10 lucruri de știut despre viața în Macedonia de Nord - LIFE.ro
Mergi la conținut

10 lucruri de știut despre viața în Macedonia de Nord

2015, 21,5% dintre cetățenii macedoneni trăiau sub pragul sărăciei, ceea ce a plasat Macedonia pe locul 80 într-un clasament de 139 de țări.
Share this article

Cum e viața în Macedonia de Nord ne întrebăm mulți dintre noi, mai ales după ce țara a anunțat dorința de aderare la UE.

De câteva zile s-a anunțat că republica Macedonia de Nord poate începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Până acum tratativele au stagnat deoarece exista un vot negativ din partea Bulgariei, care bloca negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la UE, din cauza unor diferende istorice și de limbă.

Citește și: Viața în Grecia: cât costă să trăiești în țara care pare într-o continuă vacanță

Bulgaria contesta existența unei limbi macedonene și susținea că în această țară există un dialect bulgar. În plus, cele două state aveau neînțelegeri și asupra unor personalități istorice ce au luptat împotriva ocupației otomane. Printr-un tratat semnat zilele trecute la Skopje, Macedonia de Nord a fost de acord să treacă în constituție minoritatea bulgară, pentru a asigura astfel drepturi egale tuturor cetățenilor.

Viața în Macedonia de Nord

Având în vedere toate aceste considerente este normal să ne întrebăm cum e viața în Macedonia de Nord, care sunt condițiile de trai și legislația națională și care poate fi statutul cetățenilor ce emigrează aici.

Ce știm despre Macedonia de Nord?

Macedonia este o țară mică, situată în sud-estul Europei, mai exact în Balcani. Adesea trecută cu vederea de marile puteri mondiale, Macedonia are o populație de doar 2,07 milioane de locuitori, dar are o istorie bogată și străveche, similară cu cea a Greciei.

Iată 10 lucruri interesante despre viața în Macedonia de Nord:

Viața în Macedonia de Nord: țara cu cea mai mare minoritate romă raportată la numărul de locuitori

Populația Macedoniei include o mare minoritate de romi, cunoscuți și sub denumirea de țigani. Romii se confruntă adesea cu discriminare și subreprezentare și de cele mai multe ori nu pot obține funcții în sectorul public. În 1994, guvernul macedonean a inclus limba romă în recensământul său, iar în 1996, patru școli primare au inclus limba romă în programa lor. Reprezentarea romilor în guvern s-a îmbunătățit cu 0,1% până la 0,6% din 2000 până în 2010. După o demonstrație pe străzile din Skopje, capitala țării, acum sunt peste 500 de studenți romi în universități și 50-60 de tineri adulți cu o diplomă de absolvent de facultate.

O țară în care mulți locuitori nu au act de identitate

Aproape 15% din populația Macedoniei, cea mai mare parte romă, trăiește fără forme legale asupra locuințelor, ceea ce înseamnă că nu au acces la servicii de bază, cum ar fi apă sau electricitate, sau chiar un act de identitate oficial. Fără act de identitate, acești oameni nu pot obține asigurare, protecție socială sau imunizare. Organizații locale, cum ar fi Roma SOS, se asociază cu organizații nonprofit, precum Habitat for Humanity, pentru a ajuta oamenii să obțină micro-împrumuturi și să înțeleagă procesul de legalizare.

Viața în Macedonia de Nord
Diversitatea populației în Macedonia de Nord

Viața în Macedonia de Nord independentă

De când Macedonia și-a câștigat independența în 1991, a existat o dezbatere cu Grecia cu privire la utilizarea numelui Macedonia. În ianuarie 2019, parlamentul macedonean a aprobat schimbarea numelui în Macedonia de Nord și așteaptă votul parlamentului grec pentru a oficializa numele. Această schimbare a numelui va aduce țara mai aproape de aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Ca membră a NATO, Macedonia ar putea asigura securitatea și alte resurse pentru a îmbunătăți viața cetățenilor ei.

Viața în Macedonia de Nord: accesul copiilor la educație este foarte precar

Cinci la sută dintre copiii macedoneni nu urmează școala primară și 32% nu urmează școala secundară. Sărăcia afectează adesea frecvența copiilor la școală. 13% dintre copiii din regiunile cele mai sărace nu frecventează școala primară, comparativ cu aproape 0% în regiunile bogate. Decalajul crește pentru școala secundară, deoarece 64% dintre copiii din chintila cea mai săracă nu o frecventează, comparativ cu doar 7% dintre copiii din chintila cea mai bogată. Cu toate acestea, rata de absolvire a școlii primare este ridicată, de 74 %, cu o rată de tranziție de 98 % la școala gimnazială.

Situația sistemului de asigurări medicale

În 1996, Macedonia a introdus Educația Medicală Continuă (CME) care creează linii directoare pentru îngrijirea sănătății și echipează unități. În prezent, fiecare cetățean are acces la îngrijirea primară prin intermediul statului. Cu toate acestea, cei care trăiesc ilegal nu au un act de identitate eliberat de stat, deci nici asistență medicală de stat. Sistemul de sănătate de stat, care preia taxe de la toți oamenii care lucrează și locuiesc în Macedonia de Nord, oferă servicii medicale preventive, diagnostic și tratament gratuite. Aceasta include spitalizarea și consultarea cu specialiști și medici. Sistemul privat de sănătate este adesea prea scump pentru cetățeanul obișnuit, deși poate oferi un tratament mai bun sau mai rapid și mai multe opțiuni medicale.

Speranța de viață în Macedonia de Nord

Principalele cauze de deces în Macedonia sunt bolile circulatorii, care au reprezentat 57 % din toate decesele în 2004, neoplasmul malign, leziunile/intoxicațiile, bolile respiratorii și bolile sistemului endocrin. Speranța de viață totală medie a Macedoniei este cu cinci ani mai mică decât cea a țărilor din UE, iar speranța de viață sănătoasă a Macedoniei este cu aproape opt ani mai mică decât cea a Greciei. Aceste diferențe provin dintr-o rată mai mare a bolilor cardiovasculare cauzate de consumul ridicat de tutun și hipertensiune arterială și hipercolesterolemie necontrolate.

Viața în Macedonia de Nord

Viața în Macedonia de Nord: salariul mediu este destul de ridicat

Șomajul din Macedonia este cel mai scăzut din toate timpurile, ajungând de la 21,1% în iunie 2018 la 20,8% la sfârșitul lui 2018. În comparație, șomajul în Grecia era de 20,20% în aprilie 2018. Salariul mediu lunar pentru un muncitor macedonean este 667,55 USD. În timp ce Macedonia este în urmă față de multe dintre țările ONU, țara a cunoscut progrese în acest domeniu, deoarece cel mai mic salariu lunar înregistrat a fost de 370,96 USD.

Nivelul sărăciei în Macedonia de Nord

În 2015, 21,5% dintre cetățenii macedoneni trăiau sub pragul sărăciei, ceea ce a plasat Macedonia pe locul 80 într-un clasament de 139 de țări. Familiile cu cinci sau mai mulți membri, adică aproape 48,5% dintre macedoneni, sunt cele mai afectate de sărăcie. Cu toate acestea, Macedonia a făcut progrese în ceea ce privește economia sa de piață și, pe măsură ce rata șomajului a scăzut, a redus nivelul sărăciei de la aproximativ 31% în 2011 la rata actuală.

Mâncarea și apa cetățenilor sunt bine gestionate de Guvern

Aprovizionarea cu alimente și apă în Macedonia este relativ bună, deoarece doar 4% din populație se luptă cu subnutriția și 83% din rețeaua de aprovizionare cu apă potabilă este considerată a fi gestionată în siguranță. Agricultura reprezintă 13% din PIB-ul din Macedonia. Guvernul deține majoritatea pășunilor și terenurilor agricole, le gestionează și le îmbunătățește prin Legea pășunilor care reglementează capacitatea de încărcare, bazine de băut, construirea de adăposturi, curățarea vegetației și multe altele.

Viața în Macedonia de Nord
Președintele statului Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski

Viața în Macedonia de Nord: excesul de greutate și anemia locuitorilor

În 2011, 1,8% dintre copii aveau greutatea sub cea potrivită pentru înălțimea lor, în timp ce 4,9% dintre copii aveau înălțimea potrivită pentru vârsta lor și 12,4% dintre copii erau supraponderali. Raportul Global de Nutriție afirmă că Macedonia se confruntă cu două forme principale de malnutriție – excesul de greutate și anemie. Aproximativ 23% dintre femei suferă de anemie, care este o deficiență a globulelor roșii din organism. Deși există aceste probleme, Macedonia a făcut progrese pentru a reduce subnutriția generală de la 8% din populație la 4%.

Aceste 10 informații despre condițiile de viață din Macedonia arată că, deși țara se confruntă cu multe lupte cu relațiile etnice și probleme politice, a făcut, de asemenea, progrese semnificative în ultimul deceniu, cu îmbunătățiri ale îngrijirii sănătății și ale economiei. Macedonia și-a rezolvat disputa de lungă durată a numelui cu Grecia și este pe drumul cel bun de aderare la NATO și UE, ceea ce va aduce beneficii tuturor cetățenilor națiunii.


Fotografiile ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora