Ce presupune donarea de plasmă şi de ce este esenţială pentru mii de români - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce presupune donarea de plasmă şi de ce este esenţială pentru mii de români

2 metode sunt folosite pentru recoltarea de plasmă. Prima se face cu ajutorul aparatului special pentru plasmafareză, această procedură fiind foarte eficientă pentru că facilitează obţinerea...
Share this article

Până anul trecut donarea de plasmă în România era aproape o necunoscută. S-au făcut tot felul de campanii de conştientizare, s-a scris despre necesitatea acestui act, însă majoritatea eforturilor în acest sens au rămas fără ecou. În momentul în care donarea de plasmă a intrat pe lista tratamentelor pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus şi aflaţi în stare gravă, în secţiile ATI, oamenii au început să vorbească mai mult despre acest subiect, iar numărul donatorilor, să crească. Donarea de plasmă este extrem de importantă însă şi pentru alt tip de pacienţi.

Cine are nevoie de plasmă

Plasma este o componentă a sângelui folosită la fabricarea de medicamente precum imunoglobulina, cel mai eficient produs în cazul unor infecţii puternice precum cele intraspitaliceşti, în cazul pacienţilor ce suferă de boli autoimune, cancere limfatice sau sanguine, dar şi al pacienţilor cu probleme de coagulare a sângelui. Este, deasemenea, extrem de importantă în cazul gravidelor cu RH negativ, imunoglobulina fiind capabilă să protejeze fătul pe toată durata sarcinii, dar şi în afecţiuni ale sistemului nervos sau când organismul nu este capabil să producă anticorpi.

Mii de români suferă de afecţiuni pentru care administrarea de imunoglobulină este vitală. Cu toate astea, România este în continuare singura ţară din Uniunea Europeană care nu colectează plasma pentru producţia de medicamente. Prin urmare, pacienţii sunt dependenţi de importul de imunoglobulină, dar aici lupta dintre distribuitori şi statul român a dus în anumite momente la tragedii.

De ani de zile distribuitorii ameninţă că nu vor mai aduce pe piaţa noastră acest medicament din cauza preţurilor impuse şi nu de puţine ori acesta a devenit imposibil de găsit pentru pacienţii care aveau nevoie de el. În decembrie 2017 o femeie care suferea de imunodeficienţă primară a murit la Spitalul Judeţean din Alba Iulia din cauza lipsei imunoglobulinei de pe piaţă.

Ce presupune donarea de plasmă

2 metode sunt folosite pentru recoltarea de plasmă. Prima se face cu ajutorul aparatului special pentru plasmafareză, această procedură fiind foarte eficientă pentru că facilitează obţinerea unor cantităţi mari de plasmă fără ca donatorul să piardă substanţe importante din organism. Toate celelalte componente sanguine se întorc înapoi în organism. Procedura durează aproximativ 50-60 de minute şi poate fi repetată la interval de 2 săptămâni. Procedura standard presupune donarea de sânge, plasma fiind separată ulterior.

În ziua donării este indicat să mâncaţi bine şi sănătos, fără grăsimi şi să vă hidrataţi corespunzător cu apă, ceai sau suc natural de fructe. La fel de important este să beţi lichide şi după donare ca să favorizaţi refacerea sângelui, în cazul în care donarea s-a făcut prin procedura clasică.

Donarea de plasmă în pandemia de coronavirus

Ultimele luni ale anului 2020 au adus în tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID 19 şi utilizarea de plasmă donată de cei care au trecut prin boală şi au dezvoltat anticorpi. Ca şi donarea de sânge, donarea de plasmă este şi ea un act voluntar.

Procedura pentru a ajunge să poţi dona plasmă presupune mai mulţi paşi de urmat în momentul prezentării la Centrul de Transfuzie Sanguină:

  • Prezenţa biletului de ieşire din spital sau a unei scrisori medicale care să precizeze diagnosticul de boală COVID printr-un test RT-PCR pozitiv, precum şi vindecarea printr-un test RT-PCR negativ realizat la cel puţin 14 zile după externare. În cazul lipsei testului RT-PCR negativ este nevoie ca pe scrisoarea medicală să se precizeze perioada de izolare ulterioară externării şi să fi trecut cel puţin 28 de zile de la încetarea acesteia.
  • Pentru cei care nu au avut nevoie de spitalizare este nevoie de un test RT-PCR pozitiv, precum şi de un document eliberat de DSP care să confirme ieşirea din izolare. Şi în acest caz pacienţii care doresc să doneze plasmă trebuie să aştepte să treacă cel puţin 28 de zile de la momentul ieşirii din izolare.
  • Pentru cei care nu au fost internaţi şi nici nu au fost luaţi în evidenţă de DSP este nevoie de un test pozitiv la SARS – CoV 2 şi să treacă cel puţin 28 de zile de la acel moment până la prezentarea la centrul de transfuzie.
  • În cazul persoanelor asimptomatice care nu au un test RT-PCR pozitiv este nevoie de un rezultat pozitiv la o testare cantitativă de anticorpi şi de 14 zile trecute de la acel moment pentru prezentarea la centru.

Pe lângă documentele menţionate mai sus, cei care doresc să doneze plasmă trebuie:

  • să semneze consimţământul informat pentru intrarea în procesul de selecţie la centrul de transfuzie;
  • să se încadreze în criteriile de eligibilitate valabile pentru donarea de sânge;
  • să respecte intervalul de cel puţin 14 zile dintre donările succesive de plasmă convalescentă.

Cei care sunt declaraţi eligibili donează plasmă prin procedura standard sau prin plasmafareză, în funcţie de decizia medicului prezent în acel moment pentru procesul de selecţie.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora