Căutare

Share this article

Înainte de a alege meseria de psiholog, oricare dintre noi și-ar pune întrebarea „cât câștigă un psiholog?”. Atunci când ne alegem, o meserie, oricare ar fi ea, o facem în funcție de ceea ce ne place, de vocație, dar și din raționamente financiare pentru că, până la urmă, banii sunt cei care ne coordonează viețile într-un fel sau altul.

Avem nevoie de psiholog atunci când trecem printr-o perioadă dificilă, atunci când suntem la o răscruce de drumuri, când ne confruntăm cu problemele copiilor, atunci când nu suntem bine cu noi înșine.

Majoritatea psihologilor pe care i-am cunoscut au spus că s-au făcut psihologi pentru că simțeau nevoia să se cunoască pe ei înșiși și pentru că simțeau chemarea de a-i ajuta pe alții.

Dar ce înseamnă meseria asta de psiholog? Ei bine, conform noilor reglementări legislative, ai nevoie de o pregătire și o instruire solide, ce se întind pe ani buni și care presupun o cheltuială destul de mare.

Miruna, PR manager, a simțit la un moment dat că psihologia ar putea fi vocația ei. Așa că s-a înscris la facultatea de Psihologie, a terminat-o, iar acum urmează să facă un master în psihologie în urma căruia, ar putea avea drept de liberă practică. Am vrut să știu ce cheltuială de timp și de bani este necesară pentru a ajunge psiholog, așa că am întrebat-o cât a costat-o: „Trebuie să ținem cont că formarea mea e una de lungă durată. Nu toate sunt așa, dar prețurile pe an sunt similare. Am făcut 3 ani de facultate x 950 euro/an. (n.r. Dacă nu mai ai altă facultate și intri pe locurile subvenționate de stat la Facultatea de psihologie, cursurile sunt gratuite). Am facut 3 ani de formare 1000 euro/an – până să devin autonom mai am nevoie de încă pe atât. Am făcut dezvoltare personală (terapie de grup și individuală) am plătit, în medie, 120 ron/ședință și am avut cam 4 ședințe/lună.

Am participat la alte workshopuri și conferințe care m-au costat, cu cazare and stuff, aproximativ 1000 euro.

Te mai costă cărțile pentru că nu, nu le găsești pe toate la biblioteca facultății și nici online.

Legea te obligă să faci și master după facultate. Da, există 12 locuri la buget la Universitatea București, dar restul costa între 900 și 1500 de lei pe an. Alte formări costă tot cam 1000 euro/an doar că unele durează doar 2 ani și după primul an ți se permite să profesezi „sub supervizare”.

Recunosc că am pierdut șirul calcului, însă media mi-a ieșit la vreo 10 mii de euro. De aici înainte ai putea spera că îți vei recupera investiția.


Citește și: Care vor fi locurile de muncă ale viitorului? Şi ce joburi ar putea dispărea peste 20 de ani?


Și totuși, cât câștigă un psiholog?

Câștigul unui psiholog ar trebui să reflecte anii de pregătire și investiția pe care el însuși a făcut-o în formarea sa. Așa este corect, iar lucrul acesta este subliniat în toate țările civilizate, în majoritatea domeniilor.

Ei bine, potrivit ejobs.ro, „un psiholog cu o experiență cuprinsă între 3 și 5 ani în psihologie, poate câștiga în medie circa 2.455 de lei net pe lună, potrivit Paylab România, (www.paylab.ro), primul comparator de salarii din România. Veniturile salariale oferite de angajatori pot însă varia în funcție de regiunea în care locuiesc, de nivelul de experiență pe care îl au în domeniu, de studii și de dimensiunea companiei în care doresc să lucreze. 

Cei mai generoși angajatori sunt cei din Sud-Estul țării, unde un psiholog poate câștiga și peste 2.800 de lei net pe lună. Capitala este următoarea în top, aici media salarială a unui psiholog este de puțin peste 2.500 de lei net pe lună. Salarii similare se mai oferă în Vestul țării și în Sud-Muntenia.

Pe de altă pare, regiunile cu cele mai mici salarii oferite psihologilor, sunt  Nord-Estul  și Nord Vestul țării, aici veniturile salariale nu depășesc 2.000 de lei pe lună”.

Dacă dorești să-ți deschizi un cabinet individual, va trebnuie să faci o investiție considerabilă într-un spațiu, iar apoi într-o firmă ce funcționează aproape asemenea uni PFA. Psihologii buni din București, cei care dețin astfel de cabinete, solicită în medie 200 de lei pe ședință (o oră). Ai putea face ochii mari gândindu-te că are cinci pacienți pe zi în medie. Într-adevăr, însă, pentru fiecare pacient, psihologul plătește impozit la stat, plus alte cheltuieli cu firma și se poate să rămână cu jumătate din suma încasată. Nu e rău, când tragi linie la final de lună, însă până ajungi aici, ai ceva cale de bătut.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO