Carte sau film? Filme și seriale inspirate din unele dintre cele mai cunoscute bestselleruri din lume - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Carte sau film? Indiferent dacă ești cititor împătimit sau cinefil convins, îți recomandăm o serie de cărți ale căror ecranizări să le treci ca „must watch” sau, invers, mai multe filme pe care să le treci pe lista cărţilor de citit în continuare.

1922 (film)

Un fermier se confesează în scris că și-a ucis soția, dar moartea acesteia este doar începutul unei povești macabre. După un roman de Stephen King.

A Series of Unfortunate Events (serial)

Extraordinarii orfani Baudelaire se confruntă cu necazuri și au de-a face cu maleficul Conte Olaf în încercarea de a descoperi secretele familiei. Are la bază seria de 13 romane pentru copii scrisă de scriitorului american Daniel Handler, sub pseudonimul Lemony Snicket.

serial

Alias Grace (serial)

Filmul Alias Grace o prezintă pe Grace Marks, o tânără imigrantă irlandeză, care lucrează ca servitoare în Canada. Împreună cu grăjdarul James McDermott, a fost condamnată pentru uciderea brutală a angajatorului lor, Thomas Kinnear și a menajerei sale, Nancy Montgomery, în 1843. James a fost spânzurat, iar Grace a fost condamnată la închisoare pe viață. Grace a devenit una dintre cele mai notorii și enigmatice femei din Canada anilor 1840 pentru presupusul ei rol în această senzațională crimă dublă. A fost exonerată după 30 de ani de închisoare. Condamnarea ei a fost controversată și a dus la multe discuții despre implicarea sa efectivă în această crimă și posibilitatea ca ea să fi fost un simplu părtaș inconștient. După romanul cu același nume al scriitoarei canadiene Margaret Atwood.

All the Bright Places (film)

Bazat pe romanul de mare succes internațional al autoarei Jennifer Niven, Toate acele locuri minunate este povestea lui Violet Markey (Elle Fanning) și a lui Theodore Finch (Justice Smith), a căror întâlnire le schimbă viețile pentru totdeauna. Confruntându-se cu urmele rănilor lor fizice și sentimentale, cei doi descoperă împreună că până și cele mai neimportante locuri și momente pot avea semnificația lor. Această dramă captivantă este o perspectivă proaspătă și umană asupra bolilor mintale, asupra impactului acestora în relații, precum și asupra frumuseții și efectului pe termen lung al iubirii între tineri.

film

Altered Carbon (serial)

După 250 de ani în care a fost „înghețat”, un prizonier este adus la viață într-un nou trup și are șansa să-și câștige libertatea prin rezolvarea unei crime bulversante. După romanul științifico-fantastic Cyberpunk de Richard K. Morgan, primul din seria Takeshi Kovacs.

Anne with an E (serial)

O orfană plină de pasiune ajunge în mod surprinzător să trăiască alături de o femeie necăsătorită și blajinul frate al acesteia. Bazat pe romanul „Anne of Green Gables”, de Lucy Maud Montgomery.

The Boy Who Harnessed the Wind (film)

La doar 13 ani, William Kamkwamba citește o carte științifică și construiește o turbină eoliană pentru a-și scăpa satul din Malawi de foamete. Bazat pe fapte reale.

film

Brain on Fire

Chinuită de convulsii, psihoze și pierderi de memorie, o tânără jurnalistă de la New York consultă medic după medic în căutarea unui diagnostic greu de identificat. Are la bază autobiografia realizată de Susannah Cahalan.

The Fundamentals of Caring (film)

În această comedie emoționantă, un tânăr bolnav și îngrijitorul lui pornesc în căutarea unui obiectiv turistic și ajung să găsească speranță și prietenie. După romanul lui Jonathan Evison.

Gerald’s Game (film)

Lenjerie, cătușe, toate anunțau un weekend cu „picanterii”. În schimb, ies la iveală cele mai negre temeri ale soției. Este bazat pe romanul omonim scris de Stephen King.

film

The Ghost Bride (serial)

În Malacca, pe la 1890, Li Lan se trezește în lumea de apoi, implicată într-o situație misterioasă care are legătură cu sinistrul fiu decedat al unei familii bogate. După romanul de debut al scriitoarei Yangsze Choo.

The Haunting of Hill House (serial)

O familie destrămată înfruntă amintirile răscolitoare despre fosta casă și incidentele teribile care au dus la abandonarea ei. Scenele alternează între trecut și prezent. Pornește de la romanul de groază și de fantezie scris de Shirley Jackson.

Casa bântuită este o adaptare modernă a romanului clasic cu același nume, scris de Shirley Jackson, despre cinci frați care au crescut în cea mai faimoasă casă bântuită din America. Acum adulți, sunt reuniți de sinuciderea mezinei, ceea ce îi obligă să-și înfrunte în sfârșit fantomele propriului trecut… Unele dau târcoale prin mintea lor… iar altele poate chiar le urmăresc pașii din umbra legendarei case Hill House.

Hold the Dark (film)

Russell Core (Jeffrey Wright), un naturalist și expert în comportamentul lupilor, acum pensionat, călătorește într-un sat uitat de lume din nordul Alaskăi la rugămintea Medorei Slone (Riley Keough), o tânără mamă al cărei fiu a fost ucis de o haită de lupi. În timp ce Core încearcă să o ajute pe Medora să găsească lupii care i-au luat fiul, o relație ciudată și periculoasă se formează între cei doi singuratici.

Un șir de evenimente violente se declanșează atunci când soțul Medorei, Vernon (Alexander Skarsgard), întors acasă din războiul din Irak, află despre Moartea Fiului Său. În timp ce polițistul local, Donald Marium (JAMES BADGE DALE), încearcă din răsputeri să-l oprească pe Vernon să-și dezlănțuie răzbunarea, Core este forțat să pornească pe un drum înspre inima răului. Se bazează pe romanul cu același nume al lui William Giraldi.

film

The Last Kingdom (serial)

Răpit de o căpetenie vikingă după ce tatăl lui este ucis în luptă, tânărul Uhtred duce o viață de nordic până ce noua lui familie este lovită de tragedie. The Last Kingdom este primul roman istoric din The Saxon Stories de Bernard Cornwell.

The Last Thing He Wanted (film)

Filmul este o adaptare după romanul lui Joan Didion cu același titlu, iar acțiunea se petrece în epoca tulbure a scandalului Iran-Contra SUA. Jurnalista veterană din capitala SUA Elena McMahon (interpretată de Anne Hathaway, câștigătoare a premiului Oscar) abandonează activitatea sa jurnalistică din timpul campaniei electorale prezidențiale din 1984, din cauza unui greșit sens al datoriei față de tatăl său, Dick McMahon (interpretat de Willem Dafoe, nominalizat la Oscar). Convinsă, dintr-un fals sentiment de vină, să desfășoare o activitate dubioasă în numele tatălui său, Elena se folosește de această situație pentru a porni o investigație pe cont propriu. Dar se trezește prinsă chiar în mijlocul intrigii pe care se străduia să o dezvăluie. Răspunsurile se transformă în întrebări, iar alegerile nefericite conduc spre piste greșite și drumuri închise, în acest thriller politic elegant. Elena se pierde din ce în ce mai mult în acest hățiș, iar posibilitatea de a se întoarce acasă și de a redeveni ea însăși devine din ce în ce mai mică. În cel de-al patrulea film al regizoarei și scenaristei nominalizate la Oscar Dee Rees (Pariah, Bessie, Mudbound) mai joacă Ben Affleck, câștigător al premiului Oscar, Rosie Perez, nominalizată la Oscar, Edi Gathegi, Mel Rodriguez, Onata Aprile și Toby Jones. Marco Villalobos este coscenarist, iar Cassian Elwes este producător, împreună cu Rees.

The Letter for the King (serial)

Cu novicii și Călăreții Roșii pe urmele sale, Tiuri își croiește drum spre Mistrinaut, unde fiica primarului este foarte interesată de misiunea lui. Bazat pe cartea scriitorului olandez, Tonke Dragt.

Lost Girls (film)

Shannan Gilbert, în vârstă de 24 de ani, dispare în mod misterios într-o noapte, iar mama ei, Mari (Amy Ryan, actriță nominalizată la Oscar), pornește într-o călătorie întunecată, confruntându-se cu adevăruri incomode despre ea însăși, fiica ei și prejudecățile poliției. Hotărâtă să-și găsească fata cu orice preț, Mari Gilbert reconstituie ultimele acțiuni cunoscute ale lui Shannan, iar investigația o conduce la o comunitate închisă din apropierea țărmurilor pustii din Long Island. Descoperirile ei obligă autoritățile și presa să scoată la iveală peste douăsprezece cazuri de crimă nerezolvate, având drept victime tinere prostituate, pe care Mari nu va accepta ca lumea să le uite. Inspirat de cartea de nonficțiune de mare succes a autorului Robert Kolker.

film

Mowgli: Legend of the Jungle (film)

Sfâșiat între două luni, el pleacă într-o aventură înșelătoare pentru a-și descoperi identitatea și destinul de erou. Bazat pe povești colectate din Cartea Junglei de Rudyard Kipling.

Mudbound (film)

Două familii din Mississippi, una de albi și una de negri, înfruntă realitatea dură dată de prejudecăți, muncă la fermă și prietenie în lumea dezbinată a războiului. După romanul de debut al autorului american Hillary Jordan.

film

Nappily Ever After (film)

Prieten perfect, slujbă perfectă, păr perfect… furtuna perfectă. Viața îi va arăta că perfecțiunea e un mit. Are la bază romanul omonin scris de Trisha R. Thomas.

Orange is the New Black (serial)

O newyorkeză privilegiată ajunge la închisoare pentru o infracțiune de demult, în acest serial premiat cu Emmy, semnat de creatorul serialului „Ierburi”. Pornește de la memoriile lui Piper Kerman.

Outlander 

Această epopee adaptată după cunoscuta serie de romane de dragoste fantastice ale Dianei Gabaldon prezintă drama a doi iubiți din vremuri diferite.

Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker (serial)

Actrița distinsă cu premiul Oscar Octavia Spencer joacă în rolul lui Madam C.J. Walker, antreprenoarea de culoare din industria produselor de îngrijire a părului și prima femeie devenită milionară prin forțe proprii din istoria Americii. Inspirat de cartea „On Her Own Ground” semnată de stră-strănepoata lui Walker A’Lelia Bundles, serialul original Netflix, SELF MADE: INSPIRED BY THE LIFE OF MADAM C.J. WALKER  aduce pentru prima oară pe ecran povestea acestei femei care a fost un adevărat reper cultural. În ciuda șanselor extrem de mici, Walker a răzbit în fața prejudecăților bazate pe rasă și gen, trădărilor și rivalităților în afaceri și a construit un brand care a revoluționat produsele pentru îngrijirea părului persoanelor de culoare, luptând, în același timp, pentru schimbarea socială.

film

The Stranger (serial)

Când o necunoscută face o afirmație șocantă despre soția sa, familistul Adam Price este prins într-un mister pe care încearcă disperat să-l deslușească. Bazat pe romanul lui Harlan Coben cu același titlu.

serial

To All the Boys I’ve Loved Before (film)

Scrisorile de dragoste secrete ale liceenei Lara Jean ajung să fie trimise fiecăruia dintre cei cinci băieți pentru care nutrea sentimente, iar viața ei o ia razna. După cartea lui Jenny Han.

To All the Boys P.S. I Still Love You (film)

Lara Jean este în mod oficial iubita lui Peter, așa că totul e perfect, nu? Însă sentimentele se complică odată cu revenirea unei vechi iubiri.

Unorthodox (serial)

O evreică hasidică fuge din Brooklyn la Berlin pentru a scăpa dintr-o căsnicie nefericită. Un grup de muzicieni îi devine familie, dar trecutul o prinde din urmă. După o memorie scrisă de Deborah Feldman. 

În această mini-serie joacă și actrița Mihaela Sîrbu cu care am vorbit despre Unorthodox și cum a ajuns să joace în această producție pentru că știa limba idiș, despre actorie, dar și despre relația ei specială cu limba germană. 

serial

Virgin River (serial)

Căutând un nou început, o asistentă medicală o ia de la capăt și se mută din Los Angeles într-un oraș din nordul statului, unde e surprinsă de ce și pe cine găsește. După seria lui Robyn Carr.

The Willoughbys (film)

Patru copii cu părinți îngrozitor de egoiști concep un plan să scape de aceștia pentru totdeauna, urmând să-și formeze propria familie perfect de imperfectă. Se bazează pe cartea cu același nume de Lois Lowry.

film

The Witcher (serial)

Bazat pe seria de fantezie de mare succes, scrisă de autorul polonez Andrzej Sapkowski, The Witcher este o poveste extraordinară despre soartă și familie. Geralt din Rivia, un vânător de monștri singuratic, se luptă pentru a-și găsi locul într-o lume în care oamenii se dovedesc uneori a fi mai răi decât fiarele. Dar, când destinul îl împinge să întâlnească o vrăjitoare puternică și o tânără prințesă cu un secret periculos, cei trei trebuie să învețe împreună să navigheze prin din ce în ce mai volatilul continent.

serial

YOU (serial)

Bazat pe bestseller-ul omonim al lui Caroline Kepnes, serialul pune întrebarea: „Ce ai face pentru dragoste?”. Când un strălucit administrator al unei librării întâlnește o scriitoare aspirantă, răspunsul devine clar: orice. Folosindu-se de internet și de rețelele de socializare pentru a aduna cele mai intime detalii și a se apropia de ea, o iubire încântătoare și ciudată devine rapid o obsesie, iar el elimină strategic și în liniște orice obstacol și orice persoană care îi stă în cale.

serial


Netflix tips: Pe balcon sau în curte, poți lua poveștile preferate cu tine oriunde, chiar dacă semnalul nu e grozav. Descarcă filmele și serialele preferate din aplicația Netflix pe telefon sau tabletă și urmărește-le oriunde și oricând. Selectează titlul pe care îți dorești să îl descarci. În pagina pentru descriere, apasă pe iconița de Download (pentru seriale, simbolul apare lângă fiecare episod). În momentul în care titlul a fost complet descărcat, îl poți accesa din secțiunea My Downloads a aplicației. Smart Downloads pe telefon sau tabletă îi permite aplicației tale să descarce automat episoadele următoare. Prin urmare, dacă ai descărcat trei episoade din Stranger Things și ai văzut unul dintre ele, aplicația îl va șterge automat și va descărca episodul 4 atunci când găsește Wi-Fi.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO