Câtă apă ar trebui să bei de fapt? Doi litri pe zi, între mit și realitate
Mergi la conținut

Câtă apă ar trebui să bei de fapt? Doi litri pe zi, între mit și realitate

Câtă apă ar trebui să bei de fapt? Fiecare dintre noi a auzit că este recomandat să bei 2 litri de apă pe zi. Cât de adevărat este acest lucru?
Share this article

Câtă apă ar trebui să bei de fapt? Părerile specialiștilor sunt împărțite. Apa este unul dintre elementele vitale ale traiului nostru, pe lângă aer şi hrană. Aproximativ 60% din corpul uman adult este format din apă, potrivit unui raport al Institutului Național de Sănătate.

Pe lângă faptul că nu am rezista mai mult de 3-5 zile fără să ne hidratăm, apa ne ajută să ne reglăm temperatura internă, să transportăm substanțele nutritive în corp, să eliminăm toxinele, să formăm salivă, să lubrifiem articulațiile și chiar să ne protejăm organele vitale.

Aproape toată lumea a auzit, la un moment dat, că este recomandat să bei 8 pahare de apă pe zi (aproximativ 2 litri). În ciuda faptului că această regulă este răspândită, nu există dovezi științifice care să o susțină. Mai mult, unii experți sunt de părere că a bea apă dintr-un pahar nu este singurul mod în care oamenii se hidratează, fiind omise două mari surse de consum zilnic de apă.

O astfel de sursă este mâncarea. Tot ce mănânci conține puțină apă. Fructele și legumele crude, cum ar fi castraveții, pepenii verzi și căpșunile, au un conţinut de apă de până la 90%.

Topul fructelor și legumelor cu conţinutul cel mai mare de apă

  • Pepenele – atât cel roşu, cât şi cel galben conțin aproximativ 92% apă. Consumat zilnic, pepenele roșu are capacitatea de a curăța rinichii și, datorită conținutului de licopen, un antioxidant natural puternic, previne apariția cancerului. Pepenele galben are o concentrație mare de vitamina A, vitamina C și vitamina K, dar și acid folic și fibre.
  • Castravetele conține 97% apă și, ca și pepenele roșu, are capacitatea de a dizolva pietrele la rinichi și de a scădea acidul uric. De asemenea, favorizează eliminarea toxinelor, stabilizează tensiunea arterială și conține vitamine și minerale: vitaminele A, B și C, alături de magneziu, potasiu, siliciu, calciu și fier.
  • Țelina conține 95,4% apă și are vitamina A, vitamina C și vitamina K. Țelina neutralizează acizii din stomac și este adesea recomandată ca un remediu natural împotriva arsurilor și refluxului gastric.
  • Căpşunile conţin 91% apă. Căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamină cunoscută pentru proprietăţile de stimulare a imunităţii organismului, fiind în acelaşi timp un antioxidant eficient.

Citește și: Cum cureţi fructele tratate cu pesticide


Băuturile reprezintă o a doua sursă importantă de hidratare. Contrar unui alt mit popular, băuturile non-alcoolice, cum ar fi cafeaua, ceaiul, laptele, sucul și sifonul, conțin în cea mai mare parte apă. Deși există multe opinii conform cărora zahărul și cofeina absorb apa din corp și provoacă deshidratarea, unele băuturi non-alcoolice au efect hidratant.

Ce băuturi non-alcoolice au efecte benefice

  • Ceaiul de o calitate superioară preparat cu apă plată, naturală, de înaltă calitate, prin infuzarea în apă timp de 2-3 minute la 60-70 grade Celsius.
  • Cafeaua preparată la filtru sau espresso. Un consum moderat de cafea ne poate ajuta să influenţăm în mod pozitiv starea de bine fizică și mentală. Consumul de cafea este legat, de asemenea, de un risc mai scăzut de diabet, boli de ficat, demenţă şi unele tipuri de cancer.
  • Sucurile preparate în casă, la blender, din fructe si legume, în combinaţie cu apă plată, sunt profund detoxifiante şi regeneratoare şi îmbunătăţesc metabolismul.
  •  Laptele întărește sistemul osos, diminuează riscul de hipertensiune, osteoporoză sau cancer de colon. Consumul de lapte ajută la hidratarea optimă a organismului, în special după un efort fizic intens.

Așadar, având în vedere alimentele, apa și băuturile pe care le consumăm într-o zi, cât de multă apă ar trebui să bem?

Academia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii sugerează că femeile consumă în total aproximativ 2,7 litri de apă zilnic, în timp ce bărbații consumă zilnic în jur de 3,7 litri de apă pe zi. Dar acestea sunt doar linii directoare generale și nu sunt susținute de studii științifice ferme.

Adevărul este că nu există o formulă magică pentru o hidratare corectă – nevoile fiecărui om variază în funcție de vârstă, greutate, nivelul de activitate fizică, sănătate generală și chiar de climatul în care acesta trăiește. Cu cât pierde mai multă apă prin  transpirație, cu atât va trebui să consume mai multe alimente și băuturi. Astfel, o persoană care face o muncă fizică intensă într-un climat cald, tropical, ar trebui să bea mai multă apă decât o persoană care are aceeași greutate și înălțime, dar care și-a petrecut ziua într-un birou cu aer condiționat.

Câtă apă ar trebui să bei de fapt? Ascultă-ți corpul!

„Marea majoritate a oamenilor sănătoși își îndeplinesc în mod adecvat nevoile de hidratare zilnică, permițând ca setea să fie ghidul lor”, notează cercetătorii de la Academia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii. Cu alte cuvinte, simți în mod natural dacă nivelul de hidratare scade și când ar trebui să bei apă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora