Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă?

Trebuie să știi ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă. Așa că am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, pentru o informare cât mai exactă.
Share this article

Orice viitoare mamă responsabilă, își va pune această întrebare: Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă?

Așa cum orice viitor părinte știe, a avea un copil și a avea grijă de el, presupune o responsabilitate ce începe cu mult înainte de nașterea lui. De fapt, orice specialist te va sfătui să începi să faci asta din momentul în care decizi să devii părinte. Dacă te asiguri că sănătatea ta e în cea mai bună formă, din start îți sporești șansele de a rămâne însărcinată, de a avea o sarcină mai ușoară și de a avea un copil sănătos.

Pentru asta trebuie să știi ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă. Așa că am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, pentru o informare cât mai exactă.

Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă? Primul este controlul general

Chiar dacă veți merge de multe ori la medic odată ce rămâi însărcinată, cel mai bine este să îți programezi o primă vizită acum. La controlul preconcepțional, vei răspunde la o mulțime de întrebări. Medicul te va întreba despre greutate, nutriție, exerciții fizice, medicamente pe care le iei, istoricul medical, perioadele menstruale, metodele contraceptive folosite, sarcinile anterioare și obiceiurile de viață. Astfel își va forma o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate. După care urmează o verificare a tensiunii arteriale, teste de sânge, examen pelvian, test Papanicolau și alte screening-uri. Medicul va aborda, de asemenea, orice problemă cronică de sănătate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, tulburările tiroidiene, astmul și tulburările autoimune, pentru a se asigura că toate sunt sub control înainte ca tu să rămâi gravidă.

Dar și partenerul tău trebuie să meargă la medic. Și el se poate aștepta la teste similare și discuții despre stilul de viață și posibili factori ce pot afecta fertilitatea sau sarcina.

Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă? Vaccinurile

Discuția despre vaccinuri probabil face parte tot din prima vizită pentru controlul preconcepțional. Dacă intenționezi să rămâi însărcinată, este important să confirmi că vaccinările sunt actuale, astfel încât să poți evita bolile care pot fi dăunătoare pentru sarcină sau pentru bebeluș. Asigură-te că ești vaccinată pentru tetanos, difterie și pertussis, hepatită B, MMR (rujeolă, oreion și rubeolă) și varicelă. Poți face un vaccin antigripal înainte sau în timpul sarcinii. Momentul ideal pentru verificarea și administrarea vaccinurilor este la aproximativ 3-6 luni înainte de a planifica sarcina.

Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă? Testele pentru bolile cu transmitere sexuală

Chiar dacă ești 100% sigură că ești într-o relație monogamă și partenerul tău nu te-ar înșela niciodată, este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău. Sănătatea bebelușului tău ar putea depinde de asta. Bolile cu transmitere sexuală netratate pot provoca probleme foarte grave pentru sarcină și copil. De exemplu, s-a făcut o legătură între chlamydia și travaliul prematur și greutatea mică a copilului la naștere; gonoreea poate duce la avorturi spontane, naștere prematură și greutate mică la naștere; și sifilisul a fost, de asemenea, legat de naștere prematură, precum și de nașterea unui copil mort, dar și de probleme la mai multe organe, inclusiv creierul, inima, pielea, ochii, urechile, dinții și oasele bebelușului. Dr. Ruxandra Dumitrescu le recomandă ambilor parteneri aceste teste pentru că astfel vor fi luate toate măsurile de precauție necesare pentru a-ți proteja viitorul copil.

Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă? Teste genetice

Testul propriu-zis nu este obligatoriu pentru toată lumea, dar toți viitorii părinți ar trebui să fie educați cu privire la testarea genetică, astfel încât să poată lua o decizie în cunoștință de cauză despre care este opțiunea corectă pentru ei. Testarea genetică înainte de sarcină se face folosind o probă de sânge sau țesut. Testul îți va arăta dacă tu sau partenerul tău aveți gene anormale legate de anumite boli care ar putea fi transmise copilului. Medicul îți poate recomanda să nu te testezi deloc sau să testezi cele mai frecvente tulburări ereditare, cum ar fi fibroza chistică (CF) și atrofia musculară a coloanei vertebrale (SMA).

Dacă tu și partenerul tău sunteți pozitivi pentru o genă anormală sau unul dintre voi poartă o genă care necesită o singură copie (de la un părinte în loc de amândoi) pentru a produce o boală, acest test timpuriu vă permite să decideți dacă doriți să continuați sarcina sau nu. În plus, screeningul înainte de a rămâne gravidă vă oferă opțiunea de a face fertilizare in vitro (FIV) și teste genetice preimplantare, care identifică defectele genetice la embrioni înainte de implantare.

Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă? Un control la stomatolog

Da, dinții tăi ar trebui să facă parte din planul tău de joc înainte de sarcină. În timpul sarcinii, corpul tău trece prin modificări hormonale care pot provoca inflamația excesivă a gingiilor, cunoscută sub numele de gingivită de sarcină. Gingivita în timpul sarcinii îți creste susceptibilitatea la bacteriile care cauzează boli ale gingiilor. Cercetările au arătat că boala gingiilor crește riscul de naștere prematură și greutatea redusă la naștere. Un alt motiv crucial pentru a face un control înainte de sarcină este că dorești să reduci cantitatea de radiații pentru copil, ceea ce înseamnă că nu vei vrea să te supui unei intervenții cu raze X în timpul sarcinii în cazul în care vei avea dureri de dinți.

Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne gravidă? Un control psihologic

Starea de bine emoțională este la fel de importantă ca sănătatea fizică atunci când intenționezi să rămâi gravidă. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, până la 1 din 9 femei suferă de depresie înainte, în timpul sau după sarcină. Deci, este crucial să te asiguri că sănătatea mintală – a ta și a partenerului – este sub control înainte de sarcină. Dacă unul dintre voi are sau a avut probleme de sănătate mintală în trecut, este o idee bună să vizitați un psiholog, deoarece sarcina însăși poate provoca simptome sau le poate agrava pe cele existente.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora