Viaţa în Taiwan, una dintre cele mai prietenoase ţări din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viaţa în Taiwan, una dintre cele mai prietenoase ţări din lume

Taiwanezii sunt mari fani ai scuterelor, aşa că străzile vor fi mereu pline până la refuz cu ele. Spre deosebire de alte ţări asiatice unde se merge mult pe 2 roţi aici se respectă mai tot timpul regulile de circulaţie, aşa că nu vei avea parte de imaginile celebre de pe Youtube, în care se merge pe principiul „scapă cine poate.”
Share this article

Taiwanul, numit în mod oficial Republica Chineză, este un teritoriu aparte. Deşi la prima strigare mulţi ar fi tentaţi să spună că e vorba de o ţară de sine stătătoare, insulele din Extremul Orient fac parte în mod oficial din Republica Populară Chineză. Doar 20 de state din întreaga lume l-au recunoscut până în acest moment, Taiwanul evitând să îşi proclame oficial independenţa după ce China a ameninţat cu declanşarea unui război într-o asemenea situaţie. Departe de probemele politice, viaţa în Taiwan este o experienţă aglomerată, fiind una dintre ţările cu cea mai mare densitate de locuitori din lume. Dar Taiwanul este mai mult de atât. Este una dintre cele mai dezvoltate economii din Asia şi din lume, cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume, ţara fiind şi unul dintre cei 4 tigri asiatici.

Viaţa în Taiwan – O istorie zbuciumată, o dezvoltare economică miraculoasă

Încă din anii 1600 Taiwanul a fost un teritoriu râvnit de mulţi. Chinezii au fost primii care l-au populat, apoi au venit olandezii şi spaniolii şi l-au controlat, chinezii au revenit în forţă şi s-au aşezat aici, dar l-au cedat japonezilor spre sfârşitul secolului al XIX-lea. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a devenit ţinta bombardierelor americane, iar la finalul acestuia a ajuns înapoi în braţele Chinei. Mijlocul secolului XX a dus Taiwanul ca membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU după ce China, aflată sub conducerea fermă a Partidului Comunist Chinez, a fost boicotată de tot mai multe ţări.

1954 a fost anul în care insula a luat-o pe un drum total diferit de cel al vecinilor săi ce trăiau în totalitarism. A semnat un tratat de apărare reciprocă cu SUA şi timp de 3 decenii a primit ajutor substanţial din partea acestora. În acest timp s-a petrecut ceea ce este denumit Miracolul Taiwanez, o dezvoltare economică fantastică.

Pe lângă agricultură, principala ramură a economiei pe atunci, industria a crescut spectaculos în insulă. Cele mai mari şi importante ramuri sunt cele constructoare de maşini, chimică, petrochimică şi cea producătoare de electronice. Ultimii ani au adus însă o dezvoltare importantă şi în domeniul comerţului şi serviciilor, acestea producând mai mult de jumătate din finanţele ţării.

Anii 2000 au adus cu ei şi întărirea sistemului democratic, dar şi încercările de proclamare oficială a independenţei. Ameninţările repetate ale Chinei cu declanşarea unui război şi a boicotului economic au temperat încercările politicienilor din insulă, mai ales că deşi din punct de vedere legal ţara aparţine Chinei, practic vorbim de un stat independent. Vorbim însă şi de un stat cu deschidere spre nou şi modernism, fiind ţara care în 2016 şi-a ales ca preşedinte o femeie, Tsai Ing-wen fiind realeasă în funcţie, după 4 ani de mandat, la începutul acestui an.

Viaţa în Taiwan – Unul dintre cele mai sigure şi prietenoase locuri din lume

Deşi trecuţi prin multe, taiwanezii sunt recunoscuţi ca fiind oameni foarte săritori şi prietenoşi. Mai mult, nu-ţi va fi foarte greu să te înţelegi cu ei pentru că foarte mulţi cunosc limba engleză foarte bine, în şcoală punându-se mult accentul nu doar pe studiul acesteia, dar şi pe studiul în limba engleză.

Spuneam mai devreme că insula este foarte aglomerată, unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe glob. Tocmai din acest motiv taiwanezii sunt mari fani ai scuterelor, aşa că străzile vor fi mereu pline până la refuz cu ele. Spre deosebire de alte ţări asiatice unde se merge mult pe 2 roţi aici se respectă mai tot timpul regulile de circulaţie, aşa că nu vei avea parte de imaginile celebre de pe Youtube, în care se merge pe principiul „scapă cine poate.” Sigur, scuterele nu sunt folosite doar în oraşele aglomerate, ci sunt şi soluţia ideală pentru a vizita rezervaţiile naţionale, 9 la număr sau alte atracţii turistice aflate pe insulă.

Transportul public este foarte bine pus la punct, aşa că nu te feri să-l foloseşti. Au tren de mare viteză care trece prin toată insula în doar câteva ore. Dacă ţinta ta nu se află totuşi pe lista staţiilor de tren poţi lua autobuzele locale, unele dintre cele mai confortabile din lume.

Mâncarea este un punct real de interes fie că vorbim de localnici sau turişti. Gusturile şi aromele se împletesc de minune în pieţele celebre ale Taiwanului şi vei mânca la fel de bine fie că alegi să mănânci de la tarabele de pe stradă sau într-un restaurant. Iar preţurile sunt extrem de prietenoase la acest capitol: între 2 şi 5 dolari pentru o supă sau un fel principal care te va ghiftui pentru ore întregi. Ţine cont însă că între mese vei primi cu siguranţă şi fructe prospete de la localnici, care le oferă pe post de mesaj de bun-venit în ţara lor.

Dacă îţi place să faci cumpărături şi ai şi buget pentru aşa ceva, în Taiwan este raiul amatorilor de shopping. Sunt mii şi mii de magazine cu oferte care mai de care mai atractive, iar marile case de modă au reprezentanţe peste tot. Iar dacă îţi place cafeaua, Taipei este capitala cafelei în Asia, aşa că există riscul să opreşti mai des decât ţi-ai propune pe la cafenelele de aici.

Un alt mare câştig este faptul că nu vei sta cu grija de a fi într-o ţară străină, unde nu ştii la ce să te aştepţi. Taiwanul este unul dintre cele mai sigure state din lume, cu o rată a criminalităţii extrem de scăzută şi cu sistemele de sănătate şi educaţie extrem de bine puse la punct.

Viaţa în Taiwan – Cât costă să trăieşti în Taiwan

Costul vieţii în Taiwan este în mare parte mai mare decât cel din România. Mesele la restaurant sunt considerabil mai mici, însă cazările la hotel sunt mai scumpe, asta dacă nu iei în considerare preţurile hotelierilor noştri de pe litoral, pe timpul verii.

Iată câteva exemple de preţuri medii în insula din Pacific!

 • O sticlă cu apă, 1,5 l – 4,6 lei
 • O salată verde – 6,4 lei
 • Carne de vită, 1 kg – 79 lei
 • Cartofi, 1 kg – 9,2 lei
 • Mere, 1 kg – 17,5 lei
 • Ouă, 12 bucăţi – 9,2 lei
 • Pâine, 500 g – 7,4 lei
 • Brânză, 1 kg – 88 lei
 • Lapte, 1 l – 12,4 lei
 • Bere locală, 0,5 l – 6,9 lei
 • Coca cola, 1 doză – 3,7 lei

Transportul public este şi el mai scump decât la noi, un bilet de autobuz costând 2,8 lei, iar un kilometru cu taxiul este 2,8 lei şi 11 lei este pornirea. Benzina, în schimb, este mai ieftină: 4,1 pentru un litru.

O garsonieră la periferia Taipeiului se închiriază cu preţuri cuprinse între 800 şi 2200 de lei, iar dacă vrei să stai în centrul oraşului, dar tot într-o singură cameră, pregăteşte-te pentru o chirie între 1900 şi 3400 de lei. Lucrurile se complică şi mai tare dacă ai nevoie de mai mult spaţiu. Un apartament cu 3 camere în oraş se închiriază cu preţuri cuprinse între 2700 şi 8100 de lei. Dacă pentru electricitate, apă, încălzire şi deşeuri menajere lucrurile stau mai bine ca la noi, costul total fiind în medie de 300 de lei lunar, telefonul mobil nu mai este la fel de accesibil. 0,5 lei costă un minut. Iar ca să-ţi trimiţi copilul la creşă sau o şcoală particulară, vei plăti în medie 2200 de lei pe lună, respectiv 55.000 de lei pe an.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora