fbpx

Căutare

Share this article

Mihaela Bilic, doctor nutriţionist şi una dintre cele mai percutante voci româneşti din domeniul nutriţiei, îşi lansează cea mai nouă carte pe data de 3 iunie, la Tărgul de Crate Bookfest, din Bucureşti. Intitulată simplu şi amuzant „Am mancat. O fi pacat?”, cartea apărută la Curtea Veche Publishing, este o colecţie interesantă de sfaturi privind nutriţia, care răspunde la foarte multe întrebări şi care încurajează moderaţia, echilibrul şi o relaţie pozitivă cu mâncarea.

Ca şi în cărţile sale predecente (”Supa de incalzit inima”, ”Tocăniţă pentru suflet”, ”Traiesc, deci ma abtin” sau volumul pentru copii, „ABC de nutriţie”), Mihaela Bilic încearcă să spulbere o serie de mituri legate de nutriţie şi să ne convingă de faptul că, nu în exterior sunt răspunsurile la întrebările ”de ce”, ”cum”, ”când” să mânânci, ci în fiecare dintre noi.

Pe lângă faptul că ne oferă informaţii pertinente vizavi de o alimentaţie echilibrată, cartea ne învaţă cum să ne reîmprietenim cu mâncare, cum să ajungem să nu o mai demonizăm, cum să mâncăm folosindu-ne simţurile şi lăsându-ne corpul să ne spună ce are nevoie. Şi, poate cel mai important, ne învaţă cum să scăpăm de sentimentul de vină (că nu mâncăm ceea ce trebuie, că nu combinăm bine alimentele etc.), cum să ne recăpătăm încrederea în mâncare şi cum să înţelegem, o dată pentru totdeauna, că sănătatea are gust.

Absolventă a Facultăţii de Medicină Bucureşti, dr. Mihaela Bilic face, aşadar, şi aici un fel de ABC nutriţional, o educaţie de bază în ceea ce priveşte nutriţia, arătându-ne că noi suntem construiţi pe relaţia comestibil-necomestibil; că nu există nimic periculos din punct de vedere alimentar (doza fiind singura care face otrava); că pot apărea probleme atunci când intrăm într-o zonă de monotonie alimentară sau atunci când mâncăm în exces un aliment anume, dar că aceste probleme nu sunt pe viaţă şi pe moarte; că nu ne îmbolnăvim de cancer din cauza mâncării dar nici nu ne putem vindeca prin intermediul acesteia.

Foto: Curtea Veche Publishing

Mihaela Bilic ne ajută, astfel, şi prin această carte, să înţelegem că falsa putere care i s-a dat mâncării este una absurdă şi că este nevoie de bun simţ, instinct şi plăcere pentru a înţelege că mâncarea este prietenul, şi nu duşmanul nostru.

Aşa că, la întrebarea …o fi păcat?”, Mihaela Bilic are câteva răspunsuri care să ne ungă pe suflet:
NU, daca ne-a fost foame cu adevarat si ne-am oprit cand ne-am saturat.
NU, daca am tinut cont de nevoile corpului, am savurat fiecare inghititura si ne-am satisfacut toate simturile.
NU, daca ne-a placut si ne e bine, fara urma de vinovatie si parere de rau.
NU, daca ne-a alinat sufletul si ne-a scapat, poate doar pentru moment, de plictiseala, tristete, nemultumire…

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO