Cei mai bogați oameni din toate timpurile. Nu, nu sunt Warren Buffett și Bill Gates - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cei mai bogați oameni din toate timpurile. Nu, nu sunt Warren Buffett și Bill Gates

În ziua de azi se pare că majoritatea celor mai bogați oameni și-au construit munții de bani prin afaceri și moșteniri, însă, în trecut, de-a lungul istoriei, lucrurile stăteau puțin altfel.
Share this article

Ai putea crede că cei mai bogați oameni din toate timpurile sunt Bill Gates și Warren Buffett, ei având azi niște averi care cu greu pot fi egalate. Ei bine, bogații contemporani pot fi comparați cu cei din trecut.

Au fost nenumărate averi câștigate și pierdute de-a lungul istoriei, atât moderne, cât și antice. Oamenii și-au construit averi enorme prin diferite modalități: prin moșteniri, cu ajutorul coroanelor regale, prin economii și investiții, dar și prin crearea unor business-uri incredibil de puternice.

În ziua de azi se pare că majoritatea celor mai bogați oameni și-au construit munții de bani prin afaceri și moșteniri, însă, în trecut, de-a lungul istoriei, lucrurile stăteau puțin altfel.

Așadar cine au fost cei mai bogați oameni din toate timpurile? Săpând printre informațiile adunate pe Business Insider, Celebrity net Worth și Yahoo Finance, se poate alcătui o listă cu cei mai bogați 10 oameni din toate timpurile. O parte dintre ei sunt figuri istorice, precum Alexandru cel Mare sau Gingis Han, mulți împărați romani sau faraoni egipteni, iar o altă parte au fost membri ale unor familii puternice precum Rothschilds sau Medici. Însă aceste averi erau împărțite mai multor indivizi, nu unei singure persoane. Când vorbim de averi personale, iată care sunt cei mai bogați oameni din toate timpurile:

  1. Cornelius Vanderbilt, 185 miliarde de dolari

Unul dintre cele mai faimoase nume din istoria americii a fost construit de Cornelius Vanderbilt, un om care a făcut avere prin construirea de linii ferate și de navigație în timpul anilor 1800. El este și fondatorul Vaderbuilt University, iar numele lui de familie are și azi o mare influență. Marele jurnalist CNN, Anderson Cooper face parte din familia Vaderbilt. În perioada sa de glorie, averea lui Cornelius Vanderbilt a ajus la aproximativ 185 de miliarde de dolari, mare parte din ea acumulată pe finalul vieții, după extinderea imperiului său feroviar la finalul războiului Civil.

  1. Henry Ford, 199 de miliarde de dolari

Una dintre figurile importante din istoria afacerilor americane, Henry Ford a fost capabil să strângă o avere de aproape 200 de miliarde de dolari. Ford este cunoscut drept fondatorul Ford Motor Co., omul care a adus automobilul în consumul de masă. Un revoluționar al transporturilor, a fost un pionier în domeniul industriei și afacerilor instituind salarii mai mari pentru muncitorii săi și dezvoltând conceptul liniei de asamblare, care permitea fabricarea de bunuri ieftine pe care masele și le puteau permite.

  1. Muammar Gaddafi, 200 de miliarde de dolari

Cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați cu numele lui Muammar Gaddafi, detronatul și apoi decedatul conducător al țării africane, Libia. Despre Gaddafi se spune că a strâns și a controlat o avere de 200 de miliarde de dolari, în timpul celor 42 de ani de domnie în Libia.

Politician și conducător extrem de controversat, Gaddafi a fost destituit în 2011 în timpul războiului civil din Libia, când a fost târât pe străzi și ucis de revoluționari.

  1. William Cuceritorul, 209-229 miliarde de dolari

Averea lui William Cuceritorul a fost estimată între 209 și 229 miliarde de dolari. Cunoscut ca fiind primul rege nomad al Angliei, William a domnit între anii 1066 și 1087. El a condus ultima invazie de succes asupra Angliei, devenind monarh după ce a aranjat să scape de predecesorul lui. Dar era cunoscut și sub numele de William Bastardul și se crede că a fost un descendent al invadatorilor vikingi, lucru care explică cumva talentul pe care îl avea de a invada teritorii.

  1. Jakob Fugger, 221 miliarde de dolari

O figură istorică destul de obscură în comparație cu unii dintre cei mai bogați oameni din toate timpurile, Jakob Fugger a reușit să strângă o avere de 221 miliarde de dolari prin intermediul activităților sale comerciale și bancare. Fugger a trăit între anii 1459 și 1525. S-a născut și a murit în Augsburg, Germania. Averea lui Fugger s-a construit în mare parte din comerțul cu textile în Italia, dar și cu ajutorul banilor proveniți din minele de argint și aur din Ungaria și regiunea Boemia.

  1. Mir Osman Ali Khan, 230 miliarde de dolari

Se poate să nu fi auzit niciodată de Mir Osman Ali Khan, însă a fost fără îndoială unul dintre cel mai bogați oameni ai tuturor timpurilor. Din poziția de conducător al statului Hyderabad din India, el a făcut o avere de 230 de miliarde de dolari. A devenit Nizam din Hyderabad după ce tatăl său a murit în 1911 și a domnit timp de 37 de ani, supraveghind extinderea educației, electricității și căilor ferate în regiune. A murit în 1967, însă numele îi este dus mai departe de cei 149 de copii ai săi.

  1. Nikolai Alexandrovich Romanov, 300 miliarde de dolari

Cunoscut ca Țarul Nikolai al II-lea, Nikolai Alexandrovich Romanov a reușit să strângă o impresionantă avere de 300 de miliarde de dolari. Nikolai al II-lea este faimos datorită faptului că a fost ultimul împărat al Rusiei, înainte ca țara să cadă sub Revoluția Rusească. Atât el cât și familia sa au fost executați în 1918. În mod notabil, Nikolai al II-lea a devenit un sfânt, fiind canonizat de Biserica ortodoxă Rusă și astfel este cel mai bogat sfânt din istoria umanității.

  1. Andrew Carnegie, 310 miliarde de dolari

Andrew Carnegie, un industriaș extrem de bogat și de puternic, a ieșit în evidență la mijlocul anilor 1800, prin industria siderurgică. Născut în Scoția, Carnegie provenea dintr-o familie foarte săracă care a ajuns în Statele Unite ale Americii la finalul anilor 1840. După ce a investit cu succes în diferite acțiuni, Carnegie a fondat U.S. Steel Corp, companie care i-a adus mare parte din averea sa de 310 miliarde de dolari. Însă cei care îl amintesc spun că a fost unul dintre cei mai bogați oameni din toate timpurile, dar și unul dintre cei mai importanți filantropi ai lumii.

  1. John D. Rockefeller, 340 miliarde de dolari

Numele Rockeffeler  este bine înrădăcinat în istoria Americii, iar averea de 340 de miliarde de dolari a lui John D. Rockefeller este aproape cea mai mare din lume. Născut în 1839 în New York, a devenit faimos ca fiind co fondator al Standard Oil. Ca unul dintre revoluționarii industriei energetice și a petrolului, Rockefeller este cunoscut și pentru actele sale filantropice, fiind fondatorul a două mari facultăți, University of Chicago și Rockefeller University. A murit în 1937, la vârsta de 97 de ani.

  1. Mansa Musa, 400 miliarde de dolari

Cel mai bogat om al tuturor timpurilor este de departe Mansa Musa sau Musa I al Mali. Ca împărat domnitor al Imperiului Mali, Musa a controlat o avere de 400 de miliarde de dolari. Asta înseamnă că a fost de patru ori mai bogat decât cel mai bogat om al zilelor noastre, dacă e să punem lucrurile în perspectiva actuală. Musa s-a născut în 1280 și a trăit până în 1337 ca un musulman devotat, construind numeroase centre educaționale și moschei în Africa, una dintre ele putând fi văzută și azi în Timbuktu. Pentru că domnia sa a fost în urmă cu atât de mulți ani, nu se știe exact care sunt condițiile în care a murit sau dacă este adevărat că a abdicat de la tron în favoarea fiului său. Cu toate acestea, nimeni nu a reușit nici măcar să se apropie de o avere atât de mare precum cea a lui Musa.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora