Căutare

Share this article

Deşi nu apare pe lista celor mai populare 10 sporturi din lume, înotul este una dintre cele mai complexe activităţi fizice pe care le poate face un om, fie la nivel de amator, fie la nivel profesionist. Ba mai mult, deşi nu figurează el în top 10 popularitate, este unul dintre cele mai practicate sporturi din lume. Nici nu e de mirare. Nu doar că este un mare consumator de calorii, dar este o modalitate fantastică de a lucra atât musculatura organismului, cât şi organele interne, mai ales sistemul cardiovascular. Şi tot înotul este una dintre cele mai urmărite discipline la Jocurile Olimpice, pe locul 2 după atletism. Imediat după acestea interesul pentru înot scade considerabil, cel mai probabil din cauza prezenţei scăzute în media. Pentru cei mai buni înotători din lume însă cele mai importante sunt performanţele obţinute. Să-i cunoaştem, aşadar, pe cei care au revoluţionat istoria înotului.

Cei mai buni înotători din lume – Michael Phelps

„Glonţul din Baltimore”, aşa cum a fost numit Michael Phelps, este legenda înotului din toate timpurile. A intrat în bazin dus de mama lui, ca să înveţe să înoate. Aşa a aflat cât de mult îi place, fără să bănuiască însă că avea să ajungă cel mai titrat înotător din lume, dar şi sportivul cu cele mai mai multe medalii obţinute la Jocurile Olimpice.

82 de medalii a câştigat la cele mai mari competiţii internaţionale, din care 65 au fost de aur. 28 de medalii le-a luat la Jocurile Olimpice la care a participat, iar 23 dintre ele au fost de aur, o performanţă greu de egalat. A doborât şi recordul medaliilor de aur obţinute la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice – 8 titluri olimpice a luat în 2008, la Beijing. Şi lista performanţelor stabilite de Phelps şi neegalate până acum poate continua cu cele 39 de recorduri obţinute de-a lungul carierei, dar şi cu cele 5 titluri olimpice pe care le-a obţinut în 2016, la Rio de Janeiro când, la vârsta de 31 de ani a devenit cel mai vârstnic înotător medaliat cu aur în istoria modernă a Olimpiadelor.

Cei mai buni înotători din lume – Mark Spitz

Mark Spitz, supranumit și Mark Shark (Mark Rechinul) este o altă legendă a Americii în înotul de performanță. Născut în 1950, Mark Spitz câștiga la 22 de ani 7 medalii de aur la Jocurile Olimpice de la München. Recordul i-a rămas în picioare vreme de 58 de ani, când Michael Phelps schimba istoria. 33 de recorduri mondiale a stabilit de-a lungul carierei, câștigând în total 9 medalii olimpice de aur, una de argint și una de bronz. A fost numit preț de 3 ani consecutivi Înotătorul Mondial al Anului.

Foto: britannica.com

Cei mai buni înotători din lume – Ian Thorpe

Ian Thorpe este cel mai medaliat sportiv australian din toate timpurile și cel mai tânăr campion mondial la înot, titlu obținut la numai 15 ani. Specializat în stilul liber (freestyle), cel poreclit Thorpedo (Torpila) a devenit în 2001 primul sportiv care a câştigat 6 medalii de aur la un Campionat Mondial de Înot. În total, de la acea ediţie a plecat acasă cu 11 medalii, al doilea record de acest fel la un Campionat Mondial de Înot. Participările la Jocurile Olimpice de la Sydney şi Atena i-au adus 9 medalii olimpice, din care 5 de aur. Un lucru extrem de interesant despre omul care a stabilit 17 recorduri mondiale în carieră este faptul că suferă de o alergie la clor. A făcut însă tratament și a reușit să reducă simptomele.

O mononucleoză infecțioasă severă și o accidentare gravă la un braț, urmată de o infecție intraspitalicească l-au scos din circuit pentru o lungă perioadă de timp și nu a reușit să mai ajungă la performnațele de odinioară. Așa a ajuns să se retragă din activitate înainte de vreme, la vârsta de 24 de ani.

Foto: hollywoodlife.com

Cei mai buni înotători din lume – Johnny Weissmuller

Născut în 1904, Weissmuller a fost legenda înotului mondial în anii 1920. S-a apucat de înot la recomandarea medicului, care a spus că este calea pentru a-şi întări sistemul imunitar, destul de slăbit în copilărie. Aşa şi-a descoperit şi prima mare pasiune a vieţii. A fost de 5 ori la rând campion olimpic, a câştigat 67 de titluri mondiale şi 52 de titluri naţionale. Weissmuller a stabilit recordurile vremii la înot freestyle pe toate distanţele şi a fost primul înotător care a parcurs 100 de metri sub un minut.

Dar nu doar înotul avea să îl facă pe Johnny Weismuller unul dintre cei mai cunoscuţi oameni ai vremii. După ce a renunţat la viaţa sportivă, tânărul născut pe locul unde acum este oraşul Timişoara s-a mutat la Hollywood. Rolul lui Tarzan din seria de filme dedicate acestui personaj i-a urmărit întreaga viaţă şi carieră. Se spune chiar că în timpul revoluţiei cubaneze, când Weismuller şi prietenii săi au fost încinjuraţi de revoluţionari, acesta a scos strigătul celebru, iar asta le-a adus salvarea. Revoluţionarii l-au recunoscut şi l-au dus pe el şi pe amicii săi într-o zonă sigură.

Foto: johnnyweissmuller.com

Cei mai buni înotători din lume – Aleksandr Popov

Poreclit Ţarul, Aleksandr Popov a impresionat, înainte de toate, prin comportamentul şi prezenţa sa sobră şi elegantă din toate competiţiile sportive la care a participat. Dar Popov a reprezentat mult mai mult decât o faţă drăguţă şi un comportament de sânge albastru. A fost şi este considerat unul dintre cei mai buni înotători freestyle din lume, din toate timpurile, fiind campion mondial şi olimpic, şi a fost catalogat drept cel mai bun înotător de sprint ce a existat vreodată. În 1988, la Jocurile Olimpice organizate în Barcelona, bătălia pentru aur se dădea între 2 americani, consideraţi vedetele probelor de sprint. Popov era un necunoscut până în momentul în care a început cursa de 50 de metri, când cei 2 favoriţi nu au reuşit să se apropie de el. La 100 de metri scenariul s-a repetat, iar acesta avea să fie doar începutul. Popov a dominat ani la rând probele de sprint din nataţia mondială.

Înjunghiat în timpul unei altercaţii la Moscova, Popov a fost grav rănit şi operat de urgenţă. S-a încăpăţânat să revină rapid în competiţii, dar a pierdut şansa de a câştiga iar aurul la a treia olimpiadă la care participa. Nici asta nu l-a făcut să abandoneze, astfel că în 2003 Popov devenea cel mai vârstnic campion mondial la 50 şi 100 de metri liber, tot la Barcelona, locul în care cu 15 ani în urmă făcuse pe toată lumea să-i ţină minte numele.

Foto: ro.fresh-beautiful-style.com

Cei mai buni înotători din lume – Grant Hackett

Grant Hackett este considerat unul dintre cei mai mari înotători de distanţă din toate timpurile. Cele 2 titluri olimpice câştigate în 2000, la Sydney şi în 2004, la Atena în cursa freestyle de 1500 de metri l-au propulsat în istoria mare a înotului mondial. Mai bine de un deceniu a dominat toate competiţiile pe distanţa de 1500 de metri, dar asta nu l-a împiedicat să câştige medalii de aur şi să stabilească recorduri şi la probele de 800, 400 şi 200 de metri.

Foto: dailymail.co.uk
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO