fbpx

Căutare

Share this article

Dhaniel Nora a deschis Purple Flowers atunci când viața i-a arătat că trebuie să facă o schimbare. Lucra în bancă, așa cum își dorise încă din școala primară, dar ceva în el i-a spus că misiunea lui pe Pământ este în cu totul altă direcție. Îi plăceau florile, dar nu era convins că trebuie să urmeze acest drum. Abia după refuzuri, a acceptat că aceasta este calea. Și a intrat în industria floristicii, deschizând business-ul Purple Flowers. Iar pandemia de coronavirus l-a obligat să se reinveteze. Să se adapteze la noile condiții din piață și să găsească o altă modalitate pentru a fi alături de angajații și clienții săi.

Cum s-a adaptat Dhaniel Nora la noile condiții din piață? Și ce schimbări a fost nevoit să facă pentru ca afacerea sa, Purple Flowers, să supraviețuiască?

Dhaniel Nora, ce faci, cum este în carantină?

Sunt bine, mulțumesc! Mă bucur că sunt sănătos și mă bucur enorm de mult că pot să muncesc. Ceea ce fac s-a schimbat foarte mult, deși tot cu flori lucrez. Per total în carantină este obositor. Muncesc mai mult, nu neapărat mai productiv, ci mai intens și mai istovitor.

Cât de mult te-a afectat pandemia de coronavirus? Și cât mai reziști?

Cumva această pandemie a dat restart industriei floristicii, nu numai din România, ci din întreagă lume. Unii s-au adaptat și merg mai departe, alții nu. Mă bucur că fac parte din prima categorie.

La început m-am panicat, din două motive. Pe de o parte m-am întrebat ce o să se întâmple cu tot ceea ce am construit, pe de altă parte m-a îngrijorat soarta colegilor mei. Pe 10 martie angajasem 2 oameni noi. Pe 12 martie, această situație lua amploare de la o zi la altă și evenimentele corporate începeau să se anuleze.

Prima neliniște am rezolvat-o repede, mi-am reamintit că am început de la zero și că mereu zic despre mine că aș lua-o oricând de la început. Responsabilitatea pe care o am față de 13 oameni în schimb, nu mi-a dat pace. Și așa am început să fac tot ce mi-a stat în putere ca toți acești 13 oameni să nu își piardă locul de muncă.

Atunci s-a întâmplat ceva magic. Foarte mulți cunoscuți și prieteni au început să mă ajute comandând flori de la noi. M-am emoționat văzând atât de multe nume cunoscute printre comenzile de pe site-ul nostru.

Dhaniel Nora (Purple Flowers): Atâta vreme cât pot să plătesc salariile pot rezista oricât.

Cât de mare a fost impactul în zona de business?

Cumva în momentele acestea cifrele mi se par neimportante. Când mă gândesc că atât de mulți oameni au de suferit din cauza acestei situații, mă simt cu adevărat norocos și binecuvântat că nu a trebuit să dau pe nimeni afară. Pot să îți spun că anularea tuturor evenimentelor corporate și amânarea nunților a însemnat o reducere de 70% a cifrei de afaceri.

Ce ați făcut pentru a vă adapta la noile condiții?

Mă felicit în fiecare zi pentru că mereu am crezut că online-ul e viitorul. Și pentru că, de patru ani încoace m-am chinuit să pun la punct magazinul nostru online.

La început mulți cunoscuți m-au ajutat, comandând flori de la noi. Am realizat două produse noi care le-au plăcut foarte mult oamenilor. Vestea s-a propagat rapid și acum avem foarte mulți clienți noi pe site.

Am realizat abonamentele la flori, cu flori de sezon la un preț foarte bun. Practic faci o singură comandă de un abonament de o lună, două sau trei și noi îți livrăm în fiecare săptămâna (oriunde în România) florile alese fără să mai plătești nimic în plus.

Oamenii aveau nevoie de emoție în viața lor, chiar dacă stăteau acasă. Asta a dus la cel de-al doilea produs pe care l-am lansat. Am făcut kit-uri de aranjamente florale și de terarii „DO IT YOURSELF”. Practic noi pregătim un pachet cu tot ceea ce le trebuie oamenilor să își facă singuri acasă aranjamentul floral sau terariul și le trimitem și un videoclip cu instrucțiuni pas cu pas în care le explicăm ce au de făcut. Și reacția oamenilor a fost foarte frumoasă. Am primit o grămadă de imagini de la oameni cu aranajmentele florale și cu terariile pe care le-au făcut. Cumva și fericiți pentru că au avut parte de o activitate plăcută, dar și mândri că au reușit să facă ceva ce părea destul de complicat la început. Acum pregătesc ghivece și jardinière cu plante pentru terase și balcoane. Vom vedea ce va urma.

  • Kit-uri de aranjamente florale și de terarii „DO IT YOURSELF”
  • Kit-uri de aranjamente florale și de terarii „DO IT YOURSELF”
  • Kit-uri de aranjamente florale și de terarii „DO IT YOURSELF”
  • Kit-uri de aranjamente florale și de terarii „DO IT YOURSELF”

De unde îți iei florile în această perioadă, îmi imaginez că bursa din Olanda este închisă?

Am avut probleme, este adevărat. Bursa de flori din Olanda nu s-a închis, dar transporturile au fost afectate, cererea a scăzut foarte mult, multe florării s-au închis și o mare parte din brokeri nu au mai trimis flori în România. Din fericire am avut 1 broker care mi-a trimis în continuare flori.

Pe de altă parte eu sunt un optimist convins și mereu văd partea plină a paharului. În această criză am intrat în legătură cu mulți producători români de flori. Și ei au avut probleme, bineînțeles. Și mi se pare extraordinar că așa cum și eu am fost ajutat la rândul meu, am putut să ajut și eu alte businessuri mici. Încă sunt în legătură cu câțiva producători români și cumpăr flori de la ei regulat.

Cât mai poți rezistă așa?

Oricât e nevoie. Recunosc, abia aștept să reînceapă evenimentele, cred că poți să fii mult mai creativ atunci când realizezi un decor pentru o lansare de produs sau pentru o nuntă frumoasă. Dar sunt recunoscător că avem ce munci și pentru că pot plăti salarile oamenilor.

Apropo de asta, ar fi trebuit să înceapă sezonul nunților, dar pandemia de coronavirusului a determinat deja anularea multor evenimente în România, care este situația?

Da, toate nunțile din mai și din iunie s-au amânat. Unele chiar și anulat. Din fericire doar unul din cuplurile mele și-a anulat nunta până acum. În rest toată lumea se gândește la o reprogramare. Tot mai mulți miri, chiar și cei din lunile iulie și august fac asta.

Cred că anul viitor va fi mare bătălie pe locații. Poate cu ocazia asta oamenii vor începe să facă ceea ce încerc să popularizez de mai bine de doi ani. Nunțile făcute vinerea. Mergi la nuntă vineri seară și apoi ai weekend-ul să te odihnești.

Dhaniel Nora

În rest, anul acesta cred că se vor căsători oamenii care cumva sunt constrânși de anumiți factori, dar totul într-un cadru foarte restrâns.

Dhaniel Nora (Purple Flowers): Per total sezonul de nunți de anul acesta este compromis. Dar, ca să fac o glumă, sper să nu fie deplasată în contextul actual: la anul, vom avea în martie-aprilie un extra sezon de botezuri (râde).

Care crezi că vor fi urmările crizei în domeniul tău? Și când crezi că își va reveni această industrie?

Cu siguranță că toată această criză va avea efecte neplăcute chiar și după ce pandemia va lua sfârșit. Acestea se simt deja și se vor simți mult timp de acum încolo. Cum am spus la început, unii se vor adapta și vor supraviețui, alții nu. Mă abțin în schimb să fac predicții pentru că nu dețin informațiile necesare ca să emit astfel de teorii. Cred că până când nu se va găsi un tratament, este puțin probabil ca răspândirea virusului să se oprească. Răspândirea acestuia poate fi încetinită, dar nu oprită. Și cred că toți trebuie să ne comportăm responsabil, să înțelegem că este datoria noastră să limităm cât de mult posibil răspândirea acestui virus.

Dhaniel Nora

Spune-mi cum ai ajuns tu să lucrezi cu flori? De unde această pasiune?

Huhhh (rade) … În școala primară îmi doream să ajung să lucrez în banca. Ceea ce am și făcut. Și a fost o experiență foarte frumoasă. Dar cineva acolo sus a decis că eu trebuie să fac altceva în viață. Deși mereu am fost atras de design, niciodată nu m-am gândit că aș putea avea o carieră în sensul asta și cu atât mai puțin că voi lucra cu flori.

Dhaniel Nora: Am început să mă „joc” cu florile alături de un prieten foarte drag și apoi am renunțat de două ori la toată treaba asta. Abia când florile au revenit pentru a treia oară în viață mea, am înțeles că asta este ceea ce trebuie să fac. Sunt un om foarte norocos și mă bucur nespus că am înțeles, într-un final, care este menirea mea pe pământ.

Prin ce se diferențiază Purple Flowers în piața din România?

Tot ceea ce fac are la baza dragostea pentru flori și pentru oameni. Experiența pe care o au oamenii atunci când facem un decor pentru evenimente este diferită. De fiecare dată, oamenii care la început ne sunt clienți, ne devin pe parcursul colaborării și prieteni. Chiar și în cazul comenzilor online, țin foarte mult ca oamenii să aibă o experiență frumoasă. La urma urmei, eu susțin că a cumpăra flori, nu ar trebui să se întâmple din obligație, ci din plăcere. Așadar țin foarte mult ca experiența lor pe site să fie una frumoasă.

Dhaniel Nora

Dhaniel Nora, spune-mi sincer, cum crezi că o să arate business-ul după această criză? Este ceva ce ne-a învățat această perioadă? Ceva ce vom păstra și după terminarea crizei?

Cred că totul va fi mai bine, vom fi mai organizați și mai puternici. Am văzut multe florării închise și această criză mi-a adus aminte că trebuie să am mai multă încredere în mine. Cu siguranță voi continuă să cred în magazinul online și voi susține această parte a businessului.

La final, de ce ți-e dor în perioada aceasta?

Îmi e dor de familie și de prieteni.

Și care o să fie primul lucru pe care o să-l faci după ce se ridică situația de urgență?

După ce se ridică situația de urgență, pe 15 mai, nu am să fac nimic special. O să continui să mă limitez la a merge la muncă și la supermarket după mâncare. După ce trece pericolul în schimb, am să mă duc să îmi văd părinții.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO