Căutare

Share this article

Cât costă o vacanță de 7 zile în New York? De la 1800 de dolari până la…cât te ține buzunarul sau, sky is the limit, cum spune americanul.

A stabili un buget pentru o vacanță în New York este destul de complicat deoarece trebuie să iei în considerare anumite cheltuieli care variază în funcție de…buget.

Tot în funcție de buget, pentru a afla cât costă o vacanță în New York, ne-am gândit să luăm în considerare următoarele variabile: prețul biletelor de avion, cazarea, mâncarea, vizitele la muzee, shopping-ul și alte cheltuieli extra, neprevăzute. Am făcut un calcul pentru un buget restrâns, unul mediu și unul generos pe care îl poate aloca un cuplu unei vacanțe de 7 zile la New York.

La ce trebuie să te gândești când alegi o vacanță la New York?

Deși New York-ul este un oraș ce poate fi la fel de frumos în orice anotimp, prețurile biletelor de avion și ale cazărilor variază în funcție de sezon. Sezoanele ce atrag mulți turiști sunt cele din timpul vacanțelor școlare: de Paște, în timpul verii, de Halloween, de Ziua Recunoștinței, de Crăciun și de Anul Nou. Cel mai ieftin sezon în New York este din ianuarie până în martie.

Cazarea este un alt factor de care trebuie să ții cont, mai exact trebuie să te gândești în ce fel de loc îți dorești să stai și de ce servicii vrei să beneficiezi. Poți plăti de la 50 de dolari pe noapte și până la 200-300 de dolari. Asta dacă nu vrei ceva de lux care poate costa și câteva mii de dolari pe noapte.

Stilul de viață pe care îl urmărești în New York contează la fel de mult. Dacă nu e o problemă să mănânci sendvișuri sau să te mulțumești să vizitezi doar obiectivele gratuite, atunci nu vei cheltui mulți bani. Dar dacă vrei să iei cina la restaurant sau să vezi un spectacol pe Broadway, atunci va trebui să fii pregătit.

Cât costă o vacanță în New York? Transportul

Dacă alegi să vizitezi New York-ul în cel mai ieftin sezon, te ocupi să iei din timp biletele de avion și alegi să zbori cu economy class, atunci nu vei plăti mai mult de 500-600 de dolari de persoană. Dar dacă alegi să zbori în plin sezon și îți iei bilet la business class, prețul sare de 1000 de dolari de persoană.

Tot la categoria transport trebuie să iei în considerare și costurile cu transportul în New York.. Prima plată pe care o vei face va fi cea de la aeroport (sunt 3 în New York: JFK, Newark și La Guardia) până la cazare. Cel mai ieftin este transportul public cu trenul sau cu metroul pentru care un bilet dus întors costă 16 dolari de persoană sau 32 de dolari de cuplu. Taxiul te va costa între 50 și 170 de dolari o singură cursă.

Dacă stai o săptămână în New York, cel mai bine este să cumperi un Unlimited Metrocard (călătorii nelimitate pentru metrou) care costă 32 de dolari de persoană. Yellow cabs pot fi foarte practice și au un aer special. Acestea sunt disponibile non stop în Manhattan, iar o călătorie costă între 8 și 10 dolari, evident în funcție de distanță. Mai sunt taxiurile verzi care costă tot cam atât, singura diferență fiind că ajung și în zone în care cele galbene nu merg. Dacă alegi să te cazezi în New Jersey, trebuie să știi că trenul între New York și New Jersey costă 29 de dolari de persoană, călătorii nelimitate timp de 7 zile.

Așadar, transportul în funcție de buget poate costa:

Aproximativ 95 de dolari (transportul local pentru un cuplu) + 1000 de dolari (biletele de avion) în cazul unui buget restrâns.

Pentru un buget mediu poți plăti 1200-1400 pe biletele de avion + 170-180 de dolari cheltuielile cu transportul local timp de o săptămână (două carduri nelimitate de metrou și 2-3 curse cu taxiul).

Pentru un buget generos poți plăti 2000 de dolari biletele de avion la care se adaugă 400-500 de dolari transportul local (poți închiria o limuzină de la aeroport până la hotel și înapoi, alegi și câte un card nelimitat de transport, dar mai mergi și de 5-10 ori cu taxiul).

Foto Shutterstock

Cât costă o vacanță în New York? Cazarea

Din nou, e dificil să prezici un cost cât mai precis. Poți închiria o cameră cu 150 de dolari în afara sezonului, sau poți plăti 250-300 de  dolari pe aceeași cameră în full sezon.

Un buget restrâns

Poți închiria o cameră într-o casă (NY Habitat sau Airbnb), să stai la un hostel (Booking) și să plătești între 45 și 50 de dolari pe noapte, de persoană. Asta înseamnă 600-700 de dolari pentru o săptămână pentru tine și partenera/partenerul tău.

Un buget mediu

Dacă preferi să stai într-un apartament sau într-un hotel în apropiere de Manhattan, sau alegi un apartament ieftin în Manhattan, vei plăti între 130 și 200 de dolari pe noapte sau între 910 și 1400 de dolari timp de o săptămână, două persoane.

Un buget generos

Dacă îți dorești un hotel bine poziționat în Manhattan, sau un apartament luxos, poți plăti de la 250 de dolari pe noapte într-un hotel din Times Square și până la 8000 de dolari pe noapte într-un apartament dintr-un hotel de lux. Să alegem totuși o medie de 1750 – 2800 de dolari pentru un cuplu timp de o săptămână.

Cât costă o vacanță în New York? Mâncarea

Nici aici precizia nu e punctul forte. Poți alege mâncarea stradală sau poți alege numai restaurante fancy extrem de costisitoare. Dar mai poți găti și acasă dacă alegi să închiriezi în regim Airbnb.

Un buget restrâns

Dacă alegi micul dejun și două mese la un fast food, vei plăti 25-30 de dolari pe zi de persoană sau între 275 și 460 de dolari pentru două persoane, timp de o săptămână.

Un buget mediu

Pentru un mic dejun, un prânz la fast food și cina într-un restaurant mic, socotește 30-45 de dolari de persoană, pe zi sau până la 450—650 de dolari pe săptămână pentru amândoi.

Un buget generos

Dacă îți dorești un mic dejun bun, un restaurant micuț pentru prânz și unul mare și frumos seara, vei plăti până la 100 de dolari pe zi, de persoană.

Cât costă o vacanță în New York? Obiectivele turistice

Pentru a vizita New York-ul, foarte util ar fi un CityPASS care include intrările la principalele obiective turistice.

Apoi, dacă vrei să vezi un meci NBA, poți găsi bilete între 26 și 40 de dolari, de persoană. Pentru un meci de baseball, prețul unui bilet pornește de la 20 de dolari, iar pentru unul de fotbal, de la 40 de dolari.

Nu poți ajunge în New York și să nu vezi un spectacol pe Broadway pentru care vei plăti 60-90 de dolari de persoană. Una dintre activitățile care merită toți banii în New York, evident dacă îi ai, este un tur cu elicopterul deasupra orașului, ce pornește de la prețul de 210 dolari, de persoană.

Broadway Theater, Foto: Shutterstock

Sunt mii de activități pe care le poți face în New York, totul este să ai timp și bani pentru ele. Așa cum am făcut mai sus, am alcătuit 3 tipuri de bugete ce pot fi cheltuite pe atracțiile turistice.

Buget restrâns

120 de dolari de persoană sau 240 de dolari de cuplu pentru un New York CityPASS pe care îl poți folosi timp de 9 zile.

Buget mediu

Un CityPASS și 2-3 activități extra precum un meci, un musical sau un tur cu elicopterul. Pentru asta trebuie să ai între 330 și 650 de dolari de cuplu.

Buget generos

De la 650 la 1300 de dolari de cuplu. Aici poți alege un CityPASS, un meci, un musical, un tur cu elicopterul, mai multe tururi cu autobuzul.

Alte cheltuieli în New York

La categoria alte cheltuieli intră sesiunile de shopping pentru care nu putem estima un buget, dar și cele câteva ieșiri la bar, la cafenea sau la patiserie.

O brioșă sau un alt fel de prăjitură costă 3-4 dolari; o bere într-un bar sau pub costă 6-10 dolari, iar un cocktail între 9 și 13 dolari.

read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO