai născut: 1960-1979
- Care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut: 1980-1999