Cele mai frumoase orașe din Balcani - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai frumoase orașe din Balcani concurează de la egal la egal cu cele din Vestul Europei. În ultimii ani, țari ca Slovenia, Croația sau Muntenegru atrag din ce în ce mai mulți turiști, fascinați de priveliștile spectaculoase, dar și de încărcătura istorică a locurilor pe care le vizitează. Presupunând din start că orașe din România precum Sibiu, București, Cluj, Brașov sau Timișoara sunt deja în top cele mai frumoase orașe din Balcani, vă prezentăm o listă cu destinații supebe din afara țării noastre.

Top cele mai frumoase orașe din Balcani:

Dubrovnik, Croația

sursa foto: iStock

Supranumit “Perla Adriaticii”, orașul Dobrovnik din Croația este o destinație superbă de vacanță. Vestea bună este că poate fi vizitat în orice perioadă a anului, pentru că are parte de un climat blând. Dubrovnik se bucură de 250 de zile însorite pe an, temperatura medie anuală fiind de 17°C. Iarna temperatura medie e de 10°C, iar vara de 21 °C, deci nu riscați să vă fie prea frig sau prea cald. Puteți sta la plajă încă din aprilie până în octombrie.

Peisajele din Dubrovnik sunt spectaculoase, iar apa mării are o culoare de poveste. Distrus în timpul Războaielor Balcanice, Dubrovnik a fost readus la gloria de altă dată, iar astăzi mii de turiști vin anual să viziteze cetatea medievală. Niciun turist nu trebuie să rateze o vizită la cetate, mai ales că de sus are o perspectivă superbă asupra orașului.

Ljubljana, Slovenia

sursa foto: iStock

Capitala Sloveniei este un loc superb, unde stilul vechi se întâlnește cu cel modern. Este un oraș în care cultura este la loc de cinste: o mulțime de teatre, muzee și galerii îi așteaptă pe turiștii însetați de cultură. În plus, în Ljubliana se află și una dintre cele mai vechi filarmonici din lume.
Una din primele impresii pe care și le fac turiștii este aceea că Ljubliana este un oraș al tineretului. Peste 50.000 de studenți învață în capitala Sloveniei. Este un oraș plin de viață, cu cafenele și restaurante chic.

Ljubliana este localizată chiar în mijlocul Sloveniei, așa că turiștii pot face și excursii către împrejurimi.

Kotor, Muntenegru

sursa foto: iStock

Golful Kotor este una dintre atracțiile unice ale Mării Mediterane, fiind înconjurat de munți, de mare și de Parcul Național Lovćen. În condițiile astea, majoritatea publicațiilor de specialitate îl includ în topul celor mai frumoase golfuri din lume.

Nu ai cu să nu te îndrăgostești de acest oraș plin de farmec. Așezat pe un râu, Kotor impresionează prin arhitectura sa venețiană. O vizită la Castelul San Giovanni este obligatorie pentru orice turist care ajunge în această zonă încântătoare. Priveliștea asupra orașului este captivantă, iar efortul depus să urci până acolo este pe deplin meritat.

Temperatura medie anuală este de 15.2 ° C, iar sezonul de plajă începe în mai, când temperaturile ajung până la 25°C. Vremea bună se păstrează însă până în octombrie.

Skopje, Macedonia

sursa foto: iStock

Mulți spun despre capitala Macedoniei că este de-a dreptul fascinantă, ca o gură de aer proaspăt. Orașul a trecut printr-un adevărat proces de transformare, numit “Proiectul Scopje 2014”, destul de controversat, însă care până la urmă a avut efectul dorit. A transformat Scopje într-un “Mini Las Vegas”, doar ca fără cazinouri.

Cu o arhitectură în stil grecesc, o mulțime de statui și monumente în tot orașul, cu un bazar uriaș, al doilea din lume după cel din Istanbul, Scopje este un oraș impresionant, care merită văzut.
Așezat în inima Peninsulei Balcanice, Scopje este un oraș cu o tradiție de 2000 de ani. În prezent este un oraș modern, cu o populație de aproape un milion de locuitori. Este o destinație turistică atrăgătoare, în top cele mai frumoase orașe din Balcani.

Berat, Albania

sursa foto: iStock

Cunoscut ca “orașul celor o mie de ferestre”, Berat este minunea Albaniei, dar și unul dintre cele mai frumoase orașe din Balcani. Centrul vechi fascinează prin clădirile sale în stil otoman, cu acoperișuri maro, ziduri albe și ferestre micuțe. Turiștii care vizitează Kala, castelul situat deasupra orașului, au parte de priveliști spectaculoase.
Deși a devenit foarte turistic în ultimii ani, Berat și-a păstrat atmosfera prietenoasă și fermecătoare.

Veliko Târnovo, Bulgaria

sursa foto: iStock

Veliko Târnovo, supranumit și “capitala medievală a Bulgariei”, este un oraș plin de istorie. Arhitectura în stil balcanic atrage mii de turiști în zonă.
Una dintre cele mai frumoase cetăți din Europa se află în Veliko Tranovo – Cetatea Tsarevets.
Casele din Veliko Târnovo, așezate pe “una peste alta” de dealuri, oferă o priveliște încântătoare. Podurile care traversează râul, cetatea, centrul vechi, restaurantele cu preparate delicioase, mănăstirile din zonă – toate transformă Veliko Târnovo într-unul din cele mai frumoase orașe din Balcani.

Sarajevo, Bosnia-Herzegovina

sursa foto: iStock

Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovina, este un oraș fermecător, care îmbină perfect elemente vechi cu elemente moderne. Orașul a apărut în secolul al XV-lea, fiind o combinație de diverse culturi și religii. Într-o plimbare lejeră, poți întâlni chiar pe aceeași stradă o moschee, o sinagogă, o biserică ortodoxă și una catolică!

Locul de întâlnire dintre Europa de Vest și Europa de Est, Sarajevo este un oraș influențat atât de cultură turcă, cât și de cea austriacă, ca urmare a istoriei sale tumultoase. Se spune despre el că este “Ierusalimul Europei”, datorită diferitelor regilii care coexistă aici de secole.

Este un oraș încărcat de istorie – locul de unde a pornit al Doilea Război Mondial, dar și unde au avut loc câteva lupte intense însă timpul Războaielor Balcanice.
Orașul a fost readus la gloria din trecut și așteaptă turiști din întreaga lume.

 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora