fbpx

Căutare

Share this article

Se spune că râsul este cel mai bun medicament. Sigur că nu are puterea de a vindeca miraculos nicio boală, dar este dovedit ştiinţific faptul că râsul ajută la eliberarea de endorfine, substanțe ce facilitează creşterea stării de bine. Iar o stare de bine ridicată ajută, la rândul ei, organismul să lupte cu potențiali factori agresivi. Şi chiar dacă nu găsim mereu motive de râs sau de voie-bună, avem la ce să apelăm ca să ne mai bine-dispunem. Spectacolele sau numerele de stand up comedy sunt o variantă la îndemână, aşa că am făcut o listă cu cei mai buni actori de stand up comedy care merită urmăriţi.

Jerry Seinfeld

Deloc surprinzător, lista este deschisă cu celebrul Jerry Seinfeld, realizatorul unuia dintre cele mai de succes seriale din lume, ce îi şi poartă numele. De 14 ani este, cu o singură excepţie, cel mai bine plătit actor de comedie din lume, iar veniturile principale vin, cum altfel, din spectacolele de stand up comedy. Comedians in Cars Getting Coffee, serie difuzată pe platforma Netflix este principala sursă de venit, dar şi redifuzarea serialului Seinfeld îi creşte conturile an de an.

George Carlin

Carlin a fost actor de comedie şi scriitor. 5 premii Grammy a câştigat pentru albumele lui de comedie, a luat premiul Mark Twain pentru umor american şi a primit şi o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame. S-a făcut cunoscut în special pentru discursurile acide şi critice la adresa clasei politice, societăţii, limbii engleze şi religiei, subiecte considerate tabu în anii `60-`80. A şi fost arestat în repetate rânduri pentru că discursul lui era considerat ofensator. Cu cât era însă mai pus la zid de autorităţi, cu atât creştea şi popularitatea sa.

Richard Pryor

Tot 5 premii Grammy, plus un Emmy a câştigat şi comedianul Richard Pryor, catalogat drept unul dintre cei mai buni şi mai influenţi actori de stand up comedy din toate timpurile. Crescut într-un bordel de o bunică violentă şi o mamă alcoolică, actorul a avut o copilărie marcată de abuzuri de toate felurile. Aşa că în primii ani din viaţa de adult s-a comportat la fel, abuziv şi violent. Apoi a descoperit că poate să îşi transpună sentimentele pe scenă, în discursuri tranşante, dar amuzante, devenind unul dintre cei mai apreciaţi actori de stand up comedy din lume.

Robin Williams

Deşi este cunoscut publicului larg mai degrabă drept actor de comedie, Robin Williams şi-a început cariera în anii `70 ca actor de stand up comedy şi a continuat să facă asta mult timp după ce a cunoscut celebritatea la Hollywood. S-a făcut rapid cunoscut datorită capacităţii extraordinare de improvizaţie şi este considerat şi acum, la 6 ani de la moartea sa, drept unul dintre cei mai amuzanţi oameni de pe planetă. A câştigat de-a lungul carierei 3 Globuri de Aur, 3 Grammy, un Oscar şi a fost nominalizat în repetate rânduri la cele mai mari premii din industrie.

Dave Chappelle

Actor de comedie, scriitor, producător. Dave Chapelle este unul dintre numele de referinţă în această zonă deşi putem spune despre el că este cel mai tânăr din top 10 la cei 47 de ani ai săi. Stau mărturie reuşitelor sale spectacolele, dar şi premiile primite în carieră, printre care 4 Emmy, 3 Grammy şi un Mark Twain. Primele apariţii ca actor de stand up comedy le-a avut la vârsta de 14 ani, iar la 18 ani îşi făcea debutul în cluburile new-yorkeze, unde era numit în scurt timp drept unul dintre cei mai talentaţi tineri din industrie. Iar trecerea timpului nu a făcut decât să-i confirme şi reconfirme talentul. În 2006 revista Esquire îl numea „geniul comic al Americii”.

Eddie Murphy

O lume întreagă îl cunoaşte drept tipul mega-amuzant din comediile hollywood-iene, dar Eddie Murphy este un tip mult mai complex. Este actor, regizor, producător, dar şi cântăreţ. Şi nu este doar un actor celebru, este şi unul dintre actorii cu cele mai mari încasări din istorie. Şi-a dorit de mic să ajungă celebru, iar simţul umorului extrem de dezvoltat l-a făcut să petreacă mai mult timp în cluburile de stand up comedy decât în şcoală. La 15 ani îşi făcea debutul pe scenă, iar în 4 ani semna primul contract cu Saturday Night Live, una dintre cele mai vizionate emisiuni de divertisment de peste ocean.

Chris Rock

Chris Rock este şi el un tip cu multiple talente. A fost, pe rând, comedian, actor, producător de televiziune, regizor de film. Şi-a făcut debutul, ca mai toţi ceilalţi, pe scenele de stand up comedy din New York şi a continuat cu contract cu celebra Saturday Night Live, rampa către celebritate a celor mai apreciaţi comedianţi din lume. Are 4 premii Emmy şi 3 Grammy în palmares şi a prezentat Gala Premiilor Oscar de 2 ori. Drumul până la celebritate a fost însă marcat de abuzuri cumplite în şcoală, fiind ţinta bullying-ului şi violenţelor fizice ale colegilor care îl descosiderau pentru că era de culoare. A fost retras de la liceu şi până a urcat pe scenă şi-a câştigat existenţa ca ospătar.

Louis CK

Louis Szekely şi-a început cariera într-un mod diferit de toţi ceilalţi de pe lista cu cei mai buni actori de stand up comedy. Nu urca pe scenă, ci scria pentru alţii care o făceau. Printre cei care au dat viaţă textelor lui au fost David Letterman, Conan O`Brien şi Chris Rock. I-a luat mai bine de 10 ani până a decis să îşi rostească singur sketch-urile, dar când a făcut-o a venit cu un val nou, cu stand up-ul online, fiind printre primii care a vândut bilete pentru astfel de spectacole.

Steve Martin

Sigur că celebritatea internaţională a lui Steve Martin a venit ca urmare a filmelor de lungmetraj în care a jucat. Dar actorul s-a lansat în stilul considerat deja clasic, pe scenele de stand up comedy şi în emisiunile de acest gen, continuând să apară în astfel de producţii până în prezent. Talentele sale sunt însă nenumărate, Steve Martin fiind şi un muzician complex, dar şi scriitor şi producător.

Bill Burr

Burr este primul din listă care a extins zona de scenă – tv – cinematografie şi produce, cu succes, şi podcast-uri de comedie. Are deja 13 ani de când face asta şi este considerat regele acestui tip de produs. Dacă vi se pare că îl recunoaşteţi şi totuşi nu îl asimilaţi cu zona de comedie, e foarte posibil să vă fi întâlnit cu el în Breaking Bad, serialul care a făcut furori în toată lumea. Dacă v-a convins acolo, gândiţi-vă că este şi mai bun pe post de comedian.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO