Ce să nu rataţi la Festivalul Enescu 2017: concerte cu bilete (încă) disponibile - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce să nu rataţi la Festivalul Enescu 2017: concerte cu bilete (încă) disponibile

În mai puţin de 2 săptămâni începe Festivalul George Enescu, un eveniment ce întră pe prima poziţie în agenda oricărui iubitor de muzică clasică. Festivalul se desfăşoară între 2 şi 24 septembrie şi va reuni peste 3.000 de artişti străini şi români, în peste 80 de evenimente în Bucureşti şi alte 7 oraşe din ţară.
Share this article

În mai puţin de 2 săptămâni începe Festivalul George Enescu, un eveniment ce întră pe prima poziţie în agenda oricărui iubitor de muzică clasică. Festivalul se desfăşoară între 2 şi 24 septembrie şi va reuni peste 3.000 de artişti străini şi români, în peste 80 de evenimente în Bucureşti şi alte 7 oraşe din ţară.

Veţi putea asculta anul acesta un număr record de lucrări semnate de George Enescu, 37 la număr, şi veţi putea vedea pe scenă muzicieni de înaltă ţinută interpretându-i (şi adorându-i) operele. Trebuie să spunem că ediţia 2017 a Festivalului George Enescu se află sub directoratul maestrului Zubin Mehta, Preşedintele Onorific al festivalului şi al lui Vladimir Jurowski, Directorul Artistic al ediţiei.

Lumina, tema aleasă pentru ediţia de anul acesta, poate fi un simbol al numeroaselor concerte de calibru (concerte strălucitoare de-a dreptul), care fac parte din programul festivalului. Multe dintre acestea sunt deja sold out, de aceea am ales câteva seri şi concerte la care trebuie să vă grăbiţi să cumpăraţi ultimele bilete!

OEDIPE, de George Enescu – pe 2 septembrie, în deschiderea festivalului

Se împlinesc 59 de ani de la premiera românească a lui Oedipe, de George Enescu, care a avut loc în 22 septembrie 1958, tot în cadrul Festivalului Enescu. Este cea mai cunoscută compoziţie şi cea mai aclamată operă în plan internaţional a marelui compozitor român. Opera Oedipe, va deschide ediţia 2017 a Festivalului Enescu la Sala Palatului, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, cu London Philharmonic Orchestra, Corul Filarmonicii George Enescu şi Corul de Copii Radio.

Şi anul acesta Oedipe marchează o premieră specială: Oedipe se va bucura de o interpretare de excepţie, dar şi de proiecţii multimedia live, sub direcţia multimedia a regizoarei Carmen Lidia ViduDetalii despre program şi artişti găsiţi aici.

*Cum muzica clasică face casă bună cu noile tehnologii la această ediţie a Festivalului Enescu, veţi putea vedea încă două opere ce vor avea proiecţii multimedia live: Mathis der Maler, pe 13 septembrie, sub bagheta dirijorului Lawrence Foster, şi Damnaţiunea lui Faust, pe 20 septembrie, care poartă semnătura directorului multimedia Petrikă Ionescu, artist de origine română stabilit la Paris.  

Simfonia a XI-a de Beethoven

Orchestra Română de Tineret, una dintre cele mai promiţătoare orchestre româneşti în plan internaţional, formată din unii dintre cei mai talentaţi tineri artişti români, alături de dirijorul venezuelean Domingo Hindoyan, format în cadrul celebrei El Sistema, aduc publicului pe 6 septembrie, la Sla Palatului, de la ora 20:00, una dintre cele mai frumoase lucrări din repertoriul muzicii clasice: Simfonia a XI-a de Beethoven, cu (desigur) celebra Odă a bucuriei. Detalii şi informaţii despre bilete găsiţi aici.

Manfred Honeck şi Ceaikovski

Este o adevărată experienţă să-l ascultaţi live pe  dirijorul Manfred Honeck fiindcă este de o forţă aparte. Alături de Pittsburgh Symphony Orchestra, orchestră americană, cu un sunet diferit faţă de cele europene, interpretează splendida Simfonie Patetică de Ceaikovski în seara de 7 septembrie, de la ora 19.30, pe scena Sălii Palatului. Celălalt concert susţinut de Manfred Honeck şi Pittsburgh Symphony Orchestra în Festivalul Enescu 2017 este deja sold-out. Detalii despre program şi bilete găsiţi aici.

Enescu şi Mahler sub bagheta lui Antonio Pappano, director muzical la Covent Garden

De neratat este şi reîntâlnirea cu dirijorul italian Antonio Pappano, în două seri la rând la Festivalul Enescu 2017. Renumitul dirijor este şi director muzical al celebrei Royal Opera House Covent Garden. Despre muzica lui George Enescu, Antonio Pappano spunea într-un interviu că este asemenea vinului roşu – adâncă, intensă. Pe 21 septembrie, alături de Orchestra E Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Antonio Pappano aduce publicului o nouă interpretare a Simfoniei a III-a cu Cor de George Enescu, considerată o rugă pentru pace compusă de Enescu după cel de-al Doilea Război Mondial. Detalii despre programul serii de 21 septembrie şi despre bilete găsiţi aici. Nu rataţi nici seara de 22 septembrie! Veţi putea asculta Simfonia a II-a de Mahler, „Învierea”, tot sub bagheta lui Antonio Pappano. 

Muzica contemporană, vedeta festivalului la Sala Radio

La ediţia 2017, Festivalul Enescu propune publicului secţiunea Muzica Secolului XXI, o nouă serie de concerte la Sala Radio, dedicată exclusiv muzicii contemporane. 30 dintre cei mai influenţi compozitori contemporani vin în premieră la Bucureşti pentru a discuta cu publicul despre muzica lumii în care trăim. Publicul poate face un mix & match: să meargă să asculte lucrările compozitorilor contemporani în concertele din seria Muzica Secolului XXI, la Sala Radio, şi apoi să se întâlnească pe viu cu unii dintre compozitori la Forumul Internaţional al Compozitorilor.

De reţinut că unii dintre compozitori vor fi prezenţi chiar pe scenă! Este cazul lui Zygmunt Krauze care, la 79 de ani, îşi va interpreta ca solist propriul concert pentru pian. Şi compozitorul Magnus Lindberg va fi prezent în sala de concert când Orchestra Filarmonicii Moldova din Iaşi, sub bagheta dirijorului Adrian Petrescu, îi va interpreta lucrarea Era. Printre invitaţii acestei secţiuni de festival se numără şi compozitorul Eliot Goldenthal, laureat al Premiului Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră pentru filmul Frida, cu Salma Hayek. Detalii şi bilete la concertul Orchestrei Filarmonice din Iaşi găsiţi aici.

Veţi găsi mai multe informaţii despre seria de concerte Muzica Secolului XXI şi despre Forumul Internaţional al Compozitorilor pe festivalenescu.ro.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora