Căutare

Share this article

Cât câștigă un stomatolog depinde foarte mult de experiența sa, de aprecierea din partea pacienților și de faptul că are sau nu cabinet propriu.

Când eram mică, mama mă încuraja să mă fac stomatolog, asta după ce lăsase o mică avere în decurs de câteva luni pentru a-și trata toate problemele. Pe lângă asta, pe oricine ai întreba, percepția generală este că stomatologia este o meserie bănoasă.

Însă nu am auzit pe nimeni să-i blameze pe stomatologi pentru banii pe care îi încasează, așa cum îi blamează pe alți medici. De asemenea, nu prea am auzit ca cineva dintre apropiații mei să fi fost la un stomatolog în sistemul de stat.

Dar să ne întoarcem. Însă, înainte de a vedea cât câștigă un stomatolog, ar trebui să ne întrebăm de ce ai nevoie pentru a deveni stomatolog. În primul rând, trebuie să intri și, mai ales, să termini, facultatea de stomatologie care durează șase ani. Această facultate, în primii ani, este Medicină pură, adică nu vei învăța doar cum stă treaba cu dinții și ce probleme pot avea, vei învăța medicină generală, inclusiv anatomie patologică.

După cei șase ani de facultate, fără experiență, indicat ar fi să cauți un specialist de la care să înveți sau „să furi meserie”. Mai exact să te angajezi la un cabinet stomatologic, fie el privat sau de stat. Salariul unui medic stomatolog debutant, conform wallstreet.ro nu depășește 3000 de lei. Nu e rău, dar dacă te gândești la câtă muncă ai depus până acum, nici nu e bine.

Dacă treci și de acest stadiu, clienții te apreciază și, mai ales dacă îți dă mâna, îți poți deschide propriul tău cabinet. Aici lucrurile stau puțin diferit. Vorbim de un business.

Dacă serviciile tale sunt foarte bune, prețurile corecte, campania de marketing funcționează, atunci se poate să ai clienți mulți și să ajungi până la un câștig de 3000-3500 de euro pe lună sau, de ce nu, sky is the limit.

Dacă nu ai suficienți clienți este foarte probabil ca acest cabinet să-ți aducă mai multă pagubă decât câștig asta deoarece echipamentul trebuie amortizat (costul echipamentului este foarte mare), personalul trebuie plătit, iar facturile la utilități nu pot aștepta valul de clienți.

Una peste alta, pentru că am prieteni stomatologi, nu este o meserie cu care se moare de foame. Poți obține un venit mediu decent între 1000 și 1500 de euro pe lună, iar dacă vezi că lucrurile chiar nu merg, îți poți face bagajele și poți pleca în străinătate. Abia așteaptă vesticii specialiștii noștri, însă, asta nu e cea mai fericită soluție. Sau da?

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO