Cine este Claudia Sheinbaum, prima femeie care a reușit să devină președintele Mexicului - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine este Claudia Sheinbaum, prima femeie care a reușit să devină președintele Mexicului

În decembrie 2022, după o perioadă îndelungată de speculații, Claudia Sheinbaum și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale din 2024
Share this article

În vâltoarea politicii mexicane, un nume a început să străbată către prim-plan – Claudia Sheinbaum. Această femeie puternică și vizionară a fost considerată de mulți drept candidata perfectă pentru a deveni prima femeie președintă a Mexicului. Parcursul ei de viață a fost unul plin de provocări, determinare și realizări remarcabile.

Copilăria și formarea

Născută în 1962 în Ciudad Nezahualcóyotl, unul dintre cele mai sărace cartiere din zona metropolitană a Orașului Mexico, Claudia a crescut într-o familie modestă de imigranți evrei din Lituania. Părinții ei, Manuel și Sara, erau muncitori cu ziua care și-au sacrificat totul pentru a-i oferi fiicei o șansă la o viață mai bună.

De la o vârstă fragedă, Claudia a dovedit o inteligență ascuțită și o dorință puternică de a excela în educație. După ce a absolvit liceul cu distincție, ea a mers la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), unde a studiat dreptul și științele politice. Pasionată de justiție socială, Claudia a fost activă în mișcări studențești progresiste.

După ce a obținut licența, tânăra ambițioasă a continuat cu un masterat în politici publice la celebra Universitate Harvard. Acolo a intrat în contact cu unele dintre cele mai luminate minți și idei ale vremii, cimentându-și convingerile privind necesitatea reformelor sociale progresiste în Mexic.

Intrarea în politică a Claudiei Sheinbaum

La întoarcerea în Mexic, în 2008, Claudia Sheinbaum a aderat la partidul de stânga Morena, condus de controversatul dar carismaticul politician Andrés Manuel López Obrador. Inteligenţa, determinarea şi abilităţile ei oratorice i-au permis să urce repede în rândurile partidului.

Primul ei rol major a venit în 2012, când a fost numită şefa de cabinet a primarului orașului Mexico City. În această funcție, Claudia a promovat politici precum creșterea investițiilor în transportul public, construirea de locuințe sociale și îmbunătățirea serviciilor de sănătate pentru populația săracă.

Sheinbaum și-a câștigat rapid reputația de lider capabil, devotat cauzei și cu un zel anti-corupție. Aceste trăsături au fost decisive pentru numirea ei ulterioară ca șefă de guvern interimară a Mexico City în 2018, după ce predecesorul ei a demisionat din cauza unui scandal de corupție.

Perioada sa de șase luni în fruntea capitalei a fost un test uriaș, dar Claudia a trecut cu brio. A gestionat cu calm mai multe crize, inclusiv un puternic cutremur care a afectat zona metropolitană. Reacția ei calmă și eficientă în fața dezastrului i-a câștigat respectul multor cetățeni.

Viziunea pentru Mexic

În decembrie 2022, după o perioadă îndelungată de speculații, Claudia Sheinbaum și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale din 2024 sub umbrela partidului Morena. Platforma ei are ca pilon principal combaterea sărăciei și reducerea inegalităților drastice care macină Mexicul de decenii.

„Nu mai putem tolera un sistem care îi ignoră pe cei săraci și îi răsplătește pe puternici. Este momentul să reconstruim Mexicul de jos în sus, ca o națiune dreaptă și prosperă pentru toți cetățenii săi”, a declarat Sheinbaum în discursul ei de lansare a candidaturii.

Printre propunerile sale se numără creșterea investițiilor în educație, un program masiv de creare de locuri de muncă, îmbunătățiri majore ale infrastructurii naționale și reforme în sistemul de sănătate și de asistență socială. Sheinbaum a promis, de asemenea, o luptă necruțătoare împotriva cartelelelor de droguri violente.

Un aspect definitoriu al campaniei ei este apelul la demnitatea femeilor mexicane. „Prea mult timp, vocile noastre au fost reduse la tăcere. Este timpul ca femeile să preia frâiele și să conducă Mexicul spre un viitor mai bun”, a spus ea recent într-un discurs înflăcărat în fața unei mulțimi de susținătoare.

Provocări și controverse

Drumul lui Claudia Sheinbaum către vârful puterii nu a fost lipsit de controverse și provocări. Unii critici o acuză că face parte din aripa dură, socialistă a partidului Morena și că ar putea îndepărta Mexicul de la economia de piață.

De asemenea, au existat acuzații cum că ar fi prea intransigentă față de opoziție și că ar tinde să centralizeze puterea în jurul ei și a unui cerc restrâns de aliați apropiați. Sheinbaum respinge cu fermitate aceste acuzații ca fiind mășini de propagandă orchestrate de adversarii ei politici.

O altă provocare majoră ar fi confruntarea cu amenințarea omniprezentă a crimei organizate. Sheinbaum promite că va folosi toată forța statului pentru a zdrobi cartelele de droguri, dar experții se întreabă dacă va reuși acolo unde atâția înaintea ei au eșuat.

În pofida controverselor, Claudia Sheinbaum rămâne o figură extrem de populară, motiv pentru care a fost aleasă prima femeie președintă a Mexicului. Dacă va reuși, calitățile ei de lider vizionar, combativ împotriva sărăciei și nedreptății ar putea transforma profund soarta țării.

Viața personală a Claudiei Sheinbaum

În spatele fațadei publice impunătoare se ascunde o femeie cu o viață personală la fel de captivantă. Claudia Sheinbaum este măritată cu Alfredo Martínez, un antreprenor de succes în domeniul tehnologiei. Cei doi s-au cunoscut în 2005 la o conferință de afaceri și s-au căsătorit doi ani mai târziu.

Mariajul lor a fost considerat de mulți ca fiind unul cu potențial exploziv, deoarece Alfredo provine dintr-o familie înstărită de dreapta, în timp ce Claudia a îmbrățișat ideologia de stânga încă din tinerețe. Totuși, cei doi spun că diferențele politice i-au ajutat să aibă discuții stimulante și perspective diverse în relația lor.

Claudia și Alfredo au doi copii – Luis, în vârstă de 14 ani, și Samantha, de 11 ani. Viața lor de familie este esențială pentru candidata prezidențială, care consideră că îi oferă echilibru și motivație în mijlocul turbulenței politice.

„Familia mea este ancorarea pentru mine. Indiferent de presiunile carierei, mereu pot reveni acasă la cei dragi și să-mi reîncarc bateriile printr-un masaj făcut de băieți sau o seară de povești cu Samantha”, a mărturisit Sheinbaum într-un interviu recent.

Pe lângă familie, o altă pasiune a lui Claudia este alpinismul. Ea a escaladat multe dintre cele mai înalte vârfuri ale Mexicului, inclusiv Pico de Orizaba și Iztaccihuatl. Sheinbaum descrie alpinismul drept o modalitate de a se deconecta de la zgomotul politicii și de a-și reîncărca bateriile.

„Când escaladezi un munte, întreaga ta concentrare este pe următoarea mișcare, următorul pas. Totul devine atât de simplu și liniștitor, chiar dacă situația este extrem de dificilă fizic”, a explicat ea.

Viața personală echilibrată a lui Claudia Sheinbaum pare să contrazică portretul aspru desenat câteodată de adversarii ei politici. Ea rămâne o femeie dedicată nu doar luptei pentru o societate mai dreaptă, ci și creării unei vieți fericite și împlinite pentru cei apropiați ei.

Citește și: Viața în Mexic, țara veseliei, dar și a prețurilor mari

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora