Ce mai înalți munți din lume. Cine au fost primii oamenii care au ajuns pe acoperișurile lumii? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cei mai înalți 10 munți din lume se află în Asia, în special în regiunea Himalaya. Interesant este că dintre aceste vârfuri ce guvernează pământul de la peste 8000 de metri altitudine, opt se află numai în Nepal. Restul sunt în Pakistan. Au fost mulți care s-au aventurat să le cunoască, mulți au reușit, dar și mai mulți au rămas doar visând la ele. Unde este acoperișul lumii și cât de sus se termină pământul. Iată un top 10 ce desemnează cei mai înalți munți din lume:

  1. Muntele Everest – 8848 de metri, Nepal

Muntele Everest este cel mai înalt munte din lume. La granița dintre Nepal și China, acest munte impresionant atinge o altitudine de 8848 de metri deasupra nivelului mării. Everest poartă denumirea de „Sagarmatha” în Nepal și „Chomolongma” în Tibet.

Deși este cel mai înalt munte și atrage mulți alpiniști profesioniști, dar și amatori de escaladă, Everest este unul dintre munții cel mai ușor de urcat. Muntele Everest a fost prima dată cucerit de șerpașul nepalez Tenzing Norgay și de alpiniștii din Noua Zeelandă, domnul Edmond Hillary, în cadrul unei expediții britanice în 1953, de pe ruta South Col. Cucerirea vârfului Everest rămâne una dintre dorințele pe care mulți și le pun în viață.

  1. Muntele K2 – 8611 metri, Pakistan

Muntele K2 este al doilea vârf ca înălțime din lume și este situat între Pakistan și regiunea Karakoram din Himalaya. În această regiune sunt foarte multe vârfuri înalte, însă K2 este cel mai înalt punct al regiunii, dar și din Pakistan. K2 este cunoscut drept „muntele sălbatic” din cauza dificultății de cățărare și din cauză că prezintă a doua cea mai mare rată de mortalitate în rândul celor opt mii de oameni care au dorit să-l cucerească. La fiecare patru oameni care i-au atins vârful, unul a murit încercând. Prima cățărare pe K2 a fost reușită de o echipă de expediție italiană condusă de Ardito Desiofinally. Echipa lui a reușit cucerirea vârfului K2 până la 8611 metri pe data de 31 iulie 1954.

Muntele K2, Foto: iStock
  1. Muntele Kangchenjunga – 8586 metri, Nepal

Cel de-al treilea cel mai înalt munte din lume se află la granița dintre Nepal și India. Acesta este cel mai înalt vârf din India și a dat, de asemenea, numele împrejurimilor din Himalaya și înseamnă „Cele cinci comori ale zăpezilor”, deoarece conține cinci vârfuri. Comorile reprezintă cele cinci daruri ale lui Dumnezeu, care sunt aurul, argintul, pietrele, cerealele și cartea sfântă. Kangchenjunga este cel mai înalt munte estic de pe pământ. Primii care s-au cățărat pe acest munte au fost conducătorii expediției engleze din 1955, George Band și Joe Brown.

  1. Muntele Lhotse – 8516 metri, Nepal

Acest al patrulea cel mai înalt munte din lume conectează Everestul de vârful sudic Tibetan. Muntele Lhotse se află la granița dintre Tibet (China) și regiunea Khumbu din Nepal. Acest munte a fost pentru prima dată cucerit pe data de 18 mai 1856 de către elvețienii Fritz Luchsinger și Ernst Reiss. Acest munte a devenit celebru pentru fațada sa sudică care urcă 3,2 kilometri și are o lățime de 2,25 de kilometri făcând-o cea mai abruptă fațadă muntoasă din lume. Muntele Lhotse este considerat unul dintre cei mai dificili munți de urcat și rareori este escaladat.

  1. Muntele Makalu – 8481 metri, Nepal

Muntele Makalu este situat la 19 kilometri sud-est de muntele Everest, la granița dintre Nepal și China. Muntele Makalu a fost pentru prima dată cucerit în primăvara anului 1954 de către echipa americană de expediție condusă de William Siri.

  1. Muntele Cho Oyu – 8201 metri, Nepal

Al șaselea cel mai înalt munte din lume se află la granița dintre Nepal și China, iar numele lui se traduce în dialectul tibetan „zeița turcoise”. Muntele este cel mai vestic vârf major al sub-secțiunii Khumbu din Himalaya Mahalangur, la 20 km vest de Muntele Everest. Cho Oyu este cunoscut drept cel mai ușor de escaladat vârf de peste 8000 de metri datorită abordării sale directe și a lipsei de obiective periculoase. Acest munte a fost pentru prima dată cucerit în octombrie 1954 de către australianul Joseph Joechler, italianul Herbert Tichy și nepalezul Pasang Dawa Lama.

Vedere asupra muntelui Cho Oyu , Foto: iStock
  1. Muntele Dhaulagiri – 8167 metri, Nepal

Muntele Dhaulagiri se află fix la nord de centrul Nepalului. Numele provine din cuvântul sanscrit „dhawala”  ce înseamnă „alb amețitor, frumos” și „giri” care înseamnă munte. Ruta normală de cățărare este cea de pe fațada nordică, iar prima cucerire a fost însemnată de o expediție australiano-elvețiano-nepaleză în 1960.

Citește și:

Traducătoarea Alexandra Coliban a pornit pe urmele mamei dispărute într-o expediție pe Dhaulagiri (Himalaya) acum 30 de ani. Cum a fost întâlnirea cu ultimul om care a văzut-o în viață?

  1. Muntele Manaslu – 8163 metri, Nepal

Muntele Manaslu se află în regiunea Mansiri din Himalaya, la vest de centrul Nepalului. Numele său se traduce prin „muntele spiritelor” și vine din cuvântul sanscrit „manasa” care înseamnă „spirit” sau „suflet”. Cei care s-au cățărat pentru prima dată pe acest munte au fost Toshio Imanishi și Gyalzen Norbu, membrii unei expediții Japoneze din 1956. Acest munte reprezintă de obicei prima opțiune pentru cățărătorii care vor să depășească 8000 de metri altitudine.

  1. Nanga Parbat – 8126 metri, Pakistan

Nanga Parbat, vârful pakistanez, a fost cunoscut drept „muntele ucigaș” până la începutul secolului 20. Astăzi nu mai este atât de periculos de urcat, însă totuși, foarte dificil. Acest munte este un vârf imens și dramatic ce se înalță deasupra Pakistanului. Hermann Bahl din Australia a fost primul om care s-a cățărat pe acest vârf, iar expediția lui a fost însemnată în 1953.

  1. Muntele Annapurna – 8091 metri, Nepal

Acest munte este de fapt o înșiruire de vârfuri, iar cel mai înalt dintre ele se numește Annapurna. Se află pe locul 10 în topul celor mai înalți munți din lume, însă vârfurile sale sunt printre cele mai periculoase atunci când vine vorba de cățărat. De fapt, rata mortalității este de 40%. Masivul Annapurna este compus din șase vârfuri majore, iar cei care le-au cucerit pentru prima dată au fost Maurice Herzog și Louis Lachenal, în 1950.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora