Orașul care nu doarme niciodată: 10 despre New York - LIFE.ro
Mergi la conținut

Orașul care nu doarme niciodată: 10 despre New York

De la zgârie norii care te fac să uiți să te mai uiți în jos, la limbile necunosucte care se vorbesc în jurul tău, New York este orașul care te va fascina.
Share this article

Dacă toamna te găsește prin New York așa a făcut-o cu mine, atunci bucură-te de vremea mai răcoroasă (dar pregătește-te și de câteva ploi). Orașul ăsta e special și nu pentru că este curat, sau foarte bine organizat, ci pentru că îți arată cât de mare este lumea. De la zgârie norii care te fac să uiți să te mai uiți în jos, la limbile care se vorbesc în jurul tău și pe care nu le-ai mai auzit niciodată, New York este locul care îți arată cât mai avem de învățat despre lumea în care trăim. Departe de un oraș perfect, aici înveți ce înseamnă diversitate. Și tot aici înveți ce înseamnă extravaganță (mare, luminos, opulent, diferit). Orașul ăsta pare că nu are timp să doarmă pentru că este prea ocupat să te impresioneze.

1. Capitala diversității

New York este orașul în care se vorbesc cele mai multe limbi – mai mult de 800 de limbi se vorbesc în orașul care nu doarme niciodată. Însă diversitatea nu se oprește aici. În New York vei vedea pe aceeași stradă oameni de toate rasele, orientările sexuale, religiile: urmașii imigranților care au venit prin Ellis Island reprezintă acum mai bine de jumătatea din populația Statelor Unite ale Americii. Evident, unii vor locui acolo, alții vor muncii pentru primii, iar unii, turiști, îi vor fotografia ba pe unii, ba pe ceilalți. În ciuda diversității și a political correctness-ul promovate masiv aici, diferențele dintre clasele sociale se simt de cum ai pus piciorul pe aeroport. Cu toate astea, mesajele desenate pe clădirile din oraș ar trebui să ne fie sfaturi de urmat:

Graffiti, Dumbo, Brooklyn | Foto: Andreea Toma

2. Orașul în care toată lumea are o cafea în mână

Și nu exagerez deloc când spun asta. De dimineață până seara, vei trece pe lângă oameni care cară după ei un pahar / cană cu cafea. Pare mai mult un accesoriu, decât o pasiune pentru licoarea neagră. Oricum ar fi, atunci când ajungi în New York trebuie să te adaptezi la lumea de aici, iar cel mai ușor este să te oprești la o cafenea și să ceri o cafea to go. Americanii sunt pasionați de paharele large (sau mai mari de atât), dar tu nu trebuie să faci asta. Alege-ți cafeaua pe care o bei acasă – și să știi că dacă nu vezi flat white în meniu, îl pot face. Iar dacă vrei un coffee shop bun, îți recomand Blue Bottle Coffee.

Foto: Andreea Toma

3. Ai văzut în seriale că toată lumea mănâncă de la food truck-uri, nu e chiar așa

Aici o să fii puțin dezamăgit, dar realitatea din această primă săptămână aici mi-a arătat că ce vedem în seriale nu e chiar așa (șoc!). Oamenii nu mănâncă de la food truck-uri. Și nici nu sunt chiar peste tot. În general, sunt pe lângă clădirile de birouri (ca la noi) și nu prea au clienți. Din când în când câțiva hispanici sau afroamericani se mai încumetă să cumpere câte ceva. Oricum ar fi, dacă vrei să mănânci ceva mai low budget, atunci mai bine îți iei o pizza la felie. Și nu uita că în agitația orașului nu o să ai timp să mănânci în tihnă, nu mă crezi, uită-te puțin la nebunia din Center Station:

4. Nu vezi vedete peste tot, dar poți să te duci pe urma serialelor preferate

Nu știu câte vedete s-au născut în New York (destul de puține, dacă te gândești că doar un singur Președinte a fost newyorkez – Theodore Roosevelt) și nici câte locuiesc aici, însă cel mai probabil nu o să te întâlnești cu vreo vedetă. Și, oricum, puține șanse să o recunoști pentru că pe stradă nu o să fie deloc îmbrăcată ca pe covorul roșu. Însă, ce ține de tine este să faci un tur al locurilor faimoase din serialele tale preferate. De la Friends la Seinfeld sau Sex and the City – barurile din seriale se pot vizita și poți bea o cafea exact acolo unde prietenii tăi de pe micul ecran o făceau.

Barul din Friends | Foto: Andreea Toma

5. Totul este luminos și în continuă mișcare

Am citit pe undeva că dacă ajungi în New York ar fi bine să eviți Time Square, eu vă spun să nu îndrăzniți să faceți asta. Și nu pentru că o să vedeți vedete la tot pasul, ci pentru că este un muzeu în aer liber (și unul dintre puținele locuri pe care le poți vedea gratuit). De altfel, New York este orașul care nu doarme niciodată tocmai pentru această zonă a lui. Iar dacă ajungi aici, trebuie să te duci la un spectacol (o să fie destul de scump, așa că pregătește-ți economiile). Dacă nu ai nimic în plan, atunci poți încerca prețurile ușor reduse de la spectacolele din ziua respectivă – bilete îți poți lua din Time Square de la TKTS.

6. Orașul în care toată lumea este artist

Dacă ai timp de pierdut prin Center Park, atunci așază-te comod pe băncuță pentru că o să ai parte de spectacole cu intrarea gratuită (evident, dacă îți plac, poți dona). De la muzică jazz la dansuri hip hop, lasă-te condus de muzică.

Artiști amatori, Center Park | Foto: Andreea Toma

7. Poate că totul este luminos și mare, dar galbenul este peste tot

O să încerci să faci o poză și o mașină galbenă o să îți intre în cadru. Certitudine. O să ai mașinile galbene pe care scrie School Bus. Și o să mașinile mici galbene pe care scrie Taxi. Și se spune că șoferii de taxi din New York parcurg în medie cam 290 de kilometri într-o tură de 12 ore. Cam mult, nu?

Foto: Andreea Toma

8. Dacă ai nevoie de o mică pauză din agitația din centru

Atunci plimbă-te prin Upper Manhattan. Nu o să fie agitația din centru, dar să știi că aici stau adevărații newyorkezi. Dacă alegi partea estică, poți vedea cele două căsuțe din lemn de pe strada 92 și apoi te poți odihni pe faleza râului Harlem, în parcul Carl Shurz cu vedere la Lighthouse Park. Dacă alegi partea vestică, atunci dă o fugă până la Columbia University și plimbă-te puțin prin Riverside Park cu vedere la Fluviul Hudson.

Carl Shurz, Lighthouse Park | Foto: Andreea Toma

9. Vrei ceva hipsteresc, treci podul în Brooklyn

Oricum dacă ajungi în New York trebuie să vizitezi podul Brooklyn, nu de alta dar Financial District nu se vede de nicăieri mai bine. Așa că, dacă tot ai ajuns aici, aventurează-te printre turiști și bicicliști și treci podul. Vei ajunge în Dumbo, un loc foarte colorat, relaxat și hipsteresc. Dacă ai puțin noroc o să intri direct în festivaluri de muzică organizate aici. Iar dacă ai nevoie de o pauză să îți încarci bateriile, atunci bea o cafea într-una dintre prăjitorile de aici. Sunt foarte cool și hipsterești (și adevărate hub-uri creative).

Brooklyn Bridge | Foto: Andreea Toma

10. Magazinele lor nu sunt ca la ale noastre

Și nu mă refer la faptul că sunt mult mai mari și mai multe. Ci la faptul că fiecare încearcă să aibă ceva diferit – să aibă un concept. De la Nike care are un teren de baschet că să îți poți proba încălțările înainte să le cumperi, la Adidas care are o tribună între etaje pentru ca tu să te fotografiezi cu statuia lui Adolf Dassler. De la Apple care are un magazin minimalist în Grand Central Terminal la sneakerși de la Cariuma care au în septembrie un pop-up store în Soho și ne invită să intrăm în lumea fascinantă a brazilienilor.

Nike Store | Foto: Andreea Toma
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora