Ce este un blackout? Cum ne poate afecta în viața de zi cu zi? Și care au fost cele mai cunoscute perioade de blackout din istorie? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Lumea virtuală a dat în clocot și toată lumea a început să caute pe internet ce este blackout și cum ne poate afecta. Asta s-a întâmplat după ce ministrul apărării din Austria a avut o declarație publică prin care atrăgea atenția asupra unui blackoout energetic în Europa. Din cauza crizei energetice ce ne amenință, el a oferit un plan de pregătire pentru populație, pentru situația în care o criză energetică ne-ar putea lovi.

Ce este blackout? Conform literaturii de specialitate este o pană generalizată de electricitate ce ar putea dura de la câteva ore la câteva zile, pe o suprafață extinsă.

Cât de importantă este electricitatea în viața noastră de zi cu zi?

În lumea noastră modernă, este ușor să privim anumite lucruri ca fiind de la sine înțelese. Și unul dintre cele mai ușor de luat pe garant este forța invizibilă care alimentează practic totul în casa ta: electricitatea.

Deoarece electricitatea a devenit o parte integrantă a vieții de zi cu zi, este ușor să nu te gândești prea mult la ea – până când nu devine indisponibilă. O pierdere bruscă de electricitate, cunoscută și sub numele de blackout, poate afecta negativ totul, de la lucrul în bucătărie până la posibilitatea de a aprinde lumina noaptea.

Rețeaua de energie electrică la nivel mondial este robustă în majoritatea zonelor populate, concepută pentru a rezista elementelor fizice și erorilor umane care pot închide sistemul. Deși acest lucru funcționează de cele mai multe ori, uneori sistemul se defectează și se întrerupe alimentarea.

Iată ce este un blackout, cum și unde apar cel mai adesea penele de curent și ce poți face pentru a ajuta la atenuarea efectelor acestora.

ce este blackout

Ce poate duce la apariția un blackout?

Există multe cauze pentru care apar pene de curent. Cu toate acestea, cele mai frecvente trei cauze sunt cauzele naturale, eroarea umană și suprasolicitarea.

Practic, orice întrerupere între producerea de energie și furnizarea de energie electrică pentru locuințe poate provoca o întrerupere a curentului. Poate proveni din condiții meteorologice nefavorabile, erori umane, defecțiuni ale echipamentelor și chiar interferențe animale. Întreținerea programată poate provoca, de asemenea, o întrerupere a curentului, deși aceasta este de obicei comunicată gospodăriilor în avans de către compania ce furnizează electricitate.

Un blackout este o pierdere completă a energiei într-o zonă. Acesta este cel mai grav tip de întrerupere a curentului, care afectează de obicei un număr mare de oameni pe zone uneori incredibil de mari. Întreruperile de curent rezultă de obicei din daune majore aduse instalațiilor de generare a energiei electrice (cum ar fi daune structurale cauzate de furtuni violente de vânt sau de fulgere) și sunt deosebit de dificil de remediat rapid. De aceea, aceste tipuri de întreruperi pot dura câteva săptămâni în cel mai rău caz.

Ce este blackout și care este planul de urgență?

Pagina Ministerului Apărării din Austria este singura din această țară care vorbește despre acest posibil blackout. Dar sistemul energetic european e format din mii de linii care interconectează țările Uniunii Europene, ceea ce face imposibilă o pană generală de curent.

Panica s-a creat și din cauza crizei energetice prin care trece Europa în acest moment. Dar, chiar dacă s-ar opri livrarea de gaze prin Ucraina, scenariu puțin probabil, continentul ar fi în continuare alimentat cu gaz natural prin Nord Stream 1.

ce este blackout

O pană majoră de curent s-ar produce în cazul unor situații excepționale, cum au fost inundațiile din această vară din vestul Europei. Atunci, mai multe orașe din Germania au rămas fără curent electric pentru că au fost inundate.

Un alt scenariu luat în calcul de autoritățile de la Viena este un atac cibernetic de amploare asupra sistemului energetic. Există însă un sistem european de protecție a spațiului cibernetic, anunță Digi24.

Conform paginii ministerului apărării din Austria, planul de urgență ar fi să aveți provizii necesare pentru două săptămâni, asta însemnând inclusiv alimente și rezervorul de benzină mai mereu plin. De asemenea, trusa de prim ajutor echipată și un plan familial bine pus la punct: în caz de pericol trebuie să știți care este punctul de întâlnire, cine ia copiii și ce trebuie să aveți la voi.

Blackout în istorie

Următoarele exemple sunt dovada că o închidere a rețelei electrice la nivel național nu ar trebui să fie văzută ca un eveniment „imposibil”.

Iată cele mai mari întreruperi de curent din istorie, în funcție de numărul mare de oameni rămași în întuneric.

Blackout în India – 30-31 iulie 2012. Acest eveniment nefericit a fost cauzat de canicula excesivă care a pus în funcțiune un număr foarte mare de consumatoare de energie, lucru ce s-a soldat cu o pană de curent ce a durat două zile și a afectat 620 de milioane de oameni.

Blackout în Bangladesh – 1 noiembrie 2014. Au fost afectați 150 de milioane de oameni.

Criza de curent din India din anul 2001a durat o zi și a afectat 230 de milioane de locuitori.

Instabilitatea politică a fost cauza principală a unui blackout în Pakistan, pe 25 ianuarie 2015, criză ce a afectat 140 de milioane de oameni.

Pentru un timp, criza de curent din sudul Braziliei petrecută pe 11 martie 1999 și care a afectat 97 de milioane de oameni, a fost cel mai mare blackout din istorie. Cauza a fost lipsa unei investiții solide în rețeaua de electricitate.

Pe 14 aprilie 2014, două centrale electrice din Turcia au picat în același timp, lucru care a afectat timp de o zi 70 de milioane de oameni.

ce este blackout
Venezuela în timpul unui blackout

Evident că există numeroși parametri de măsurare a unei crize de curent, însă dacă e să ne uităm care a fost cea mai de durată, atunci putem spune că vorbim de acel blackout din Filipine, în 2013 care a durat 6,3 miliarde de ore și a afectat 6,7 milioane de oameni. De fapt este vorba despre taifunul Haiyan care a lovit țara și s-a soldat cu 6300 de decese.

Alte două crize similare au fost în 2017 în Puerto Rico și respectiv 2019 în Venezuela. Prima a fost cauzată de uraganul Maria și a durat 3,4 miliarde de ore, iar a doua de defecțiunea produsă la hidrocentrala principală a țării și a durat 3,2 miliarde de ore.

Citește și: Uraganele cu nume de femei, mai periculoase decât cele cu nume de bărbaţi

În aceste condiții, imaginați-vă ce ar însemna un blackout în Europa, așa cum a previzionat ministrul austriac. Fă un scurt inventar al aparatelor din casa ta care funcționează cu electricitate. Iar apoi, imaginează-ți ce ar însemna o țară fără iluminat public, semafoare și, cel mai important, fără energie în spitale, acolo unde toate aparatele ce țin în viață pacienții sunt conectate la curent.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora