Atracții turistice în Albania. Ce poți vedea în țara de la Marea Mediteraneană pe care mulți o ocolesc - LIFE.ro
Mergi la conținut

Albania este o țară cunoscută de foarte puțini turiști deși are deschidere la Marea Mediterană și propune o mulțime de atracții turistice.

Albania este o destinație mult mai ieftină și foarte puțin aglomerată în comparație cu alte țări mult mai populare care au ieșire la mare. Cei care îndrăgesc natura sălbatică și farmecul aerului mediteranean, ar trebui să încerce această destinație. Iar dacă vrei să acorzi o șansă Albaniei, fă-o repede câtă vreme este încă o destinație liniștită și câtă vreme nu foarte mulți oameni cunosc acest paradis de vacanță. Albania propune o mulțime de destinații turistice pe care le poți vizita pentru a cunoaște mai bine această țară.

Atracții turistice în Albania: Berat

Orașul Berat are ieșire la râul Osum, în mijlocul țării. În trecut a fost construit sub forma unei cetăți ridicate pe deal. Pe acest deal mai poate fi găsit și azi castelul original ce poartă numele Kalaja. Castelul conține un district cu numeroase biserici și moschei ce merită vizitate. Berat mai este denumit „orașul celor o mie de ferestre”, asta deoarece casele tipice zonei au ferestre mari la intrare. Aceste ferestre proiectează orizontul orașului. Majoritatea caselor sunt albe pentru a păstra aspectul original al orașului. În 1961 Berat a fost ales „orașul muzeelor”, motiv pentru care reprezintă o destinație perfectă pentru iubitorii de istorie și cultură.

Împrejurimile orașului afișează o mulțime de vile mici și căsuțe țărănești tipice care pot fi vizitate într-o excursie.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Riviera albaneză

În sud-vestul țării este o coastă abruptă ce poate fi comparată cu riviera italiană, dar mult mai liniștită și mai puțin aglomerată. Plajele te invită pur și simplu să petreci o zi la soare și să faci baie în Marea Mediterană. Sunt numeroase hoteluri nou construite care pot găzdui turiștii ce își doresc o vacanță minunată.

Zona satelor este în mare parte nepătrunsă de curentul modern, iar în spatele plajelor pot fi admirați munții înalți cu aspect dramatic. În munte se ascund numeroase sătuce, absolut fabuloase pentru cei care își doresc o altfel de experiență.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Apollonia

În apropierea orașului Fier, în mijlocul Albaniei, poți descoperi ruinele unui oraș antic ce a fost denumit după zeul Apollon. Apollonia a fost cel mai mare și mai important oraș în antichitate. Ruinele sunt în continuare impresionante și spun povestea gloriei originale. Biblioteci, temple, teatre și alte clădiri pot fi vizitate, precum și arcul triumfal și conacele prăbușite.

Acest loc istoric este foarte impresionant, iar priveliștea din vârful dealului chiar merită văzută.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Durres

Marele oraș Durres de pe coasta albaneză este cel mai important port din țară. Nu doar din punct de vedere economic, dar și ca o capitală culturală. Pe tot parcursul anului aici se desfășoară tot felul de evenimente culturale. Un rol important în cadrul acestor evenimente îl joacă amfiteatrul, una dintre cele mai importante atracții ale orașului. Această clădire antică impresionantă putea primi aproximativ 20 de mii de oameni.

Citește și:

Povestea albanezilor din Slatina care au pregătit bragă pentru Ceaușescu și de Gaulle. Cum fac ei bani de sute de ani din halviță și baclava în cea mai veche băcănie din Oltenia.

Durres este unul dintre centrele turistice ale țării și în afară de cultură și istorie, te mai poți bucura aici de plajele minunate.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Gjirokastra

Orașul albanez din sudul țării a fost desemnat Patrimoniu Cultural UNESCO. Motivul este stilul său arhitectural unic pe care majoritatea clădirilor îl afișează. Stilul este numit arhitectura balcanică și presupune o serie de case de forma unor mici castele din piatră. Piatra era menită să controleze temperatura în vremurile antice, iar astăzi reprezintă emblema orașului. Probabil de aceea, Gjirokastra mai este numit „orașul pietrelor”. Este situat pe un deal, iar cartierele individuale sunt conectate cu drumuri șerpuite artistic.

Gjirokastra are și multe atracții culturale. Muzee, teatre și spații religioase pot fi descoperite în număr mare în acest oraș. În plus, o dată la cinci ani, aici se sărbătorește festivalul național de folk ce este găzduit de castelul orașului.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Kruja

Kruja este un oraș albanez situat la numai 20 de kilometri de capitală. Este așezat în partea munților Skanderberg. Cea mai importantă clădire din oraș este castelul Kruja, un sanctuar național pentru poporul albanez. Aici vei descoperi muzeul Skanderberg, o rămășiță a războiului din această zonă. Alte locuri lângă oraș sunt mormântul lui Sari Saltiks și parcul național Qafe Shtama. Micul oraș are un fundal istoric impresionant și poate fi vizitat în doar o zi, o excursie pe care o poți face din capitala Tirana sau din Durres.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Tirana

Dacă tot am ajuns aici, este obligatoriu să vizităm și capitala Albaniei, Tirana, ce formează epicentrul economic și politic al țării. Aici vei descoperi sediul parlamentului și al guvernului, dar și casele personalităților politice. Orașul este construit pe malul râului și se află la 30 de kilometri distanță de coastă. O parte a orașului este străjuită de dealuri. Până în 1920 când Tirana a fost numită capitala țării, nu era un oraș foarte important. Însă astăzi convinge prin arhitectura modernă și facilitățile culturale. Micile cafenele de pe marginea drumului sunt pline de viață în majoritatea timpului, iar orașul are un farmec aparte, foarte plăcut. Cei care doresc să se cufunde în cultura țării ar trebui să meargă la unul dintre muzee sau la palatul culturii. Mai mult, piața Skanderberg cu celebra statuetă ecvestră merită vizitat deoarece este emblema orașului. Mai multe locuri de vizitat sunt moscheea Et’hem Bey cu turnul cu ceas din Tirana, dar și castelul orașului.

Din piața Skanderberg ce formează centrul orașului, pornesc toate străzile importante, asemenea razelor unei stele.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Shkodra

Shkodra este un oraș în nordul Albaniei, al cincilea ca mărime din țară. Are ieșire la lacul Skutari, la granița cu Muntenegru. Shkodra a fost afectat de numeroase războaie și a fost cucerit de multe ori de cotropitori. După eliberare, orașul a devenit un centru comercial foarte important, cu o cultură distinctă până azi.

Emblema orașului este reprezentată de ruinele castelului Rozafa. Conform unei legende tragice, castelul a fost construit de trei frați. În fiecare noapte, zidurile castelului se prăbușeau și într-o zi, un bătrân le-a spus celor trei să zidească între pereți o femeie și astfel castelul nu se va mai prăbuși niciodată și va rezista tuturor inamicilor. Frații au fost de acord să o sacrifice pe acea soție care va avea să vină a doua zi cu mâncare. Doi dintre frați și-au anunțat soțiile, iar a treia a căzut victimă. Ea a acceptat să fie zidită însă a cerut să-i rămână afară un braț, un picior și un sân pentru a-și putea hrăni pruncul. Este aproape aceeași legendă cu cea a Meșterului Manole.

Foto: iStock
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora