Cât costă o vacanţă în Malaezia, comoara ascunsă a Asiei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cât costă o vacanţă în Malaezia, comoara ascunsă a Asiei

Dacă vreţi să vedeţi capitala Kuala Lumpur sau Georgetown, unul dintre cele mai interesante orașe datorită numărului impresionant de monumente istorice, să urcaţi în munţi sau, dimpotrivă, să faceţi plajă, cel mai bine este să mergeţi când la noi e cel mai frig.
Share this article

Malaezia nu este tocmai în capul listei cu călătorii exotice a majorităţii oamenilor, de aici și supranumele de comoara ascunsă a Asiei. Şi totuşi, bogăţiile culturale şi turistice oferite de această ţară sunt pe cât de spectaculoase, pe atât de diferite. Să nu uităm că vorbim de unul dintre ”tigrii asiatici”, o țară care în numai 25 de ani a trecut de la țară în curs de dezvoltare la statutul de țară dezvoltată economic. Poţi vizita aici de la oraşe cosmopolite, cu autostrăzi moderne şi o mulţime de zgârie-nori la oraşe vechi de sute de ani, parte din Patrimoniul UNESCO sau parcuri naturale cu păduri tropicale. Să vă mai povestesc şi despre plajele cu nisip parcă trecut prin sită şi apele turcoaz sau v-am făcut deja curioşi despre cât costă o vacanţă în Malaezia?

Cum ajungi în Malaezia şi când e bine să-ţi programezi vacanţa în zonă

Malaezia păstrează cumva climatul clasic, ecuatorial, al ţărilor din Asia de Sud-Est, cu ploi abundente în sezonul musonilor, umiditate crescută şi temperaturi prietenoase. Cu toate astea, fiind împărţită în 2: zona continentală şi cea insulară, trebuie să ţineţi cont de zona pe care vreţi să o vizitaţi atunci când plănuiţi călătoria. În Malaezia de Vest, aflată în peninsula Malacca, la sud de Thailanda, sezonul musonului este între lunile aprilie şi octombrie, aşa că dacă vreţi să vedeţi capitala Kuala Lumpur sau Georgetown, unul dintre cele mai interesante orașe datorită numărului impresionant de monumente istorice, să urcaţi în munţi sau, dimpotrivă, să faceţi plajă, cel mai bine este să mergeţi când la noi e cel mai frig. Ianuarie şi februarie sunt cele mai călduroase luni, dar nu atât de călduroase încât să îţi taie cheful sau energia. Sună bine, nu?

În schimb, dacă vreţi să ajungeţi la plajă în Malaezia de Est, în nordul insulei Borneo, trebuie să evitaţi exact perioada noiembrie – martie, când musonul îşi face de cap cu ploi puternice şi vânt nervos. Din aprilie până în octombrie aveţi posibilitatea să vă bucuraţi de o vreme excelentă pentru vacanţă, fie că vreţi să exploraţi sau să vă relaxaţi pe malul mării, însă pentru plajă vremea perfectă este ca la noi, între iunie şi august.

Cel mai mare aeroport internaţional din Malaezia este, evident, cel din capitala Kuala Lumpur, aflat în fapt la 50 de kilometri de oraş. Este şi unul dintre cele mai mari din Asia de Sud-Est şi printre cele mai spectaculoase, cu terminalul îmbrăcat în sticlă de sus până jos. Ca să ajungi de la Bucureşti în Kuala Lumpur poţi zbura prin Viena şi Bangkok sau prin Londra şi Hong Kong, iar zborul va fi ca unul pentru Asia, între 14 şi 30 de ore, în funcţie de cât durează escalele. Dacă îţi iei biletul din timp, cu cel puţin 3 luni înainte, îl poţi cumpăra dus-întors cu aproximativ 700 de euro, dar îl poţi găsi şi cu 1000 de euro dacă te grăbeşti şi vrei să îl iei pentru o dată mai apropiată. De la aeroport până în capitală ajungi în numai 28 de minute cu trenul care funcţionează în program non-stop.

Cât costă o vacanță în Malaezia dacă alegi un sejur predefinit sau îți construiești tu traseul

Cea mai la îndemână metodă pentru a pleca în concediu în Malaezia, dacă vrei să n-ai altă grijă pe cap în afară de plată, este să alegi o ofertă a unei agenții de turism. Un circuit de 10 zile care să acopere mai multe zone ale țării, de la vizita în Kuala Lumpur și orașe aflate în patrimoniul UNESCO la excursii în munți, junglă și apoi pe insula Borneo începe de la 2.000 de euro pentru o persoană. Nu pare deloc ieftin, dar trebuie să știi că în acești bani ai inclus costurile nu doar pentru avion și cazare, ci și transportul local, biletele de intrare în obiectivele turistice și ghidul. O vacanță la plajă și scufundări în apele limpezi și foarte ofertante în vietăți marine este ceva mai scumpă, pornind de la 2.400 de euro de persoană, iar dacă vrei să te bucuri și de experiențele pădurii tropicale malaeziene, de capitala vibrantă, dar și de liniștea oferită de plajă pregătește-te pentru costuri de peste 2.500 de euro. Cu cât petreci mai mult timp acolo și pui mai multe locuri de vizitat în program, cu atât cresc și costurile. O vacanță completă, de 3 săptămâni, în cele mai frumoase zone ale țării te poate duce cât o mașină mai veche, dar care merge încă foarte bine, aproape 4.000 de euro.

Dacă îți plac aventura și ofertele, poți încerca și alte variante, mai solicitante din punct de vedere al implicării tale în procesul de organizare, dar care îți pot aduce reduceri consistente. Urmărind site-urile de profil poți găsi în anumite perioade, mai ales cele de după marile sărbători, când bugetul este de obicei suferind, oferte aproape ireale. Atât de ireale încât imaginează-ți că poți petrece 11-12 zile într-o insulă precum Langkawi și cu vizită în Kuala Lumpur la numai 500 de euro de persoană. Pentru asta trebuie să te joci însă cu zborurile în căutarea celor mai ieftine oferte, de la companiile low-cost și să îți asumi un drum mai lung. De exemplu, poți zbura cu 20-30 de euro până la Milano, de acolo mai plătești 320-330 de euro până în Kuala Lumpur și încă vreo 20 de euro pe biletul de avion până în Langkawi. Stai mai mult pe drum, dar deja ai biletul de avion la aproape jumătate de preț față de rutele obișnuite. Iar la cazări ai de unde alege. În capitală găsești o cameră dublă la un hotel de 3 sau chiar 4 stele și cu 25 de euro dacă ești răbdător, iar un sejur de 7 zile în Langkawi îl poți lua și la 170 – 180 de euro pentru 2 persoane. Sigur, dacă vorbim de cazare în resorturi de lux prețurile pot fi și de 10 ori mai mari. Ține de tine cât vrei și poți cheltui.

Deși nu este la fel de recunoscută pe plan internațional precum mâncarea vietnameză sau thailandeză, cea din Malaezia este la fel de savuroasă dacă îți plac gusturile exotice, iar majoritatea felurilor pe care le regăsești în oferta de street food nu depășesc un euro fiecare. E important să nu uiți însă că și aici, ca în multe părți ale Asiei de Sud-Est, se folosesc condimente puternice din belșug, așa că vei înota printre aromele de curry, anason stelar, scorțișoară, cardamom și cuișoare, ghimbir și turmeric, lemongrass și coriandru. Dacă preferați comoditatea unui restaurant local veți putea lua un prânz îndestulător pentru care veți plăti în jur de 20-30 de euro pentru 2 persoane.

Și dacă rezolvi cu avionul, cazarea și masa și poți spune cu mâna pe inimă că ai reușit să organizezi o vacanță ieftină în Malaezia, marea provocare vine când ajungi acolo. Sunt atât de multe locuri de văzut încât va fi foarte greu să alegi între ele.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora