Ce să vizitezi în Muntenegru? Cele mai interesante cinci experiențe de călătorie în această țară - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce să vizitezi în Muntenegru? Cele mai interesante cinci experiențe de călătorie în această țară

După ce și-a stabilit independența statală în 2006, Muntenegru a devenit rapid una dintre cele mai populare destinații turistice. Plaje superbe, munți verzi și orașe istorice potrivite imaginii unei cărți poștale, atrag un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an.
Share this article

Când vine vorba despre ce să vizitezi în Muntenegru, opțiunile sunt extrem de variate deoarece această țară balcanică mică vine la pachet cu unele dintre cele mai minunate peisaje din Europa.

După ce și-a stabilit independența statală în 2006, Muntenegru a devenit rapid una dintre cele mai populare destinații turistice. Plaje superbe, munți verzi și orașe istorice potrivite imaginii unei cărți poștale, atrag un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an. Iar dacă mai adaugi și un climat blând mediteraneean, nu e de de mirare că economia acestei țări este susținută în mare parte din turism.

Ai ce să vizitezi în Muntenegru, însă am ales top cinci destinații excelente de vacanță.

Ce să vizitezi în Muntenegru? Kotor

Kotor pare că a aruncat ancora între munții gri și mare și își învăluie viața în spatele meterezelor înalte. Terasamentele sale stâncoase te însoțesc încontinuu până la vechea fortăreață a orașului. Este un oraș dramatic în care prezentul este trăit în labirintul bisericilor medievale, catedralelor și palatelor venețiene. Kotor este orașul contrastelor: piețe antice cu cafenele moderne, sunetul serenadelor și al muzicii live, ecoul pașilor pe aleile înguste pietruite și torsul leneș al pisicilor de la balcoanele cu fier forjat, decorate cu petunii. La apus, zidurile din Kotor sunt la fel de strălucitoare ca torțele unui ritual păgân. Când vine vremea carnavalului, străzile se aglomerează, torțele devin una cu focurile de artificii și întreg orașul Kotor se transformă într-o mare scânteie.

De-a lungul secolelor, Kotor a fost cucerit de iliri, romani, bizantini, austro-ungari și venețieni. Acești cuceritori au lăsat averi mari în urmă, precum palate renascentiste, turnuri baroce și testamentul monumental, Catedrala St. Tripun care este cu trei secole mai bătrână decât descoperirea Americii. Abundența de monumente culturale și de artă, face din Kotor una dintre moștenirile UNESCO.

Fortificarea orașului s-a realizat pe dealul St. John între secolele al 9-lea și al 19-lea. Sunt 1350 de trepte către fortăreața St. John care se află în vârful dealului și care oferă amatorilor o priveliște ce-ți taie respirația.

Foto: Shutterstock

Există trei porți ale orașului vechi, porți ce leagă acest oraș cu orașele din apropiere împrăștiate în golful Kotor. Una dintre porți este Poarta Zânelor, o rocă arcuită deasupra orașului. Legenda spune că numai favoriții zânei, descendenții direcți ai bătrânilor marinari și ai fondatorilor orașului, o pot vedea pe ea stând pe piatră și așteptând nava de aur pe care va pleca în lumea îndepărtată doar pentru a se întoarce și a confirma că orșul Kotor este cel mai frumos oraș din lume.

Ce să vizitezi în Muntenegru? Budva

Odată un oraș de coastă mic și liniștit, astăzi, Budva este o metropolă a turismului muntenegrean și unul dintre cele mai puternice și mai aglomerate orașe de pe coasta Muntenegrului în timpul verii. Viața sa a început în urmă cu două milenii și jumătate și s-a revărsat din metereze către iahturi luxoase, clădiri noi, restaurante, baruri și cluburi de noapte.

Budva are propriul Hawaii, o insulă opusă orașului, cu plaje minunate, cocktailuri la gheață și multe specialități cu fructe de mare.

Seara, pe promenadă, vei fi copleșit de muzica ce se aude din cafenele, de zgomotul și țipetele copiilor de la locurile de joacă, de mirosul mării amestecat cu aroma grătarelor, dar și de spoturile de lumină de la discotecile în aer liber. Budva este un mare spectacol de lumini.

Budva pare că duce o viață dublă: una ancorată în vechiul oraș și cealaltă în partea nouă a orașului. Străjuit de rampe înalte și decorat de arhitectura dominant venețiană, centrul vechi străjuiește comori istorice și culturale de neprețuit: necropola romană și altarul, stâlpi antici și biserica din epoca precreștină, alături de multe alte așezăminte de cult. Tot aici este scena deschisă și mereu în fierbere a „teatrului orașului”: evenimente literare și concerte în Piața poeților sau expoziții  de artă în galeriile orașului, toate acestea se întâmplă cât e vara de lungă. La porțile centrului vechi, noul oraș este într-o continuă expansiune, iar numărul locuitorilor crește constant.

Râul Budva este străjuit de plajele sale nisipoase sau pietruite. Sunt plaje cu pietriș de culoare roșie sau gri, unele dintre ele au intrat bine în mare, altele au fost protejate de micile golfuri, unele sunt expuse la soare, altele sunt protejate de umbra marilor pini.  Iar în spatele fiecărei plaje se află cel puțin un sat de pescari, gata oricând să primească oaspeți.

Budva este orașul ce stă treaz până la răsărit și unde nimeni nu doarme prea mult.

Ce să vizitezi în Muntenegru? Parcul Național Lacul Skadar

La jumătatea drumului dintre mare și munți, se întinde leneș lacul Skadar, regatul păsărilor și singurul habitat natural al pelicanilor din sudul Europei. Egrete, cormorani și diferite specii de rațe sălbatice, toate pot fi întâlnite aici. Partea muntenegreană a lacului, care aparține în mare parte Albaniei, a fost declarată Parc Național. În timpul verii, lacul este acoperit cu o broderie florală făcută din crini de apă ce se deșiră doar atunci când trece vreo barcă pe acolo.

Seren și adânc, lacul Skadar radiază liniște și reprezintă paradisul iubitorilor de natură. Acest lac este o nestemată ce acoperă 40 de mii de hectare, cu peste 280 de specii de păsări, unele dintre ele își fac cuib și își petrec iarna aici, altele pleacă în țări și mai calde.

Lacul are foarte multe insule și peninsule ce păstrează comorile fortărețelor antice croșetând imaginea istoriei turbulente.

Pe dealurile abrupte există sate mici și excepțional de frumoase, cu case înghesuite, multe dintre ele fiind abandonate, dar la care viața s-a întors recent. Prima tipografie și prima carte chirilică își au originile în jurul lacului Skadar. S-au purtat războaie serioase, mai ales cu otomanii, în urmă cu 100 de ani. Astăzi, viața este puțin diferită aici. Astăzi, păsările trăiesc și sunt protejate aici, iar habitatul lor se păstrează tot timpul anului. Șoselele abrupte din jurul dealului au fost transformate în piste de biciclete, iar activitățile de caiac reprezintă un dialog interesant între lac și fiecare vizitator.

Ce să vizitezi în Muntenegru? Sveti Stefan

Cel mai fotogenic loc al coastei din Muntenegru este Sveti Stefan, un oraș de pescari fortificat pe o insulă mică conectată cu continentul printr-un pasaj îngust, care se sprijină pe pietricele roz, la țărm. Insula a fost transformată într-un luxos hotel de cinci stele și nu este accesibilă tuturor turiștilor. Cu toate acestea, oricine trece pe aici, va căuta imediat aparatul foto pentru a face fotografii cu acest model fotografic atrăgător și marcă comercială a turismului din Muntenegru.

La început aici locuiau numai 12 familii, iar la mijlocul anilor 1950, numai 20 de oameni. După acești ani Sveti Stefan a devenit un mare oraș hotel și a ajuns destinație pentru elita lumii în căutare de intimitate și vacanțe departe de ochii lumii. Orson Welles, Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Marilyn Monroe, Prințesa Margareta, Robert de Niro și cuplul Brad Pitt și Angelina Jolie, sunt numai câteva nume ale celor care au stat aici. Novak Djokovic, numărul unu mondial la tenis masculin s-a căsătorit aici.

Ce să vizitezi în Muntenegru? Perast

Perast este un oraș mic cu o stradă principală în apropierea mării.  Casele din Perast seamănă cu membrii bine îmbrăcați ai unui cor care joacă pe o scenă în miniatură. Ei își cântă oda minunatului golf și insulei din fața lor, în timp ce sunt atent supravegheați de liderul corului, biserica St Nicholas. Perast are 16 biserici și spiritul Veneției în el.

Asemenea întregului golf Boka Bay, Perast a fost ținta bizantinilor, a venețienilor, a austro-ungarilor și francezilor, toți aceștia lăsându-și amprenta în ADN-ul cultural și arhitectural al orașului.

Una dintre insulele care fac ca acest loc să fie și mai colorat și atrăgător este șarmanta Our Lady of the Rocks, a cărei fundație are la bază o legendă. Povestea spune că doi frați pescari, în timp ce se întorceau de la pescuit, au văzut o lumină pe o creastă mică. Când s-au apropiat, au văzut icoana sfintei Maria pe care au dus-o în biserică. Icoana a dispărut în aceeași noapte, iar ziua următoare a fost găsită din nou, nevătămată, pe aceeași creastă de unde a fost luată. Atunci oamenii din Perast au decis să construiască o biserică aici. De fiecare dată când o navă pleca din Perast, fiecare marinar arunca o piatră pe creastă pentru a cere doamnei o călătorie în siguranță. Așa s-a format insula.

În fiecare an, pe 22 iulie, Perast sărbătorește ziua sfintei Maria Magdalena și începutul construcției bisericii. În acea zi, oamenii din Perast și din localitățile din apropiere își aduc bărcile în jurul insulei și aruncă pietre în jurul ei pentru siguranța insulei și a bisericii, prețuind-o pentru generațiile viitoare.

Această biserică păstrează o altă relicvă, tapiseria neobișnuită făcută de soția unui marinar. Povestea spune că a lucrat la ea timp de 25 de ani în care a așteptat ca iubitul ei să se întoarcă de pe mare. A folosit perle colorate și propriul păr. Când a început să lucreze, părul ei era negru, iar 25 de ani mai târziu, era sur. A lucrat cu un ac și o lupă.

A doua insulă este Insula Sf. Gheorghe care găzduiește o mănăstire din secolul al XII-lea și cimitirul pentru locuitorii distinși ai orașului. Este înconjurată de ziduri de piatră și ascuns vederii de chiparoșii înalți, care păstrează pacea acestei insule.

Insula Sf. Gheorghe
Insula Sf. Gheorghe
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora