Căutare

Share this article

Alex Honnold este primul om din lume care a reușit să se cațăre pe El Capitan fără nicio frânghie sau vreun suport de siguranță. A fost el, singur, cu visul său de a cunoaște, preț de câteva momente, ce înseamnă perfecțiunea. 3 ore și 56 de minute de întrebări, frici, griji. Atât a durat cățărarea sa. Adică 236 de minute de așteptare pentru a afla dacă visul a fost îndeplinit sau prietenul tău a murit. 14,160 de secunde fără să respiri.

3 ore și 56 de minute în care timpul s-a oprit în loc. Iar după asta a urmat doar o mare gură de aer pentru toată lumea. Deasupra lumii, Alex reușise să cucerească Căpitanul. S-a descălțat și s-a bucurat să vadă lumea de sus. Iar cei doi ani de exerciții și aproape o viață de pregătire, au putut fi, în sfârșit, sărbătoriți alături de prietenii lui. Și asta pentru că toată încercarea lui a fost filmată de regizorii Elizabeth Chai Vasarhelyi și Jimmy Chai. Poate că tocmai faptul că i-a avut alături, l-a ajutat să reușească. Iar astăzi, aventura fără plasă de siguranță a lui Honnald poate fi admirată în documentarul National Geographic „Free Solo”, câștigător la Premiile Oscar. Ca să înțelegeți ce a însemnat această incredibilă experiență, vă invit să vă uitați la o bucățică din documentar, filmat absolut genial în 360 (cred că exact pentru așa ceva a fost inventată această tehnologie):

Am fost anul trecut în Yosemite National Park și știu cât de impozant este El Capitan. Dar ce este cu adevărat impresionantă și, într-o oarecare măsură, înspăimântătoare, este liniștea de acolo. Evident, eu am fost ca turistul. Plimbare cu mașina prin Yosemite. Parcat la baza muntelui. Și urcat vreo oră-două împreună cu toți ceilalți turiști. Acolo nu e nici liniște, nici singurătate. Dar sus, e altceva. Sus, pe El Capitan nu este nimic. Nu auzi nimic din vuietul de jos. Și nu vezi nicio urmă de turist. Acolo ești doar tu cu tine. Iar El Capitan este recunoscut pentru faptul că mulți cățărători încearcă să îl urce – evident, mai toți ajutându-se de frânghii și plase de siguranță. Toți, mai puțin Alex Honnold.

Alex Honnold urcând pe El Capitan în documentarul „Free Solo” | Foto: National Geographic

Ce se întâmpla dacă făcea un pas greșit? Ce se întâmpla dacă ar fi căzut?

Pe scurt: ar fi murit. În documentar, regizoarea Elizabeth Chai Vasarhelyi spune, la un moment dat, că au trebuit să folosească o filmare foarte puțin invazivă, remote, pentru cea mai periculoasă zonă a cățărării și asta pentru Alex nu ar fi vrut să cadă în fața prietenilor săi. Toți oamenii care au lucrat la acest documentar sunt cățărători profesioniști, iar lucrul acesta a fost primordial în alegerea lor pentru că toată lumea trebuia să înțeleagă cât de greu era ce voia Alex să facă și care erau pericolele pe care le avea la fiecare mișcare.

În cele 236 de minute cât Alex a fost pe El Capitan ar fi putut face un singur pas greșit care să îi fie fatal. De aceea, nimeni din echipa nu l-a întrebat niciodată când urma să urce. Trebuia să fie 100% decizia lui. Ca de altfel orice urma să facă pe munte. Și cele aproape 4 ore au fost ca un dans care trebuia să fie executat perfect. Fiecare pas avea ritmul său. Fiecare mișcare avea greutatea sa. Și fiecare gând avea importanța lui.


Citește și: Destinul cutezătorului alpinist care a visat să înfrângă Everestul cu poza iubitei la piept


Dar de ce a făcut asta? Cine este Alex Honnold și cum a ajuns să se cațăre pe munți?

La nici 32 de ani, Alex a devenit primul om care să fi escaladat El Capitan fără frânghii. Iar acest vis îl avea deja de mai bine de 20 de ani. Honnold s-a născut în Sacramento, California. Iar de pe la 5 ani începuse deja să escaladeze pereții sălii de gimnastică. Locul acela era ca un fel de templu pentru el. Nu era nici foarte rău, dar nici extraordinar. Dar pentru că nu era deloc un copil sociabil, micuțul Alex se refugia în gândurile sale.

După ce a absolvit Mira Loma High School în 2003, s-a înscris la University of California, Berkeley pentru a deveni inginer. Dar în primul an de facultate, lucrurile acasă nu erau deloc bune. Ai săi divorțau. Iar bunicul său din partea mame murise. În acel prim an de facultate nu a vorbit cu nimeni. De altfel, nici se ducea prea des pe la cursuri. În schimb, îl puteai găsi escaladând Indian Rock. Așa că, s-a lăsat de cursuri, s-a întors acasă și a luat dubița mamei sale pentru a merge prin California să urce pe munți și pentru a o vizita pe prietena sa care locuia în Los Angeles.

Alex Honnold urcând pe El Capitan în documentarul „Free Solo” | Foto: National Geographic

În 2007 și-a cumpărat un Ford Econoline E150, din 2002, care l-a ajutat să se concentreze pe ceea ce voia să facă cel mai mult în viață: să se cațăre pe munți. În plus, în acest fel putea să urmărească mai ușor vremea. De altfel, Honnold susține că faptul că trăiește într-o dubiță l-a ajutat extrem de mult să își îndeplinească visul de a devenit unul dintre cei mai mari cățărători din lume.

Regizorii Elizabeth Chai Vasarhelyi și Jimmy Chai, cei care au realizat documentarul „Free Solo” | Foto: National Geographic

Astăzi este vegetarian. A locuit peste un deceniu într-o dubița pe care și-a cumpărat-o în 2007. Iar recent și-a cumpărat o casă în Las Vegas pe care nu a mobilat-o, așa că a stat tot în dubița sa. În 2017, atunci când și-a cumpărat și casa din Las Vegas, și-a înlocuit Ford Econoline cu care a făcut mai bine de 321,868 km cu un Dodge Ram Promaster din 2016 cu care călătorește și în care locuiește de mai bine de un an.

A reușit să își înfrângă frica de a vorbi în public. A devenit singurul om care să urce fără nicio plasă de siguranță pe Half Dome și apoi pe El Capitan. Și deține recordul pentru cea mai rapidă cățărare pe tripla coroană din Yosemite (18 ore și 50 de minute pentru a lega Mount Watkins, The Nose și fațada nordică a Half Dome). Și a scris, împreună cu David Roberts, cartea autobiografică „Alone on the Wall”. Astăzi, Alex Honnold este un erou și nu doar pentru că are atât de multe recorduri, ci pentru că este unul dintre puținii oameni care să fi cunoscut, fie și doar pentru câteva momente, libertatea și perfecțiunea.

read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO