Ce să mănânci pe timp de caniculă? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce să mănânci pe timp de caniculă?

Share this article

Soarele strălucește, mercurul crește de nu se mai oprește în termometru, iar tu nu ai poftă de nimic, nici măcar de mâncare. Ce să mănânci pe timp de caniculă să rămâi hidratat și să te răcorești puțin?

Pierderea poftei de mâncare, odihna precară, senzația de ofilire și leșin sunt sentimente obișnuite pe timp de caniculă. Ce poți face? Iată niște sfaturi simple, dar extrem de utile care te vor ajuta să faci față provocării. De la alimentați, la hidratare și până la odihnă, iată ce poți face.

Ce să mănânci pe timp de caniculă? Hidratarea e secretul

Cât de multă apă trebuie să bem?

De obicei pierdem între 2 și 2 și jumătate litri de lichid pe zi prin transpirație, respirație, urină și fecale. Deci, în zilele obișnuite ar trebui să bem aproximativ 6-8 pahare de apă sau alt lichid hidratant. Vestea bună este că puteți atinge această cotă prin lapte, băuturi fără zahăr, ceai și cafea, precum și apă, dar amintiți-vă că băuturile cu cofeină au un efect diuretic, făcându-vă să pierdeți lichide, așa că ar fi bine să le eviți cât poți de mult. Sucul și fructele contează și ele, dar acestea ar trebui să fie limitate la maxim un pahar de 150 ml zilnic din cauza zaharurilor naturale pe care le conțin.

Nevoile noastre specifice, atunci când vine vorba de câtă apă trebuie să bem, variază în funcție de vârstă, mărime, sex și ce activitate fizică prestăm, precum și de factorii de mediu, inclusiv temperatura și umiditatea.

ce să mănânci pe timp de caniculă

Cum ne ajustăm în timp de caniculă?

Ar trebui să ne reconsiderăm aportul de apă în timpul zilelor caniculare. Temperaturile și umiditatea mai ridicate cresc viteza de evaporare a apei prin piele, ceea ce înseamnă că transpirăm mai mult. Prin urmare, trebuie să ne completăm nivelul de lichide mai des. Cât de mult ai nevoie într-adevăr depinde de circumstanțele tale personale, precum și de cât de activ ești.

Dacă ești obișnuit să faci sport, acest lucru nu trebuie să înceteze pe căldură.

Putem bea prea multă apă?

Este posibil să cazi în extrema cealaltă și să bei prea mult, deși pentru majoritatea persoanelor cu rinichi sănătoși acest lucru va fi gestionat urinând mai des. Prea multă apă consumată într-o perioadă scurtă de timp poate duce la imposibilitatea rinichilor de a menține echilibrul electrolitic, astfel încât sângele devine foarte diluat. Acest lucru are efect asupra modului în care funcționează corpul nostru: de exemplu, afectează tensiunea arterială. Hiponatremia este o afecțiune cauzată de prea multă apă care determină scăderea periculoasă a nivelului de sodiu. Sportivii care participă la evenimente de anduranță și care beau prea mult lichid pot fi expuși riscului acestei afecțiuni.

Poate exista, de asemenea, un motiv medical pentru care o persoană poate reține mai multe lichide – aceasta ar putea fi rezultatul unei afecțiuni renale sau cardiace existente. Dacă suferi de afecțiuni de sănătate existente sau ai simptome, consultă medicul de familie pentru sfaturi cu privire la cantitatea de apă potrivită pentru tine.

Ce să mănânci pe timp de caniculă?

Ce alimente te pot hidrata?

Alimentele reprezintă aproximativ 20-30% din aportul nostru de lichide și există unele care conțin mai multă apă decât altele. Anumite fructe și legume au un scor înalt în acest sens și ar trebui să ne gândim să mâncăm mai multe dintre următoarele, dacă dorim să ne hidratăm:

Căpșune

Castravete

Dovlecei

Țelină

Salată verde

Pepene

Mâncărurile cu conținut ridicat de lichide pot ajuta la creșterea nivelului de hidratare. Ciorbele, tocanele și piureurile sunt exemple bune și, desigur, pot fi făcute cu ingredientele de sezon.

ce să mănânci pe timp de caniculă

Pot alimentele să ne răcorească?

Înghețata sau sorbetul ar putea părea o alegere naturală atunci când vrei să te răcorești, dar de fapt aceasta poate face mai mult rău decât bine. Mâncarea și băuturile reci pot oferi un efect inițial de răcire, dar care este de scurtă durată. Asta deoarece consumul de alimente duce la o creștere a temperaturii, procesul de digestie generând căldură. Acest lucru, combinat cu răcirea rapidă inițiată de mâncărurile și băuturile reci, înseamnă că organismul tău supracompensează prin creșterea temperaturii de bază. Așa că s-ar putea să ajungi să te simțiți mai încălzit decât la început!

Dacă bei ceva cald într-o zi însorită s-ar putea să nu ți se pară o idee prea atrăgătoare, dar băuturile calde te pot ajuta să-ți reglezi temperatura corpului. Băuturile calde îți cresc temperatura centrală și asta îți face corpul să vrea să se răcească, astfel încât să transpiri mai mult pentru a pierde căldura prin piele. Alimentele „termogene”, precum condimentele și ardeiul iute, cresc, de asemenea, temperatura corpului, pe măsură ce inițiază metabolismul nostru. Acest lucru favorizează transpirația, care are un efect de răcire.

Ce să nu mănânci pe timp de caniculă?

Se consideră că alimentele care necesită mai mult efort pentru a fi digerate – precum cele bogate în proteine, zahăr și fibre – generează mai multă căldură corporală. O modalitate de a atenua acest lucru este aceea de a folosi marinate bogate în citrice pentru carne pentru a descompune structura proteinelor și pentru a face fibra mai digerabilă.

Ce se întâmplă cu sistemul digestiv și cu apetitul?

Dacă nu poți să mănânci la fel de mult vara precum iarna, nu ești singur. Se consideră că modificările sezoniere, inclusiv temperatura și numărul de ore de lumină pe zi, ne influențează apetitul. Vara pofta de mâncare tinde să fie redusă, mai ales atunci când e caniculă. Unul dintre motive este că organismul încearcă să ne regleze temperatura corpului prin reducerea funcțiilor de generare a căldurii, cum ar fi digestia alimentelor.

Chiar dacă acest tip de scădere a poftei de mâncare nu poate fi controlată de noi, ne putem ajuta asigurându-ne că alimentele pe care le consumăm sunt ambalate cu substanțele nutritive potrivite.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora