fbpx

Căutare

Share this article

În top 10 cei mai bogați rapperi din lume sunt de câțiva ani buni cam aceleași nume, doar veniturile lor se modifică de la un an la altul. Mă întreb sincer, cum va arăta clasamentul după pandemia de coronavirus, după criza ce i-a făcut pe fiecare dintre ei să-și regândească opțiunile. Până atunci, să aruncăm o privire pentru a vedea cine sunt cei mai bogați rapperi din lume și cum au reușit să câștige sute de milioane de dolari din muzica considerată născută din viața din ghetouri.

#10. Snoop Dogg (135 de milioane de dolari)

Snoop Dogg, pe numele său real Calvin Broadus, este un alt protejat al lui Dr. Dre. După ce a stat multă vreme legat de casa de discuri Death Row Records, a părăsit această etichetă pentru a se alătura Master P’s No Limit Records. Chiar dacă a trecut pe la mai multe case de producție, acest lucru nu l-a încetinit, dimpotrivă, a reușit să producă 16 albume solo și foarte multe proiecte în colaborare cu alți artiști.

Mai târziu s-a transformat în investitor, plasând banii în mai multe afaceri, majoritatea dintre ele având legătură cu creșterea și procesarea canabisului. Are chiar și o aplicație de smartphone numită Snoopify care îi generează vânzări săptămânale de 30 de mii de dolari. A jucat și în câteva filme hollywoodiene, a apărut în show-uri de televiziune și chiar în jocuri video, astfel reușind să-și rotunjească o avere netă de aproximativ 135 de milioane de dolari,

Cu cele 17 Grammy, Snoop Dogg a fost introdus în WWE Hall of Fame și chiar are o stea pe Walk of Fame, la Hollywood. Și toate acestea par că i-au curățat imaginea pe care o avea în 1993 când a fost achitat de o crimă extrem de controversată.

#9. Pharell (151 de milioane de dolari)

Pharell Wiiliams și-a făcut debutul ca parte a producției The Neptunes, iar mai apoi ca vocalist principal al N * E * R * D. Abilitățile sale de producător l-au propulsat în primele opțiuni ale artiștilor hip-hop și R&B de-a lungul timpului.

Iar la final se poate spune că a ajunat 10 premii Grammy, iar cântecele sale din filme au câștigat chiar și premiul Oscar. A devenit antrenor la „The Voice”, iar acum conduce casa de discuri și compania multimedia „I am OTHER”.

S-a asociat cu tone de companii internaționale pentru a crea mărci de îmbrăcăminte stradală, adidași, bijuterii, ochelari de soare, mobilier, sculpturi, textile și multe altele. Așa că se explică averea ce depășește 150 de milioane de dolari.

Revista Esquire l-a numit pe Pharell cel mai bine îmbrăcat bărbat din lume. Este mare pasionat de skateboard și chiar are o pistă în interiorul casei sale. El este cel care a compus întreaga coloană sonoră pentru filmul animat Despicable Me și este unul dintre cei 12 artiști din lume care au reușit să ocupe locurile 1 și 2 în top 100 Bilboard, în același timp.

#8. Lil Wayne (153 de milioane de dolari)

Weezy o ducea bine cu banii ca artist rap la compania Cash Money, însă, odată ce s-a desprins de Birdman (și el în acest top) și și-a creat propria marcă, Young Money, lucrurile s-au schimbat radical. Ca membru fondator al formației Hot Boys, a prins rolul cel mai fierbinte la Cash Money imediat după plecarea celor de la Juvenile.

Este primul bărbat care l-a surclasat pe Elvis Presley la numărul cântecelor intrate în Bilboard Hot 100, adunând până acum 109 melodii. A fost considerat unul dintre cei mai bine vânduți artiști ai tuturor timpurilor, iar drumul lui continuă neabătut din moment ce a lansat super staruri precum Drake sau Nicki Minaj.

Numele lui adevărat este Dwayne, însă a renunțat la inițiala numelui, D, dezamăgit fiind de absența tatălui său din viața sa. La vârsta de 12 ani, Wayne a supraviețuit unei răni de pistol în piept, despre care, ani mai târziu, a spus că și-a provocat-o singur, într-un gest voit de a-și face rău. Trupa sa favorită este Nirvana, iar printre multele sale tatuaje, pe picior are scrise câteva versuri semnate de Jay Z.

#7. Birdman (163 de milioane de dolari)

Cel care a renunțat la Lil Wayne (în parte deoarece a câștigat o parte din vechile înregistrări ale lui Birdman Jr) a fost Bryan Williams, cunoscut sub numele de Birdman. El este co fondator al Cash Money Records, membru al Big Tymers și cel care a lansat patru albume solo.

L-a descoperit pe Lil Wayne la vârsta de 9 ani. Compania sa a produs venituri impresionante, poate și datorită faptului că tot timpul a lucrat cu viitori artiști de top pe care i-a adus în atenția publicului.

Asemenea lui 50 Cent, Birdman a avut tot felul de probleme legale ce păreau interminabile, însă a reușit să scape de ele înainte de a da faliment. A pornit o companie de exploatare a petrolului și gazelor împreună cu fratele său care este și co-fondator la Cash Money Records, însă nu a reușit niciodată să o facă profitabilă. Majoritatea banilor lui sunt din muzică.

#6. Eminem (210 milioane de dolari)

Marshall Mathers este o altă progenitură a lui Dr. Dre care și-a deschis propria casă de producție, Shady Records și a reușit să lanseze propriile super staruri. A câștigat 15 premii Grammy și este primul rapper care a primit premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original, în filmul său, 8 Mile, în care a avut rolul principal.

Mathers este și autor. Ar fi într-o poziție superioară pe această listă dacă ar fi investit în muzică la fel de mult ca alți artiști și nu și-ar fi cheltuit averi întregi pe procese și judecăți. Este unul din foarte puținii din această listă clasat în topul celor mai buni rapperi ai tuturor timpurilor.

Eminem a fost victimă a bullying-ului în școala primară și la un moment dat chiar a fost rănit grav la cap. Familia lui a dat școala în judecată însă judecătorul a renunțat la caz susținând că școlile au imunitate la procese. Marshall a scris despre această experiență în cântecul „Brain Damage”, iar cel care l-a agresat în copilărie l-a dat în judecată motivând că i-a invadat intimitatea, punându-l astfel într-o lumină negativă. Judecătorul a renunțat și acum la caz, dând verdictul într-o variantă rimată.

Eminem a fost dat în judecată chiar și de propria mamă, pentru calomnie.

#5. Kanye West (240 de milioane de dolari)

Yeezy și-a făcut debutul sub firma lui Jay-Z, creând instrumentele pentru albumele lui. Apoi a început să fie căutat de unii dintre cei mai de succes rapperi pentru ritmul său incredibil. În final i s-a permis să-și lanseze propriul disc care a fost un succes impresionant ce i-a lansat și cariera muzicală.

Asemenea multora, și-a deschis propria casă de discuri, GOOD Music. A câștigat până acum 21 de premii Grammy, lucru ce-l face unul dintre cei mai premiați artiști ai tuturor timpurilor.

Linia sa vestimentară se laudă cu încălțăminte și alte obiecte vestimentare pe care companii precum Nike sau Louis Vuitton se îngrămădesc să le comercializeze. A reușit în actorie, arhitectură, politică, design și multe alte industrii.

Kanye s-a căsătorit cu Kim Kardashian, probabil cel mai longeviv star de televiziune al tuturor timpurilor.

În timpul unui accident de mașină și-a rupt maxilarul. Cântecul „Through the Wire” este despre acest eveniment și conține o serie de vocale slabe, înregistrate în timp ce avea maxilarul cusut.

#4. Master P (250 de milioane de dolari)

Percy Miller a produs sume impresionante de bani pe vremea în care compania sa de discuri, No Limit Records, părea să dețină scena rap-ului. A lansat nenumărate staruri în acea perioadă, a bătut fierul cât e cald și a scos pe piață de zece ori mai multe albume decât în anii precedenți. A reușit să încheie un contract cu Snoop Dogg pentru trei albume, în anii ’90.

Chiar dacă a reușit să facă treabă bună în televiziune, în film și chiar în wrestling-ul profesionist, s-a implicat și în afaceri de turism, real estate, jucării, sport, mașini și alte industrii. A reușit să le facă pe toate, înainte de a câștiga vreun premiu important în muzică. Este regele venitului diversificat.

#3. Diddy (800 de milioane de dolari)

Sean „Puffy” Combs este un mogul media. Compania sa, Bad Boy Entertainment” l-a lansat pe regele coastei de est, The Notorious B.I.G, dar și o mulțime de alți artiști, precum Mase. Nu este doar unul dintre cei mai bogați rapperi din lume, ci unul dintre cei mai bogați muzicieni din lume.

A avut un mare succes cu colecția lui de haine și parfumuri, iar reality show-ul „Making the Band” a fost unul dintre cele mai apreciate de la MTV. A apărut în câteva filme, a investit în nenumărate afaceri, inclusiv în a fi brand ambasador pentru Ciroc. Muzica lui i-a adus câștiguri importante, inclusiv 12 premii Grammy.

Puff Dady, asemenea multor bogați de pe planeta asta, este unul dintre aceia fără școală.

#2. Dr. Dre (800 de milioane de dolari)

Andre Young a făcut o avere din nenumărate surse de venituri, inclusiv lansarea unor staruri precum Snoop Dogg, Xzibit, Eminem și 50 Cent. Concentrarea sa spre a crea alte superstaruri i-a limitat timpul personal, ceea ce a dus la lansarea a doua două albume solo. Dar efortul lui l-a clasat în top 10 cei mai buni producători din industrie.

Activitatea timpurie alături de case de producție precum N.W.A, Death Row Records și mai târziu, la propria companie, Aftermath Entertainment, i-a adus o mulțime de bani și notorietate pentru a începe alte aventuri în industria filmului, filantropie și antreprenoriat.

Dr. Dre a construit compania Beats By Dre, cu siguranță cele mai bune căști din lume în termeni de vânzări și marketing, atât de bune încât Apple le-a cumpărat în 2014 pentru 3 miliarde de dolari.

#1. Jay-Z (1 miliard de dolari)

Sean Carter a înscris peste 22 de premii Grammy și a vândut peste 100 de milioane de discuri. Dar asta e doar o părticică din venitul lui ce provine de la propria companie de producție Roc-A-Fella Records și din vânzarea liniei vestimentare Rocawear. De asemenea a investit în câteva proiecte, precum serviciul de streaming Tidal și în compania sa Roc Nation Sports în cadrul căreia e un agent sportiv licențiat.

A fost primul rapper inclus în Songwriters Hall of Fame și deține recordul pentru cele mai multe albume în Bilboard 200. Acum investește în aplicații de smarthone și TV, dar și în filme.

Jay-Z a fost cândva președintele casei de discuri Def Jam Recordings. El s-a căsătorit cu Beyonce, însă averea lor cumulată nu a fost suficientă pentru a concura cu Notch (creatorul Minecraft), atunci când a fost vorba de a cumpăra un conac în Beverly Hills. Mai este și acționar la echipa de baschet Brooklyn Nets.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO