fbpx

Căutare

Share this article

Bella Italia, țara care a dat naștere unora dintre cele mai romantice povești de dragoste din istorie, este locul de care nu ai cum să te plictisești și în care oricâte vacanțe ai petrece, mereu mai rămâne ceva interesant de vizitat. Iar Cinque Terre, zona de coastă din nordul peninsulei, este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. 5 sate aflate toate în Patrimoniul UNESCO, 18 kilometri cu case colorate, stânci scăldate de cele mai limpezi ape, câteva plaje fermecătoare și multe, foarte multe locuri verzi și sălbatice. E greu să alegi între toate, dar astăzi îți voi spune ce să vizitezi în Manarola, satul considerat locul perfect dacă vrei să evadezi din viața de zi cu zi și să uiți de modernism și agitație.

Ce să vizitezi în Manarola – Satul în care experiențele se trăiesc la pas

Accesul în Cinque Terre se face doar cu trenul, iar satele – Monterosso al Mare, Vernaza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore – sunt legate printr-o cale ferată săpată în munte. Se fac 5 minute sau chiar mai puțin dintr-un sat în altul, iar trenurile sunt foarte dese. Dacă vrei o experiență memorabilă poți alege să faci traseele pe jos, zona fiind renumită pentru hicking. Plimbările te vor purta prin păduri și grădini minunate și uneori chiar prin curțile oamenilor, completând perfect experiența.

Manarola este cel mai mic dintre cele 5 sate ce fac parte din Parcul Național Cinque Terre. Are cel puțin 6 secole vechime, aici fiind puse bazele primelor locuințe din întreaga zonă, dar casele sunt viu colorate, numai bune să-ți ridice moralul deși nimic din acea parte a Italiei n-ar putea să-ți strice bucuria de a ajunge acolo.

Este satul cu o singură stradă principală, la fel ca și Riomaggiore și un port unde poți face baie ca să te răcorești dacă nimerești acolo într-o zi toridă. Restul străduțelor sunt înguste și cu multe trepte, că doar ești pe o coastă și mai este tunelul pietonal care face legătura între gară și sat.

Nu ai plajă în Manarola, dar localnicii au găsit o soluție și pentru asta – rampa pentru bărci e numai bună să-ți întinzi prosopul și să te bucuri de soare. Dacă îți plac scufundările, vei fi foarte încântat să afli că aici găsești o zonă numai bună pentru o plimbare subacvatică. Iar săritul în apă, de pe stânci, n-a fost nicăieri mai apreciat ca aici. E drept, la sărit se poate descurca mai oricine. Când vine vorba să revii pe stânci este însă un pic mai provocator, o frânghie fiind singurul ajutor de care beneficiezi în acest sens. Asta ca să nu spui că un sat vechi de aproape un mileniu nu-ți poate oferi senzații tari.

Ce să vizitezi în Manarola – Locul în care mergi să te plimbi, să faci poze și să mănânci delicios

Piața centrală a satului este așezată, cum altfel, în locul cu cea mai bună priveliște, așa că ai ceva de urcat ca să ajungi la ea, dar merită. Aici vei descoperi biserica San Lorenzo, edificiu construit în 1338 într-un melanj între stilul baroc și cel gotic. Biserica a fost ridicată în cinstea mucenicului Sfântul Lorenzo, icoana lui fiind așezată chiar deasupra intrării.

Lângă Manarola vei descoperi Groppo, o mică așezare viticolă renumită pentru, desigur, vinul de la Cinque Terre. Te poți plimba printre vii și degusta sau cumpăra vinurile produse de localnici. La Volastra vei găsi Sanctuarul Fecioarei Sănătății, un sanctuar de origine romană ridicat în secolul X. În interiorul acesteia se găsește o icoană a Madonei realizată în secolul al XVIII-lea.

Cam astea sunt toate obiectivele turistice, dacă le putem numi așa, din micul sat italian. Dar în Manarola nu mergi pentru obiective, ci pentru peisaje, mâncare, atmosferă. Să iei fiecare străduță la pas, să vezi traiul de zi cu zi al localnicilor, rufele întinse la soare și bărcile de pe marginea străzii, apusul sau cum se aprind, pe rând, luminile în case pe înserat, toate acestea creează o experiență pe care merită să o trăiești cel puțin o dată în viață.

Iar de la Manarola la Riomaggiore este unul dintre cele mai celebre drumuri din lume, Via Dell` Amore, în fapt – o cărare sculptată în peretele de stâncă. Ultimii ani le-au luat turiștilor bucuria de a parcurge cei 850 de metri pe deasupra mării, drumul fiind închis pentru reabilitare, dar pune-l pe listă pentru când ajungi în zonă. Poate tu vei avea mai mult noroc.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO