Cele mai periculoase cartiere din lume: locuri devastate de criminalitate, droguri și lupte religioase - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai periculoase cartiere din lume: locuri devastate de criminalitate, droguri și lupte religioase

Iată ghidul nostru cu cele mai periculoase cartiere din lume, locuri devastate de criminalitate, droguri și lupte religioase.
Share this article

A fi asistent social este o profesie solicitantă, dar există unele locuri în lume în care acest lucru pare pur și simplu imposibil – ca să nu mai vorbim de pericolul pentru viață. Cartierele cu probleme precum bandele, drogurile, conflictele religioase și lipsa de oportunități pot prinde locuitorii într-un cerc vicios de sărăcie și violență. Mai mult, aceste ghetouri pot fi locuri terifiante atât pentru vizitatori, cât și pentru locuitori și asistenți sociali. Iată ghidul nostru cu cele mai periculoase cartiere din lume.

Dora, Bagdad, Irak

Dora, Bagdad, a trecut de la a fi un focar de terorism la scena unor violențe sectare intense. În urma invaziei coaliției din 2003, cartierul a devenit o bază de operațiuni pentru Al-Qaeda și a fost scena unor bătălii crâncene între soldații americani și insurgenți. Iar în ultimii ani, o ciocnire a religiilor a alimentat și mai mult conflictul.

Din 2006, radicalii sunniți au făcut numeroase încercări de a „curăța etnic” Dora de populația creștină. În 2007, insurgenții sunniți au emis o fatwa, obligându-i pe toți creștinii să se convertească la islam, să părăsească zona sau să riște să fie uciși. Zeci de persoane au fost luate ostatice și cel puțin o persoană a fost împușcată. Se estimează că mai mult de jumătate din comunitatea creștină a districtului a fugit din zonă.

Citește și: Cele mai periculoase cartiere din Bucureşti, locurile în care mulţi nu vor să ajungă vreodată

Pastorii creștini care lucrează în Dora au descris violențe și intimidări zilnice împotriva credincioșilor lor, inclusiv gloanțe trase prin ușile lor, scrisori de avertizare și răpiri. Unul dintre ei a estimat că din congregația sa de 1.300 de persoane au rămas doar șase.

La 31 octombrie 2010, districtul a suferit un atac devastator. În timpul slujbei de duminică seara, insurgenții au asediat biserica catolică Our Lady of Salvation. Atacatorii au măcelărit 41 dintre ocupanții acesteia și 12 polițiști care încercau să salveze ostaticii. Apoi, în luna noiembrie a aceluiași an, o serie de bombe amplasate pe marginea drumului au fost detonate într-un district creștin, ucigând cinci persoane și rănind alte 20. Chiar și într-un stat devastat de război, Dora este cu siguranță o zonă care trebuie evitată.

Cele mai periculoase cartiere din lume: Chamelecón, San Pedro Sula, Honduras

San Pedro Sula, în Honduras, este un oraș devastat de droguri, criminalitate și una dintre cele mai mari rate de crimă din lume. Problemele sociale au devenit recent și mai pronunțate, din cauza traficanților de droguri mexicani care au stabilit canale de distribuție mai puternice. Se estimează că 80 la sută din traficul de cocaină din America de Sud spre America de Nord este acum canalizat prin San Pedro Sula.

Copleșită de sărăcie, droguri și violență a bandelor, zona centrală a orașului Chamelecón este notorie, chiar și în San Pedro Sula. Facilitățile, inclusiv sursele de apă curată, lipsesc, iar mulți trăiesc în barăci și în locuințe temporare. Grupurile transnaționale, cum ar fi banda Mara Salvatrucha (MS-13), sunt, de asemenea, cunoscute că operează în zonă. Chiar și membrii forțelor de poliție sunt reticenți în a intra în mahala.

La 23 decembrie 2004, suburbia a intrat în atenția presei internaționale atunci când 28 de persoane au fost ucise și alte 28 rănite de MS-13 într-un atac asupra unui autocar. Banda a intenționat masacrul ca un protest împotriva reintroducerii pedepsei cu moartea în Honduras. În mod clar, ei nu au niciun concept de ironie.

Petare, Caracas, Venezuela

Caracas este o metropolă mortală, afectată de bande, crimă organizată și încă una dintre cele mai mari rate de omor din lume. Jafurile înarmate, răpirile și omuciderile sunt un eveniment zilnic, datorită poliției deficitare, corupției și abundenței de arme ilegale.

Cartierul Petare este cunoscut ca fiind una dintre cele mai violente zone din oraș. Cartierul de mahala a început ca o baracă pentru muncitorii care construiau o autostradă a orașului. Curând, însă, ocupanții ilegali au înființat așezări temporare în jurul clădirii, care s-au extins pe măsură ce mai mulți imigranți se mutau.

Cele mai periculoase cartiere din lume
Petare, Caracas, Venezuela

În prezent, în zonă locuiesc aproximativ două milioane de persoane și suferă din cauza consumului de droguri pe scară largă, a subdezvoltării, a lipsei de facilități și a supraaglomerării. Mulți locuitori nu au apă curată și nici adăposturi adecvate, iar jafurile sunt un eveniment zilnic. Se estimează că între trei și patru persoane sunt ucise în fiecare zi în mahala. După cum v-ați aștepta, problemele sociale din Petare sunt numeroase, iar fetele de 15 ani au mai multe șanse să facă copii decât să primească o educație.

Cele mai periculoase cartiere din lume: East St. Louis, Illinois, SUA

Potrivit FBI, East St. Louis, Illinois, are cea mai mare rată a criminalității din America. Combinația dintre această reputație periculoasă și lipsa locurilor de muncă și a oportunităților a făcut ca o mare parte a populației să își piardă speranța și să abandoneze zona în anii 1970. În prezent, au mai rămas doar 27.006 locuitori în întregul oraș (a cărui populație a atins un vârf de 82.366 de locuitori în 1950).

Pe lângă problemele sociale ale orașului și populația în scădere, East St. Louis a trebuit să se confrunte și cu închiderea unor industrii grele și cu o administrație locală care are datorii. Orașul a dezvoltat chiar și zone de „preerie urbană”, unde clădirile goale au fost demolate și blocuri întregi au fost recuperate de vegetația din jur. După cum v-ați putea aștepta, în jurul unora dintre cele mai rele zone sunt acum grupate cluburi de striptease, stații de camioane și afaceri pe jumătate rurale.

Problemele sunt exacerbate de tensiunile rasiale adânc înrădăcinate care datează din timpul mișcării pentru drepturile civile și de forțele de poliție mici și subfinanțate din zonă. Fără îndoială influențată de împrejurimi, zona a avut o scenă înfloritoare de blues și jazz în anii 1950, producând legende precum Miles Davis și Ike și Tina Turner. Astăzi, însă, se pare că asistenții sociali din East St. Louis au mult de lucru.

Iztapalapa, Mexico City, Mexic

Mexico City are o reputație justificată de nesiguranță pentru femei. În 1999, violul și abuzul domestic au fost a treia cauză principală de „morbiditate și mortalitate”. Chiar și poliția a fost implicată în infracțiuni sexuale, inclusiv un incident infam din 2006, în care femei care protestau au fost arestate și agresate sexual de către ofițeri de poliție.

Districtul Iztapalapa are unele dintre cele mai grave rate ale criminalității din oraș și cele mai mari rate de violență împotriva femeilor – cu aproape 200 de violuri și 5.000 de cazuri de abuz domestic raportate numai în 2010. În afară de infracțiunile domestice, zona suferă, de asemenea, de probleme legate de bande, de o rată de omor la fiecare două zile, de trafic de droguri și de lipsa de apă.

Cele mai periculoase cartiere din lume
Iztapalapa, Mexico City, Mexic

La fel ca în multe alte cartiere violente, forțele de poliție locale sunt corupte, subdimensionate și subechipate. Acest lucru a lăsat comunitatea practic lipsită de apărare împotriva infractorilor care pândesc străzile.

Cele mai periculoase cartiere din lume: Spanish Town, Jamaica

Din punct de vedere statistic, Spanish Town este cel mai violent loc din Jamaica. Până la jumătatea anului 2010, în această comunitate istorică și în zonele înconjurătoare fuseseră deja înregistrate peste 138 de crime. Iar pentru o populație mică, de puțin peste 160.000 de locuitori, este o cifră incredibil de mare.

Majoritatea crimelor au legătură cu bandele și, din cauza sărăciei din zonă, crima este adesea singura modalitate prin care tinerii își pot câștiga existența. Armele ilegale sunt răspândite în întreaga comunitate, chiar și în rândul copiilor de doar 11 ani.

Cele două cele mai infame grupuri criminale din Spanish Town sunt Clanzmen și One Order Gang. În mod șocant, se știe că aceștia au decapitat membri ai bandelor rivale și au postat pe internet fotografii cu rămășițele sângeroase.

Ciudad Bolivar, Bogotá, Columbia

Ciudad Bolívar este un cartier supraaglomerat de la periferia orașului Bogotá, locuit în principal de imigranți din mediul rural. Deoarece majoritatea locuitorilor sunt prea săraci pentru a-și permite propriile case, mulți dintre ei își construiesc propriile case, folosind orice materiale le stau la îndemână.

Lipsa unei infrastructuri adecvate a așezării înseamnă că condițiile sociale sunt cu ușurință cele mai proaste din Bogota. Majoritatea locuințelor sunt ilegale și nu au niciun fel de facilități, iar locuitorilor le este greu să găsească măcar un mijloc de transport pentru a ajunge la un loc de muncă plătit.

Cele mai periculoase cartiere din lume
Ciudad Bolivar, Bogotá, Columbia

Condițiile din mahala duc frecvent la teroare între bande, violență și alte infracțiuni. Agresiunea este principala cauză de deces pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Mai mult, omuciderile din Ciudad Bolívar contribuie în mod semnificativ la rata generală a crimelor din Bogota – iar în 2005, au avut loc 386 de omucideri în mahala. Cetățenii sunt, de asemenea, ținte frecvente de recrutare pentru grupurile paramilitare și insurgente. Toate acestea reprezintă coșmarul unui asistent social.

Cele mai periculoase cartiere din lume: La Perla, San Juan, Puerto Rico

Orașul San Juan este notoriu de periculos, iar una dintre zonele sale cele mai afectate de criminalitate este La Perla. Această mahala, o încrengătură densă de case, a fost locul unui abator în secolul al XIX-lea, iar mai târziu a devenit un cămin pentru muncitori agricoli și ocupanți ilegali.

În vremurile moderne, s-a sugerat că guvernul portorican a neglijat zona în speranța că rezidenții vor permite în cele din urmă ca terenul să fie dezvoltat. Totuși, această politică s-a întors împotriva sa, iar mahalaua degradată a căpătat o reputație de criminalitate și violență.

Zona a fost descrisă ca fiind un imens „bazar de vânzare cu amănuntul a drogurilor”, iar industria narcotică din La Perla este o afacere de milioane de dolari. Mai mult, poliția portoricană susține că aproximativ jumătate dintre omuciderile din țară sunt rezultatul unor războaie de cartier legate de droguri.

Nyanga, Cape Town, Africa de Sud

Cape Town este capitala Capei de Vest, un oraș plin de infracțiuni. Se crede că în Cape Flats acționează în orice moment aproximativ 120 de bande criminale, iar rata medie de omucideri este de 46,

15 omucideri la 100.000 de locuitori, o cifră uluitoare.

Orașul Nyanga este unul dintre cele mai periculoase locuri din Africa de Sud. Din aprilie 2011 până în martie 2012, infractorii din zonă au fost acuzați de 233 de crime, 1.046 de agresiuni grave și aproape 2.000 de infracțiuni legate de droguri. În plus, aproape toate categoriile de infracțiuni violente sunt în creștere.

Rata ridicată a criminalității a fost pusă pe seama unor factori precum abuzul de alcool și ratele ridicate de abandon școlar. Iar aceste probleme sunt exacerbate de șomaj. Subconsiliul 14, de care aparține Nyanga, are o rată a șomajului estimată la 70 la sută. HIV și SIDA reprezintă, de asemenea, o problemă majoră în zonă.

Cele mai periculoase cartiere din lume: Cité Soleil, Port-Au-Prince, Haiti

Port-Au-Prince, capitala statului Haiti, este plină de criminalitate și violență, în special în urma cutremurului din 2010, care a devastat zona. Cu toate acestea, dintre toate zonele deprimate ale orașului, cea mai cunoscută este Cité Soleil, în nordul orașului. Într-adevăr, aceasta este considerată una dintre cele mai mari mahalale din întreaga emisferă vestică.

Cité Soleil suferă din cauza șomajului masiv, a unui sistem de canalizare primitiv, a frecventelor pene de curent și a problemei constante a violenței bandelor. Sărăcia este extremă, iar mulți locuitori sunt nevoiți să fure pentru a supraviețui. Zona este atât de săracă încât o delicatesă locală este prăjitura din noroi, un biscuit făcut din lut și ulei de gătit.

Cele mai periculoase cartiere din lume
Cité Soleil, Port-Au-Prince, Haiti

Problemele s-au intensificat atunci când mulți infractori violenți au evadat din închisoare în timpul cutremurului. Iar din ianuarie 2010, lucrătorii umanitari i-au lăsat pe locuitorii din Cité Soleil să se descurce singuri. Având în vedere escaladarea ratei criminalității, îngrijorătoare, poliția le-a cerut localnicilor să „ia problema în propriile mâini”. Sincer, ar trebui să fii un sfânt pentru a lucra ca asistent social în Cité Soleil.

Complexo do Alemão, Rio de Janeiro, Brazilia

Rio de Janeiro este o locație importantă pentru transportul de cocaină crack. Și, protejate de relațiile lor cu autoritățile corupte, bandele de traficanți de droguri au controlat o mare parte din oraș timp de ani de zile. Mulți dintre infractori purtau arme grele și erau capabili să se lupte față în față cu poliția. Cu toate acestea, au avut loc unele schimbări în administrație din 2010.

Districtul Favela Complexo do Alemão, la fel ca o mare parte din restul orașului Rio de Janeiro, suferă de suprapopulare, de lipsa locurilor de muncă și de infracțiuni violente. Zona a fost asociată cu traficul de droguri încă din anii 1980 și, înainte de 2010, a fost adesea scena unor bătălii periculoase între poliție și bande.

În urmă cu doi ani, în încercarea de a pacifica zona înainte de apropiata Cupa Mondială FIFA 2014, poliția și armata au efectuat raiduri în cartier. Ofițerii au fost adesea nevoiți să folosească arme grele, mașini blindate și chiar tancuri de luptă pentru a face progrese împotriva infractorilor.

Cele mai periculoase cartiere din lume
Complexo do Alemão, Rio de Janeiro, Brazilia

Cu toate acestea, la 23 iulie, infractorii au împușcat și ucis un ofițer de poliție în partea Nova Brasília din Complexo do Alemão. A fost pentru prima dată când un ofițer a fost ucis într-o favelă aflată sub controlul poliției. De asemenea, polițiștii au fost atacați cu grenade și, pentru a riposta, au desfășurat încă 500 de ofițeri, ridicând numărul total de polițiști din comunitate la un număr impresionant de 1.800.

Foto: bestsocialworkprograms.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora