Care sunt cele mai rapide motociclete din lume şi la ce viteze ameţitoare pot ajunge - LIFE.ro
Mergi la conținut

Care sunt cele mai rapide motociclete din lume şi la ce viteze ameţitoare pot ajunge

Cea mai rapidă motocicletă din lume face şi ea din categoria vehiculelor cărora le este interzisă circulaţia pe drumurile publice. I se mai spune şi monstrul pe 4 roţi, atât datorită aspectului, cât şi...
Share this article

Adrenalină, viteză, libertate. Motocicleta le aduce pe toate şi mai mult decât atât, spun pasionaţii. Sigur, nu e pentru toată lumea mersul pe 2 roţi. Nu oricine se simte bine fără protecţia unei caroserii, simţind curenţii puternici de aer şi într-o poziţie nu tocmai comodă. Pentru cei care apreciază însă viaţa pe motoare, acesta este un stil de viaţă. Iar cele mai rapide motociclete din lume sunt frecvent subiect de discuţie printre cei care preferă acest mijloc de deplasare.

Ducati 1098S

Lansată în urmă cu 13 ani, fâşneaţa italiană continuă să fie un model mult-râvnit printre iubitorii vitezei pe 2 roţi. Este cel mai uşor şi, în acelaşi timp, cel mai rapid model al celor de la Ducati. Are numai 173 de kilograme şi cei 160 de cai putere îl ajută să atingă o viteză maximă de 271,9 km/h. Are un motor bicilindru cu volum de 1099 litri, răcit cu lichid, iar cutia de viteze este în 6 trepte.

Ducati 1098S, foto: topspeed.com

BMW K1200S

Modelul de turism sportiv al celor de la BMW a fost lansat în anul 2004, dar chiar şi după 16 ani de la acel moment rămâne una dintre cele mai rapide motociclete din lume. Are 1157 CC în 4 cilindri şi 16 valve şi dezvoltă 165 CP, putând ajunge la o viteză maximă de 273,5 km/h. Sistemul de frânare este dezvoltat astfel încât să poată fi cât mai eficient în raport cu viteza pe care o poate atinge, iar sistemul de suspensii este unul revoluţionar pentru momentul la care a fost scoasă pe piaţă motocicleta.

BMW K1200S, foto: motorcyclespecs.co.za

Aprilia RSV 1000R Mille

Acesta este cel mai rapid model produs de Aprilia. Cu motorul de 998 CC în V poate produce 141 CP şi atinge o viteză maximă de 282 km/h. Are nevoie însă de numai 10 secunde ca să ajungă la 140 de km/h. Motocicleta sport produsă între 2004 şi 2010 are o cutie de viteze cu 6 trepte.

Aprilia RSV 1000R Mille, foto: motorcyclespecs.co.za

MV Agusta F4 1000R

Acest model al producătorului italian a fost lansat într-o ediţie limitată. Motorul de 1 litru şi 16 valve are 174 CP şi reuşeşte să atingă o viteză maximă de 296 km/h. Suta de kilometri o atinge în 3,1 secunde. Modelul beneficiază şi de sistem de răcire cu lichid, frâne Brembo şi are o cutie de viteze în 6 trepte.

MV Agusta F4 1000R, foto: motorcyclespecs.co.za

Yamaha YZF R1

Seria lansată în 1998 a fost îmbunătăţită de-a lungul anilor până când producătorul japonez a scos în 2017 această versiune, catalogată drept cel mai impresionant model de la Yamaha. Motorul cu 4 cilindri în linie, de 998 CC, produce 200 CP şi poate atinge o viteză maximă de 300 km/h. YZF R1 are 7 sisteme electronice de asistenţă pentru pilot ce pot fi reglate în câteva secunde prin intermediul sistemului YRC.

Yamaha YZF R1

Kawasaki Ninja ZX – 14R

Prima motocicletă care depăşeşte pragul de 300 km/h face parte din celebra serie Ninja, care a dat ani de zile unele dintre cele mai rapide motociclete din lume. Acest model are un motor DOHC răcit cu lichid de 1441 CC în 4 cilindri şi 4 valve. Este capabil să ajungă la 100 de km/h în numai 2,7 secunde, iar viteza maximă pe care o atinge este de 305 km/h.

Kawasaki Ninja ZX – 14R

Honda CBR1100XX Blackbird

O altă vedetă a motocicletelor sport este acest model CBR, cel mai rapid dintre toate motoarele produse de Honda. Cu un motor de 4 cilindri în linie, 1137 CC şi 152 CP, aceasta ajunge la o viteză maximă de 303 km/h. A fost vreme de 2 ani cea mai rapidă motocicletă de pe circuit, reuşind să detroneze liderul incontestabil de până atunci, Kawasaki ZX-11. La acel moment atingea 290 km/h, performanţele următoarelor motoare reuşind să ajungă până la 305 km/h.

Honda CBR1100XX Blackbird, foto: bennetts.co.uk

Suzuki Hayabusa

Hayabusa este o celebritate printre pasionaţi. Timp de 20 de ani, cât timp a fost în producţie, a fost pe lista celor mai dorite motociclete din lume. Poartă numele japonez al șoimului pelerin, cea mai rapidă pasăre din lume, care atinge până la 320 de km/h în picaj. Tot atât s-a spus şi despre motocicletă că ar atinge, însă majoritatea testelor independente au bifat limita de 310 km/h.

Suzuki Hayabusa

MTT Turbine Superbike Y2K

Şi deşi cei 310-320 km/h ar putea părea mai mult decât suficienţi, abia acum începe top 3 al celor mai rapide motociclete din lume. Această motocicletă a apărut inclusiv în celebra Carte a Recordurilor Guiness drept cea mai puternică motocicletă din lume. Nu e tocmai de mirare având în vedere că are un motor unic, cu arbore turbo Rolls Royce 250-C20, 320 CP și ajunge la o viteză maximă de 370 km/h. În mod previzibil, această motocicletă nu se produce în serie, ci numai pe comandă.

MTT Turbine Superbike Y2K, foto: bikesdoctor.com

Kawasaki Ninja H2R

O bijuterie a celor de la Kawasaki, acest model nu poate fi condus decât pe circuite, iar piesele de schimb nu se pot cumpăra decât după ce prezinţi dovada că deţii un asemenea motor. Nu de alta, dar la viteza maximă de 400 km/h nici n-ai avea ce să cauţi cu ea pe stradă sau autostradă. Motorul cu injecţie are 998 CC, 305 CP, 4 cilindri în linie şi este în 4 timpi. Motocicleta are 6 trepte de viteză, sistem de schimbare rapidă a vitezelor Kawasaki Quick Shifter, sistem de asistenţă la viraje, sistem de control al tracţiunii, asistenţă la demarare, ABS K-ACT şi încă o listă lungă de dotări de ultimă oră. Şi mai are nevoie de ceva, de un conducător mai mult decât priceput, ca să ştie ce să facă cu ea.

Kawasaki Ninja H2R

Dodge Tomahawk

Cea mai rapidă motocicletă din lume face şi ea parte din categoria vehiculelor cărora le este interzisă circulaţia pe drumurile publice. I se mai spune şi monstrul pe 4 roţi, atât datorită aspectului, cât şi a vitezei la care poate ajunge: 560 km/h. Pentru că este considerată extrem de periculoasă, aceasta a fost vândută practic pe post de element de decor sau de obiect experimental. Doar 10 astfel de motociclete au fost construite şi toate şi-au şi găsit cumpărători, în ciuda interdicţiilor de a fi folosite pe stradă şi a preţului, 550.000 de dolari.

Dodge Tomahawk, foto: pinterest.com
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora