Căutare

Share this article

Originea jocului de golf este incertă. Se pare că ar fi apărut în Scoţia, pe la începutul anilor 1400, dar după o jumătate de secol ar fi fost interzis pe motiv că afecta productivitatea. A fost readus la viaţă la începutul anilor 1500 şi a devenit extrem de popular în secolul al XIX-lea, când a cucerit locuitorii Regatului Unit, dar şi pe mulţi din Statele Unite. Nu e de mirare deci că cele mai importante competiţii de golf au loc tot în aceste ţări. Dar să vedem dacă şi cei mai buni jucători de golf din lume respectă această regulă sau s-au mai remarcat şi jucători din alte zone.

Cei mai buni jucători de golf din lume – Tiger Woods

Tiger Woods a fost numit în repetate rânduri drept cel mai mare jucător de golf din istorie. E drept, sunt şi o mulţime de specialişti ce afirmă că popularitatea lui extraordinară şi câştigurile financiare i-au adus acest titlu, dar un lucru este cert: este cel mai cunoscut jucător de golf din toate timpurile.

Legat de câştiguri, ce-i drept, competitorii lui Woods sunt puţini. Anual câştigă aproximativ 100 de milioane de dolari şi el este primul sportiv din lume ce a depăşit 1 miliard de dolari încasaţi în carieră. Sigur, banii nu vin doar din premii, ci mai ales din contractele de publicitate încheiate cu firme precum Nike sau Bridgestone Golf. Şi brusc fotbalul nu mai pare cel mai bine cotat sport, aşa-i?

Lăsând însă la o parte câştigurile, Tiger Woods este cel care a făcut cunoscut golful în toate colţurile pământului. Americanul, acum în vârstă de 44 de ani, a fost cel mai tânăr jucător care a câştigat vreodată un turneu major de golf. Ce-i drept, avea şi o experienţă bogată. Tatăl său l-a iniţiat în tainele golfului încă de mic, iar talentul avea să-i fie remarcat tot de atunci. Întreaga lui carieră a fost însă un roller coaster marcat de talentul şi determinarea pe teren şi scandalurile şi problemele din afara acestuia. Cu toate astea, constanta a rămas. Indiferent de necazuri, Tiger Woods se reîntoarce pe teren şi continuă să scrie istorie.

Tiger Woods, foto: en.as.com

Cei mai buni jucători de golf din lume – Jack Nicklaus

Pentru pasionaţii de golf cel mai bun jucător din lume este însă Jack Nicklaus, supranumit şi Ursul de Aur. În mai bine de un sfert de secol în care a jucat la profesionişti, americanul a câştigat 18 titluri majore de campion, cu 4 mai multe decât Tiger Woods şi a ieşit pe locul 2 în alte 19 turnee majore. La 26 de ani devenea cel mai tânăr jucător care a câştigat toate cele 4 turnee majore: Masters Tournament, PGA Championship, US Open şi The Open Championship. A participat, în total, la 164 de turnee majore, mai mult decât orice alt jucător de golf din lume.

După ce a împlinit vârsta necesară, Nicklaus nu a renunţat la marea lui dragoste, ci a trecut la concursurile de seniori. Oricum golful este parte din viaţa lui pe toate planurile. Nicklaus conduce una dintre cele mai mari companii din lume care se ocupă cu amenajarea terenurilor de golf.

Jack Nicklaus, foto: liveabout.com

Cei mai buni jucători de golf din lume – Bobby Jones

Bobby Jones a fost una dintre cele mai influente personalităţi ale sportului din anii `20 şi ar fi putut concura relaxat la titlul de cel mai bun jucător de golf al lumii dacă şi-ar fi dorit asta vreodată. Dar Jones nu s-a înscris niciodată, cu acte, la profesionişti, preferând să concureze ca amator. Doar că titlul de amator nu i s-a potrivit. Jones a câştigat în scurta sa carieră 13 campionate majore şi este unicul jucător din istorie care a câştigat Grand Slam-ul, adică toate cele 4 majore din campionat într-un singur an.

La 28 de ani însă tânărul avocat de profesie s-a retras din competiţii. Nu a stat totuşi departe de sportul sufletului său. Jones a fost unul dintre co-fondatorii Masters Tournament, iar inovaţiile pe care le-a adus în acest turneu major au fost apoi folosite în turneele organizate pe întreg pământul. A fost apoi instructor, dar şi designer de echipament sportiv, a fondat şi a ajutat la construirea clubului de golf Augusta National, unul dintre cele mai cunoscute şi exclusiviste cluburi de acest gen din lume.

Bobby Jones, foto: wikipedia.org

Cei mai buni jucători de golf din lume – Arnold Palmer

Arnold Palmer este un simbol al golfului internaţional, iar supranumele de Regele îi este extrem de potrivit. Nu doar că a câştigat 7 campionate majore, iar turneul PGA i-a aparţinut de 62 de ori, dar lui i se datorează în mare măsură popularitatea câştigată în secolul XX de acest sport. Simpla lui prezenţă pe teren, stilul său de joc revigorant, dar şi carisma lui au adus tot mai mulţi fani la turnee. În 1960, la 31 de ani, imediat după ce primise titlul de Sportivul anului, apărea pe coperta Sports Illustrated. Era deja un simbol şi chiar un sex-simbol al generaţiei sale. În 1974 numele său a fost pe scurta listă cu 13 nume care au fost introduse în World Golf Hall of Fame.

Arnold Palmer, foto: veteransadvantage.com

Cei mai buni jucători de golf din lume – Ben Hogan

Ben Hogan a făcut şi el istorie pe terenul de golf şi este recunoscut atât pentru rezultatele sale, cât şi pentru influenţa deosebită avută asupra teoriei swingului de golf şi a abilităţii sale legendare de a lovi mingea. Numele lui apare pe lista foarte scurtă cu cei 5 jucători care au câştigat toate cele 4 turnee majore, deşi primul mare turneu l-a câştigat abia la vârsta de 34 de ani.

Întreaga sa carieră a stat însă sub umbra unor evenimente care au ameninţat mereu să o încheie înainte de vreme. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost recrutat şi a fost pilot vreme de 3 ani. La 36 de ani a fost implicat într-un cumplit accident de circulaţie care l-ar fi putut ucide dacă Hogan nu s-ar fi aruncat asupra soţiei, să o protejeze. A supravieţuit, dar s-a ales cu o dublă fractură de pelvis, fractură de claviculă, încheietura piciorului stâng ruptă, o coastă fisurată şi cu tromboze multiple. Medicii i-au spus că nu va mai putea merge vreodată, cu atât mai puţin să concureze. La 59 de zile după accident Hogan părăsea spitalul şi pleca acasă cu trenul. Un an mai târziu concura din nou în turneele majore de golf, iar anii ce i-au urmat au fost cei care i-au încununat cariera.

Ben Hogan, foto: amateurgolf.com

Cei mai buni jucători de golf din lume – Walter Hagen

Walter Hagen este considerat cel mai spectaculos jucător de golf din toate timpurile, cel care a transformat vizionarea acestui sport într-o reală plăcere. A fost primul american care a câştigat British Open şi printre puţinii jucători ai începutului de secol XX care au reuşit să intre pe terenul de golf deşi proveneau din familii sărace. A intrat pentru prima oară pe teren pe când era pre-adolescent, ca ajutor, pentru a câştiga câţiva bani. S-a îndrăgostit însă de joc şi profita de orice ocazie ca să îl înveţe.

A câştigat 11 campionate majore şi 45 de turnee PGA şi cu siguranţă numărul lor ar fi fost mult mai mare dacă Hagen nu ar fi încetat participarea la competiţii. Şi-a dat seama că ar putea câştiga mai mulţi bani din demonstraţii decât din turnee, reuşind astfel să devină primul sportiv cu venituri de peste un milion de dolari.

Walter Hagen, foto: wikipedia.org

Cei mai buni jucători de golf din lume – Sam Snead

Sam Snead a făcut legea pe terenul de golf timp de aproape 4 decenii. Are cele mai multe turnee PGA câştigate, 82 la număr şi 7 victorii majore. Avea 62 de ani când a terminat campionatul PGA pe locul al treilea, dovedind că experienţa, munca şi talentul sunt mai puternice decât vârsta.

Sam Snead, foto: library.uta.edu

Cei mai buni jucători de golf din lume – Tom Watson

Tom Watson a fost una dintre vedetele golfului în anii `70-`80, având în palmares 8 victorii în campionate majore, 39 de victorii în PGA Tour şi câştigând lista de bani din PGA Tour de 5 ori. A fost numărul 1 în lume timp de 5 ani consecutiv şi nu s-a dat uşor dus de pe terenul de golf. La aproape 60 de ani încă făcea senzaţie în campionate, cu reuşite de trecut în istorie.

Tom Watson, foto: golf.fandom.com

Cei mai buni jucători de golf din lume – Gary Player

Gary Player este jucătorul care rupe supremaţia americanilor în acest top. Sud-africanul a câştigat de-a lungul carierei 9 campionate majore şi 9 campionate importante în Turul Campionilor. Avea doar 29 de ani când câştiga US Open şi devenea singurul jucător din afara Statelor Unite care câştiga toate cele 4 turnee majore, aşa-numitul Career Grand Slam. Nu are rezultate notabile, însă în PGA Tour, Player a preferat să ducă frumuseţea golfului şi să-şi arate talentul în întreaga lume câştigând, de altfel, peste 100 de turnee pe întreg globul.

Gary Player, foto: thegolfnewsnet.com

Cei mai buni jucători de golf din lume – Byron Nelson

Byran Nelson a fost unul dintre legendarii jucători de golf care au făcut senzaţie în prima jumătate a secolul XX, alături de Ben Hogan şi Sam Snead. Deşi a activat ca profesionist pentru doar 11 ani, aceştia au fost suficienţi pentru ca Nelson să-şi treacă numele pe lista celor mai buni. Anul 1945, cel premergător retragerii sale de la profesionişti, a fost unul de senzaţie pentru Nelson, care a câştigat 11 turnee consecutive şi 18 în total. De altfel, în întreaga carieră acesta a avut 52 de victorii, din care 5 majore. S-a retras la numai 34 de ani ca să devină fermier. Nu a putut sta însă departe de golf, devenind mai târziu comentator sportiv, iar apoi dând numele unui campionat, primul turneu numit vreodată după un jucător de golf.

Byron Nelson, foto: onthisday.com
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO