Cei mai buni căţărători din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cei mai buni căţărători din lume

Revenirea lui pe munte după un accident despre care s-a crezut că îi va distruge cariera şi în care şi-a pierdut un deget a fost considerată nu doar o minune, ci un exemplu incredibil de ambiţie şi determinare. El i-a stat alături lui...
Share this article

Să mergi pe munte, să ajungi în locuri în care n-au mai ajuns decât foarte puţini sau, în cazuri extrem de rare în prezent, să ajungi în locuri în care n-a mai ajuns nimeni, toate acestea sunt provocări la care sunt oameni care nu pot spune nu. Se face însă printre neiniţiaţi o confuzie frecventă între alpinism şi căţărare sau escaladă. Alpinismul presupune depăşirea unor obstacole pe parcursul unui traseu montan şi se poate practica şi pe trasee acoperite cu gheaţă, zăpadă sau pietre. Căţărarea presupune depăşirea unui obstacol escaladând un perete natural sau artificial. Acestea fiind spuse, astăzi vorbim despre cei mai buni căţărători din lume.

Cei mai buni căţărători din lume – Alex Honnold

Alex Honnold este considerat un etalon în acest domeniu, fiind omul care a făcut un stil de viaţă din sfidarea naturii. El a realizat de-a lungul timpului mai multe escalade considerate imposibile.

Pe 15 ianuarie 2014 a realizat ceea ce a fost considerată atunci cea mai dificilă căţărare liberă, adică fără coardă, din istorie. E vorba de o ascensiune de 760 de metri pe El Sendero Luminoso, în Mexic, realizată în aproximativ 3 ore. Deţine recordul pentru cea mai rapidă ascensiune în Yosemite Triple Crown, 3 versanţi din Parcul Naţional Yosemite. A urcat pe Watkins, The Nose şi Half Dome în 18 ore şi 50 de minute.

Dar ascensiunea cu care a ajuns pe buzele tuturor este cea din iunie 2017, când a escaladat celebrul El Capitan din acelaşi Parc Naţional Yosemite, fără frânghie şi fără măsuri de protecţie. A urcat cei 914,4 metri cu înclinaţie aproape verticală în 4 ore, iar ascensiunea a fost filmată şi transpusă în documentarul Free Solo, produs de National Geographic. Free solo este o tehnică de escaladă extremă practicată doar de căţărătorii cu foarte multă experienţă. Se realizează cu mâinile goale şi, aşa cum mărturisea un sportiv, este felul în care mulţi dintre ei îşi găsesc sfârşitul.

Foto: nationalgeographic.com

Cei mai buni căţărători din lume – Adam Ondra

Adam Ondra este un căţărător ceh cunoscut publicului performanţelor sale, dar şi datorită premierelor pe care le-a realizat în carieră. Este primul care a escaladat trasee de gradul 9b+ şi 9c, cele mai grele din lume, primul care a reuşit din prima încercare un traseu de gradul 9a+, primul care a câştigat ambele probe la Cupa Mondială şi la Campionatele Mondiale: escaladă şi boulder.

Cu ambii părinţi căţărători, nu e de mirare că Adam a urmat acelaşi drum. La 13 ani escalada deja primul său vârf de 9a. Anul acesta visa să îşi adauge la palmares şi un titlu olimpic, însă pandemia de coronavirus i-a dat planurile peste cap.

Cei mai buni căţărători din lume – Chris Sharma

Chris Sharma este un alpinist american care în 2007 a primit titlul de cel mai bun căţărător din lume. Este recunoscut în mod deosebit pentru că este primul care a urcat fără asigurare un traseu 9b, dar şi pentru că este al doilea care a urcat trasee de 9a+ şi 9b+. Sharma a fost primul care a escaladat trasee deep-water solo de 9a+ şi 9b, trasee de căţărat pe stânci la baza cărora este apă şi pionier în ascensiunea pe cele mai multe şi mai dificile trasee din Catalunia.

Foto: trentofestival.it

Cei mai buni căţărători din lume – Ashima Shiraishi

Ashima Shiraishi este o americancă de doar 19 ani care a început escalada încă de la vârsta de 6 ani, alături de tatăl ei. În doar câţiva ani a ajuns în galeria celor mai mari căţărători ai lumii şi a fost considerată cea mai bună dintre adolescenţii care împărtăşeau aceeaşi pasiune, fie că vorbim de fete sau băieţi. La numai 13 ani devenea cea de-a doua femeie şi cea mai tânără persoană din lume care ducea la bun sfârşit trasee cu dificultate de 9a şi 9a+. La 15 ani devenea prima femeie şi al doilea om din lume care reuşea ascensiunea pe V15 Horizon, în Japonia.

Foto: rejectedprincesses.com

Cei mai buni căţărători din lume – Alex Megos

Alex Megos este un alpinist german, primul din lume care a urmat un traseu cu dificultate de 9a la prima vedere, fără ca altcineva să îl mai fi urmat. Este câştigător al unui număr impresionant de competiţii internaţionale şi performer pe trasee celebre cu dificultate de 9b+, 9b şi trasee acoperite cu pietriş, marcate cu 8c. A început căţărările tot la vârsta de 6 ani, la fel ca Ashima Shiraishi, iar în adolescenţă avea deja titluri de Campion European şi Vice Campion Mondial.

Foto: climbing.co.za

Cei mai buni căţărători din lume – Alain Robert

Alain Robert, supranumit şi Spiderman, este poate cel mai titrat căţărător din lume, francezul construindu-şi imaginea şi cariera pe escaladele sale urbane. Cei mai cunoscuţi zgârie-nori din lume au fost escaladaţi de Alain Robert cu mâinile goale, doar cu ajutorul încălţărilor speciale şi al pungii cu cretă, vitală pentru orice căţărător, profesionist sau nu. A fost arestat de nenumărate ori, în nenumărate ţări, din cauza acestor activităţi. De fiecare dată însă îşi ducea căţărările la bun sfârşit, iar poliţiştii îl aşteptau pe acoperişul clădirii, unde îl încătuşau. A escaladat, printre altele, celebrul Burj Khalifa, Turnul Eiffel, Opera din Sidney şi turnurile gemene Petronas.

Foto: thenational.ae

Cei mai buni căţărători din lume – Sasha DiGiulian

Sasha DiGiulian este prima femeie din Statele Unite ale Americii care a finalizat un traseu cu dificultate de 9a. A început antrenamentele la vârsta de 6 ani, iar la 7 ani participa deja la prima ei competiţie. La vârsta de 11 ani urca primul traseu 8a, în adolescenţă a luat medalia de aur la Campionatul Mondial din Italia şi medalia de argint la trasee acoperite cu pietriş. A fost de 3 ori campioană naţională şi timp de 9 ani consecutiv a câştigat Campionatul Panamerican de căţărări.

Foto: planetmountain.com

Cei mai buni căţărători din lume – Tommy Caldwell

Tommy Caldwell este un star al alpinismului mondial, având performanţe extraordinare în alpinismul sportiv, escalada tradiţională dură, escalada la viteză de perete mare şi escaladă liberă la pereţi mari. El este cel care a făcut primele ascensiuni pe mai multe rute de pe celebrul El Capitan din Parcul Naţional Yosemite. În ianuarie 2015 a făcut prima ascensiune de escaladă liberă pe Dawn Wall, de pe El Capitan, fiind considerată la acel moment cea mai impresionantă şi dificilă ascensiune din istorie. În acelaşi an era numit de National Geographic cel mai bun căţărător de pe planetă.

Revenirea lui pe munte după un accident despre care s-a crezut că îi va distruge cariera şi în care şi-a pierdut un deget a fost considerată nu doar o minune, ci un exemplu incredibil de ambiţie şi determinare. El i-a stat alături lui Alex Hannold când au stabilit un record de viteză de 2 ore, 10 minute şi 15 secunde în ascensiunea pe The Nose, pe El Capitan.

Foto: outsideonline.com
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora