Ce vizităm în Sibiu, fostă capitală culturală europeană şi unul dintre cele mai fermecătoare oraşe din Transilvania - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Sibiul este cu adevărat un oraş de poveste. Luat la la picior, dându-ţi voie să te pierzi pe străduţele fermecătoare, îi poţi descoperi în voie farmecul boem, istoria şi cultura. Dacă timpul însă nu e cel mai bun prieten al tău şi vrei să te asiguri că nu pierzi nimic, am pregătit o listă cu ce vizităm în Sibiu.

Piaţa Mare

Piaţa centrală a Sibiului este considerată drept kilometrul 0 al părţii istorice din oraş. Cu o vechime de peste 650 de ani, aceasta a fost încă din cele mai îndepărtate vremuri punctul cheie al întregii zone, fiind mai întâi piaţă de cereale, apoi locul în care se organizau târgurile, adunările cetăţeneşti şi, într-o perioadă, execuţiile. În epoca modernă a fost declarată de UNESCO drept monument arhitectural şi este adesea locul de plecare al turiştilor către celelalte puncte de interes, dar şi locul în care sunt organizate evenimente culturale de prestigiu şi unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din ţară.

Palatul Brukenthal

Tot în Piaţa Mare se găseşte celebrul Palat Bruckenthal, care găzduieşte muzeul cu acelaşi nume. Construită între 1777 şi 1787 la cererea baronului Samuel von Bruckenthal, în stilul Barocului Târziu, cel care caracterizează majoritatea palatelor din Viena, clădirea se află din 2015 pe lista monumentelor istorice. Este, în acelaşi timp, adăpost al Galeriei de Artă şi Bibliotecii Muzeului Naţional Bruckenthal.

Turnul Sfatului

Trecerea dintre Piaţa Mare şi Piaţa Mică din Sibiu se face printr-un gang realizat în Turnul Sfatului, construcţie ridicată în secolul al XIII-lea cu rol de apărare şi poartă de intrare în cea de-a doua centură de fortificaţii a cetăţii. De-a lungul vremii a fost refăcut de mai multe ori şi a avut multiple utilizări, fiind folosit ca depozit de grâne, punct de observaţie a incendiilor, închisoare sau muzeu. În prezent gădzuieşte periodic diverse expoziţii şi este vizitat de turiştii care îşi doresc să observe Sibiul de la înălţime. La penultimul etaj al turnului se găseşte şi mecanismul ceasului devenit simbol pentru această zonă a oraşului.

Piaţa Mică

Aflată în cea de-a doua centură de fortificaţii a Sibiului Piaţa Mică apare menţionată în diverse documente încă din anul 1370. Clădirile de aici au adăpostit multă vreme atelierele meşteşugăreşti şi, implicit, prăvăliile unde erau vândute produsele. Cele mai multe sunt declarate monumente istorice, iar Piaţa Mică este frecvent locul de desfăşurare al diverselor evenimente culturale organizate în oraş.

Citeşte şi: Doi frați sași s-au îndrăgostit de un sătuc din Sibiu și au cumpărat o casă în Veșeud 11. De ce îi spun oamenii care i-au trecut pragul „colț de rai” – LIFE.ro

Podul Minciunilor

Din Piaţa Mică porneşte şi un alt simbol al Sibiului, Podul Minciunilor. Construit în 1859, acesta este cel mai vechi pod din fontă din România aflat încă în folosinţă şi este, de fapt, o pasarelă pietonală ce face legătura cu Piaţa Huet. Se află şi el pe lista monumentelor istorice ale oraşului şi este un loc încărcat de legende, mai toate legate de relaţiile de dragoste şi minciunile şi trădările care apăreau în unele dintre cazuri.

Catedrala Evanghelică

Înaintăm pe Podul Minciunilor şi ajungem în Piaţa Huet, acolo unde descoperim unul dintre cele mai vechi şi spectaculoase edificii gotice din întreaga Transilvanie. Catedrala Evanghelică şi-a primit actuala formă în 1520, după o renovare de proporţii realizată pe structura unei vechi bazilici romanice ce data din secolul al XII-lea. Tot atunci a fost ridicat şi turnul său, ce atinge o înălţime de aproape 74 de metri, iar în interiorul catedralei poate fi admirată una dintre cele mai vechi cristelniţe de botez din România, considerată a fi şi cea mai frumoasă. Aceasta a fost realizată din bronz, în anul 1438, de către meşterul Leonhardus.

Casa Altemberger

Un alt ansamblu impresionant de arhitectură gotică este Casa Altemberger, clădire care vreme de 400 de ani a găzduit sediul primăriei Sibiului, după care a devenit gazda Muzeului de Istorie. Construită la finalul secolului al XV-lea la cererea primarului de atunci, Thomas Altemberger, aceasta reprezintă şi cel mai mare ansamblu gotic civil din ţara noastră.

Pasajul Scărilor

Dacă tot vrei să simţi farmecul părţii medievale a Sibiului trebuie să faci o plimbare şi în cea de-a treia centură de fortificaţii. Aici vei descoperi un pasaj din piatră şi cărămidă construit în secolul al XIV-lea pentru a face legătura între Oraşul de Sus şi Oraşul de Jos. Localnicii îi mai spun şi Zidul cu Ace şi în ciuda supranumelui înţepător, este considerat unul dintre cele mai romantice locuri ale centrului vechi din Sibiu.

Strada Cetăţii

Romantică este considerată şi Strada Cetăţii, construită tot în perioada medievală ca drum de legătură între turnurile de apărare aflate în această zonă a oraşului. Vei găsi aici şi 3 astfel de turnuri, cel al Archebuzierilor, al Olarilor şi cel al Dulgherilor, ultimele 2 fiind conectate şi de o galerie acoperită cu lemn.

Dumbrava Sibiului

Parcul natural Dumbrava Sibiului este un obiectiv căruia merită să-i dedici o zi întreagă dacă vrei să te bucuri cu adevărat de minunăţiile pe care le adăposteşte. Aflată la numai 4 kilometri distanţă de centrul istoric rezervaţia naturală se întinde pe o suprafaţă de peste 900 de hectare şi găzduieşte un parc spectaculos, Pădurea Dumbrava, lacuri de agrement, Grădina Zoologică Sibiu şi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, unul dintre cele mai mari şi mai impresionante muzee în aer liber din Europa.

Citeşte şi: Roșii din grădina muzeului și meșteșugul de la sursă. Muzeul Astra din Sibiu – LIFE.ro

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO