Care este cea mai mică țară din lume? Țările care au doar câțiva kilometri pătrați - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cu doar 0.44 km², Vaticanul este cea mai mică țară din lume. Apărut în 1929, Vaticanul este condus de Papa și poate fi considerat un stat ecleziastic, funcțiile importante fiind atribuite clericilor. Este singurul stat din lume care are întreg teritoriul înscris în patrimoniul mondial UNESCO, fiind pe această listă din 1984.

Vaticanul este cea mai mică țară din lume și la capitolul locuitori – doar 1000 de oameni locuiesc în cei 0.44 km². Totuși, niciunul nu s-a născut aici: în Vatican nu există spitale. Cu toate astea, micuța țară are propria rețea de telefonie mobilă, bancă, observator astronomic, steag și imn național. De asemenea, poate elibera pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare.

Deși e cea mai mică țară din lume, Vaticanul se mândrește cu cea mai mare biserică de pe glob. Bazilica Sfântul Petru (Basilică di San Pietro) are o lungime de 186 metri, înălțimea cupolei este de 119 m, iar suprafața totală depășește 15.000 m². Se spune că ar fi nevoie de patru zile ca să o vizitezi pe îndelete și șă admiri toate capodoperele din interior.

Cea mai mică țară din lume: cine conduce Vaticanul

Șeful statului Vatican este papa, el fiind cel care deține autoritatea supremă executivă, legislativă și judecătorească. Papa este ales pe viață și e ajutat de către secretarul de stat, guvernator și președintele comisiei pontificale. Aceștia sunt numiți și revocați de Papă. Guvernatorul Vaticanului este un fel de președinte al Statului, dar care are, mai degrabă, îndatoririle unui primar.

Securitatea Vaticanului este asigurată de cunoscuta “Garda Elvețiană”, ai cărei membri sunt aleși pe bază de voluntariat din Elveția.

Monaco, pe locul doi în topul celor mai mici țări din lume

Este Vaticanul cea mai mică tară din lume, dar nici Monaco nu este prea departe. Principatul Monaco are o suprafață de doar 2 km², fiind și statul cu cel mai mare număr de milionari și miliardari din lume. Poziționat pe Riviera franceză, Monaco este cunoscut pentru cazinourile sale, yachturile de lux și vedetele care au reședința acolo. Este practic locul de “dezmăț” al celor celebri și bogați. Cu o populație de 36.000 de locuitori, Monaco este statul cu cea mai mare densitate a populației. Cel mai popular eveniment care are loc în Monaco este cursa anuală de Formula 1.

Pe locurile trei și patru în clasamentul celor mai mici țări din lume se află două insule din Oceanul Pacific – Nauru și Tuvalu, de 21 km², respectiv 26 km².

Localizată la est de Australia, Nauru este cea mai mică insulă din lume. Nauru este singurul stat din lume fară o capitală desemnată oficial. Cunoscut în 1980 pentru resursele sale de fosfor, Nauru le-a epuizat între timp, ajungându-se ca 90 la sută din populație să fie șomeră. Nauru mai este cunoscută și prin faptul că este țara cu cea mai obeză sau supraponderală populație (populația totală e de circa 10.000 de locuitori). Din această cauză, se clasează pe loc fruntaș și în topul țarilor cu cei mai mulți bolnavi de diabet tip 2.

Tuvalu are tot circa 10.000 de locuitori, a fost colonie britanică, dar și-a câștigat independența în 1978. Din cauza izolării sale în Oceanul Pacific, nu este o destinație prea turistică.

San Marino, a treia țară europeană în top 5 cele mai mici țări din lume

Cu o suprafață de 61 km², San Marino este pe locul 5 în clasamentul celor mai mici țări din lume. Aceasta este înconjurată de Italia și are o populație de circa 33.000 de locuitori.

Iată care sunt cele mai mici 20 de țări din lume, după suprafața în km²:

 

1 Vatican 0.44 Europa
2 Monaco 2.02 Europa
3 Nauru 21 Australia si Oceania
4 Tuvalu 26 Australia si Oceania
5 San Marino 61 Europa
6 Liechtenstein 160 Europa
7 Marshall Islands 181 Australia si Oceania
8 Saint Kitts & Nevis 269 America de Nord
9 Maldive 300 Asia
10 Malta 316 Europa
11 Grenada 344 America de Nord
12 Saint Vincent and the Grenadines 389 America de Nord
13 Barbados 430 America de Nord
14 Antigua and Barbuda 442 America de Nord
15 Seychelles 455 Africa
16 Palau 460 Australia si Oceania
17 Andorra 468 Europa
18 Saint Lucia 616 America de Nord
19 Micronesia 702 Australia si Oceania
20 Singapore 719.1 Asia

 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora