fbpx

Căutare

Share this article

Dacă întrebi pe cineva câte țări sunt în lume, răspunsul s-ar putea să te surprindă. Deși răspunsurile pot fi diferite, nu sunt neapărat greșite.

Sunt câteva răspunsuri la întrebarea „câte țări sunt în lume?”, în funcție de sursa pe care o consulți, dar și de definiția cuvântului „țară”.

Cum este definită o țară?

În realitate nu există o definiție standard pentru țară.

O țară poate fi definită drept un loc care se bucură de o populație permanentă, există într-o zonă geografică specifică și este capabilă să se guverneze singură, cu ajutorul structurilor politice funcționale.

O țară poate fi și un grup de oameni cu un trecut cultural, identitate sau tradiții comune.

Un națiune suverană sau un stat trebuie să aibă abilitatea de a încheia tratate, desfășura activități comerciale și de a opera diplomatic cu alte țări; în esență, are nevoie de un guvern funcțional.

Deci, deși un grup de oameni se poate identifica ca aparținând unui anumit loc, este posibil să nu fie considerați o țară dacă nu ocupă niciun teritoriu sau pământ. În plus, o țară ar putea avea pământ, dar nu va avea un guvern funcțional, ceea ce face ca alte națiuni să nu poată desfășura relații externe cu aceasta.

Câte țări sunt în lume? Recunoașterea oficială a ONU

Conform Organizației Națiunilor Unite, organismul creat pentru a susține drepturile oamenilor din întreaga lume, o nouă țară trebuie să fie recunoscută de alte state membre ale Națiunilor Unite înainte ca aceasta să fie considerată o țară.

Recunoașterea unui nou stat presupune ca acesta să fie dispus și capabil să își asume relații diplomatice cu alte țări membre ale Națiunilor Unite.

În majoritatea cazurilor, numărul total de țări se bazează pe numărul de state membre ONU care sunt recunoscute de acel organism internațional. Există 193 de membri, ceea ce ar putea implica faptul că există 193 de țări. Si totuși…. Există 193 de țări care sunt membre recunoscute ale ONU, precum și două state observatoare ale ONU. Cele două state observatoare ale ONU sunt Sfântul Scaun (cunoscut și sub numele de Vatican) și Autoritatea Palestiniană.

Foto: Shutterstock

În plus, există șase țări care au obținut recunoașterea parțială din partea statelor membre ONU. Acestea sunt Taiwan, Sahara de Vest, Kosovo, Osetia de Sud, Abhazia și Cipru de Nord. Aceste teritorii sunt revendicate de alte țări, dar nu sunt controlate de acestea. În funcție de tipul de hartă pe care îl priviți, aceste țări vor fi înconjurate de o linie punctată, mai degrabă decât de una solidă, care va delimita o națiune independentă de țările din jur.

Sudanul de Sud a fost recunoscut ca țară în 2011, fiind ultima țară membră care a fost admisă la ONU.

Lista de membri a Organizației Națiunilor Unite nu ține cont de toate țările

Există, de asemenea, unele state recunoscute parțial, precum Insulele Cook, care acționează adesea ca țări independente, dar nu și-au declarat independența și nu și-au arătat interesul de a adera la ONU.

Există doar trei națiuni autodeclarate care nu au fost recunoscute de niciun stat membru al ONU: Somaliland, Transnistria și Artsakh (Nagorno-Karabakh). Așadar, dacă numărăm toate aceste state, ajungem la un total de 201 pentru a răspunde întrebării „câte țări sunt în lume?”.

Dar nu am terminat! Totuși, în funcție de sursa pe care o întrebați, ar putea exista până la 249 de țări pe Pământ. Pe lista completă a codurilor de țară veți găsi 249 de națiuni listate, deoarece sunt incluse teritorii dependente și națiuni autodeclarate.

Există, de asemenea, 206 de națiuni care concurează la Jocurile Olimpice, 211 națiuni care pot juca la Cupa Mondială FIFA și un total de 204-207 națiuni autodeclarate.

Așadar, „câte țări sunt în lume” rămâne o întrebare cu foarte multe răspunsuri posibile.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO