Cât câștigă un jucător profesionist de eSports? Succesul în lumea jocurilor video - LIFE.ro
Mergi la conținut

În timp ce mulți oameni adoră să petreacă ore întregi în fața monitorului jucând jocuri video, foarte puțini sunt dispuși să depună efortul necesar pentru a deveni nume mari în acest sport. Industria eSports cuprinde zeci de jocuri, fiecare dintre ele adresându-se unui public unic. Istoria a arătat că o carieră în acest domeniu poate fi extrem de profitabilă. Jucătorii eSports sunt, în general, foarte bine plătiți. Unii câștigă milioane în fiecare an. Mulți alții câștigă sute de mii. Încasările pot varia mult în funcție de jocul video și de echipa în care jucătorul performează. Un lucru e sigur: câștigurile totale pentru jucătorii de eSports pot depăși salariul și premiile în bani ale turneului, în funcție de modul în care este negociat contractul.

Ce este, de fapt, eSports 

Esports, prescurtarea de la sporturi electronice, este o formă de competiție care utilizează jocuri video. ESports ia deseori forma unor competiții organizate de jocuri video multiplayer, în special între jucători profesioniști, individual sau în echipe. Participanții își dezvoltă abilități în rezolvarea problemelor, muncă în echipă și comunicare. În plus, au ocazia să exploreze editarea video și de sunet, designul grafic, transmisiunile, planificarea evenimentelor și multe altele. ESports transformă jocurile online într-un sport pentru spectatori. Acesta imită experiența vizionării unui eveniment sportiv profesionist, cu excepția faptului că, în loc să urmărească un eveniment fizic, spectatorii urmăresc jucători video care concurează între ei.

Câți bani câștigă jucătorii de eSports?

Încasările jucătorilor de eSports variază. Standardul în acest moment pentru un profesionist de nivel mediu până la înalt este 50,000 USD – 75,000 USD anual numai din salariu. Câștigurile din turnee, sponsorizări și streaming sunt adăugate și calculate în funcție de cât de popular este un jucător individual. Cea mai frecventă – și, de obicei, cea mai profitabilă – sursă de venit pentru jucători este salariul pe care îl primesc de la echipa pentru care joacă. Această sumă variază în funcție de mărimea echipei, de abilitățile jucătorului, de jocul în care concurează, de competițiile în care joacă echipa și de diverși alți factori. Jucătorii profesioniști de eSports pot fi plătiți cu milioane de euro pe an de către organizația lor.

Încasări fabuloase din jocurile video

În anul 2020, Perkz, vedeta din League of Legends, a semnat un contract de trei ani și 6 milioane de dolari (~4,82 milioane de lire sterline) cu Cloud9. În China, unde jocurile de noroc sunt integrate în cultură, salariile sunt și mai mari. În LPL, potrivit Blix.gg, un jucător câștigă 45 de milioane de RMB (~5,3 milioane de lire sterline) pe an. Alții au semnat contracte de 30 de milioane de RMB pe an (~3,53 milioane de lire sterline). În Counter-Strike, Robin ‘ropz’ Kool, care joacă pentru FaZe Clan, a câștigat aproximativ 800.000 de euro (~705.455 de lire sterline) în 2022. O parte din această sumă a inclus banii de premii și vânzările de skin-uri, dar majoritatea a provenit din salariul său plătit de FaZe.

Sursa foto: Facebook

Care este cel mai bine plătit jucător de eSports?

Johan Sundstein, cunoscut sub numele de N0tail este primul în topul celor mai bine plătiți jucători de eSports. Danezul în vârstă de 29 de ani și-a început cariera în eSports în 2012, câștigând mai multe competiții majore, inclusiv „The International” de două ori. Iscusința sa în joc l-a făcut să fie cel mai bine plătit jucător de esports la nivel global, cu venituri totale de peste 7,4 milioane de dolari.

Citește și: Cât câștigă youtuberii din România? Merită să faci vlogging?

De la jocuri video la creare de conținut

Mulți dintre cei mai mari jucători de eSports din lume, cum ar fi jucătorul de CS:GO Oleksandr ‘s1mple’ Kostyljev, fac streaming în timpul liber. Unii au trecut de la jocul profesionist la crearea de conținut cu normă întreagă (fostul jucător de CS:GO Michael ‘Shroud’ Grzesiek, legenda Call of Duty Seth ‘Scump’ Abner și fostul profesionist de Overwatch Félix ‘xQc’ Lengyel). Twitch este cea mai populară aplicație de live-streaming pentru gameri. La fel ca pe YouTube, creatorii de pe platformă pot rula reclame pe conținutul lor. Dacă un fan dorește să se aboneze la streamerul său preferat de pe Twitch, trebuie să plătească, iar creatorul primește o parte din sumă. Streamerii primesc, de asemenea, donații în bani de la spectatori. 

Cât câștigă un jucător profesionist de eSports? Bani prin intermediul Youtube și Twich

Unii jucători câștigă bani din conținutul pe care îl creează online. În prezent, există două platforme principale pe care profesioniștii din sporturile sportive de performanță își monetizează conținutul: YouTube și Twitch. Pe YouTube, jucătorii profesioniști pot rula reclame pe videoclipurile lor, ceea ce generează venituri. De asemenea, este obișnuit ca mărcile să sponsorizeze videoclipurile, pentru care plătesc creatorului o taxă. 

Cum devii jucător de eSports

În primul rând trebuie să te înregistrezi pe servicii de streaming cum sunt Twitch și Youtube Gaming. Ține cont de faptul că rețelele sociale pot fi o modalitate excelentă de a-ți crește audiența. Acolo te poți expune și poți arăta tuturor abilitățile tale în materie de gaming. Nu te reține în a face stream-urile cât mai atractive. Mulți jucători profesioniști de eSports au primit contracte de sponsorizare pentru că s-au făcut plăcuți și au demonstrat un joc formidabil. 

Cum devii antrenor de eSports

Voluntariatul ca antrenor pentru o echipă de amatori este o modalitate bună de a începe o carieră în acest domeniu și de a-ți acumula experiență. În rest trebuie să știi că nu există cerințe prestabilite pentru acest rol, în afară de faptul că trebuie să fii un jucător de eSports extrem de priceput și că vei avea nevoie, de asemenea, de abilități excelente de conducere și de motivare. Un antrenor de sporturi electronice ghidează o echipă și pe jucătorii acesteia, inventează noi strategii și utilizează noi idei de joc pentru a-și duce echipa la victorie.

Sursa foto: Wikipedia.org

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora