fbpx

Căutare

Share this article

Tiger Woods este probabil cel mai cunoscut nume legat de golf la nivel mondial. Cariera sa a debutat în 1997 când a devenit cel mai tânăr bărbat, dar și primul afro american care a câștigat unul dintre cele mai importante turnee de golf din lume: U.S. Masters.

Direct proporțional cu faima sa au curs și scandalurile în care a fost implicat, devenind repede un personaj extrem de controversat despre care au scris ziarele din întreaga lume, mai ales după ce a fost implicat într-un divorț ca urmare a infidelității prelungite, sau după ce a fost arestat.

Cine este acest tânăr care a scris istoria golfului mondial și cum a reușit să se remonteze de fiecare dată astfel încât azi să fie din nou campion?

Tiger Woods s-a născut în Cypress, California în 1975. La vârsta de 21 de ani a câștigat primul U.S. Masters, urmând apoi alte 13 campionate majore, lucru ce a atras după sine titlul de „PGA Player of the Year” de 10 ori în următorii 12 ani. În 2009, o serie de probleme personale i-au adus un alt tip de faimă, aceea a personajului central din câteva scandaluri de presă. S-a luptat să curețe această „faimă” aproape 10 ani de zile, până luna trecută când a câștigat turneul Masters 2019.

Tiger Woods în viața personală

Eldrick Tont Woods, cunoscut sub numele de Tiger Wodds s-a născut pe 30 decembrie 1975 ca singurul copil al cuplului format dintr-un ofițer afro american și o mamă tailandeză.

Când era mic tatăl său a început să-l alinte cu numele „Tigrule” (Tiger) în onoarea unui fost coleg și prieten al său din armată, ce purta același nume.

Tiger Woods a început să învețe să joace golf încă din copilărie alături de profesorul și mentorul său, Earl Woods, care nu era nimeni altul decât tatăl său. La vârsta de 8 ani, Tiger era extrem de talentat la acest sport, lucru care nu a rămas nesemnalat, dimpotrivă, a fost prezentat și la televizor, la matinalul „Good Morning America”.

Foto: Today.com

Tiger Woods a studiat la Standford University și până să înceapă să joace golf la nivel profesionist în 1996, a câștigat o serie de turnee pentru amatori.

Faima a apărut foarte curând, la un an după ce a intrat în liga profesionistă, în 1997 când a câștigat turneul U.S. Master cu un scor de 270 de puncte. Woods a fost cea mai tânără persoană din istorie care a câștigat acest titlu, și primul afro american ce a urcat pe această poziție.

Anii următori au fost marcați de o serie de alte victorii importante printre care British Open, U.S. Open sau Western Open.

În octombrie 2004, Woods s-a căsătorit cu cea care îi era iubită de foarte mult timp, modelul suedez Elin Nordegren

Woods și Elin au fost căsătoriți timp de șase ani, iar din această căsătorie au apărut cei doi copii, Sam Alexis și Charlie Axel.

Moartea tatălui lui Tiger Woods

În 2006, Woods a trecut printr-una dintre cele mai grele încercări a vieții sale: moartea tatălui său, ce a apărut în urma unei lupte crâncene cu cancerul de prostată.

Pe site-ul lui personal, Woods a scris la momentul respectiv: „Tata a fost cel mai bun prieten al meu, dar și primul meu model în viață. Îi voi simți lipsa profund!”

După această tragedie, Tiger s-a întors totuși pe teren și a înregistrat încă o dată o serie de victorii.

După ploaie, răsare întotdeauna soarele

Următorul sezon a fost marcat de nenumărate victorii atât pe plan personal cât și profesional pentru Tiger Woods. Soția a dat naștere primului copil al cuplului, micuța Sam Alexis Woods în iunie 2007. La scurt timp de la acest fericit episod al vieții sale, Woods a câștigat World Golf Championship și PGA Championship.

Din 2008, deși victoriile curgeau pe terenul de golf, lucrurile au început să scârțâie puțin, mai exact genunchiul său a început să dea semne de avarie, motiv pentru care, pentru prima dată Wods ajungea în sala de operații pentru o intervenție chirurgicală la picior.

Câteva luni mai târziu, trebuind să-și apere titlul de „Jucătorul anului”, a participat la U.S. Open unde a dus o luptă crâncenă cu americanul Rocco Mediate pe care a câștigat-o pe muchie de cuțin. La finalul jocului chiar a declarat: „Cred că acesta a fost probabil cel mai bun joc al meu. Luând în considerare toate elementele, nu știu cum am ajuns în această poziție, ca să fiu sincer”. Această victorie a înscris pe tabela lui al 14 titlu major, al 3 titlul la turneul U.S. Open și a patra poziție în spatele recordului mondial deținut din toate timpurile de faimosul jucător de golf, Jack Nicklaus.

Foto: People.com

Accidentarea și nașterea celui de-al doilea copil

Două zile mai târziu de la această victorie, Woods a anunțat că se retrage pentru restul sezonului deoarece va avea nevoie de încă o operație de reconstrucție la genunchiul stâng. De asemenea, a mărturisit că a suferit o accidentare dublă la tibia stângă cu două săptămâni înainte de turneu și a ignorat sfatul medicului de a face repaos o lună și jumătate pentru vindecare.

La începutul lunii septembrie 2008, Woods și soția lui au anunțat că așteaptă cel de-al doilea copil, ocazie cu care fericitul tată a scris: „Chiar dacă accidentarea mea a fost o mare dezamăgire și frustrare, mi-a permis să petrec mai mult timp cu Sam și să mă bucur de ea. Nu pot spune ce mulțumire îmi oferă postura de tată, precum și timpul petrecut cu micuța Sam și cu Elin”.

La începutul lunii februarie 2009, s-a născut cel de-al doilea copil al lui Woods și câteva zile mai târziu, fericitul tată s-a reîntors pe green-ul de golf. Însă, de această dată, lucrurile nu au mai fost la fel de ușoare. Tiger a pierdut în fața golferului sud african, Tim Clark. Următoarele apariții au fost la fel de dezamăgitoare și Woods a terminat anul fără nici o victorie notabilă.

Foto: New York Times

Primele scandaluri de presă

În timp ce viața sa pe teren părea să fie părăsită de noroc, viața personală era într-un con și mai serios de umbră. Reporterii au scos la iveală faptul că Tiger Woods are o legătură de infidelitate cu managerul unui club de noapte, tânăra Rachel Uchitel. Ambii au negat că ar avea o relație, în ciuda probelor foto care indicau contrariul. Pe măsură ce povestea devenea tot mai interesantă, mass media relata câteva zile mai târziu că Woods a intrat cu mașina într-un hidrant din fața casei sale, la ora 2.30 dimineața. Reporterii au mai anunțat că soția lui Woods i-a spart luneta mașinii cu o crosă de golf, în loc să-l ajute să iasă din mașină. Din fericire, golferul nu a suferit răni grave, însă accidentul a ridicat suspiciuni în rândul fanilor și al mass mediei care a cerut insistent un punct de vedere din partea șui Tiger Woods.

Golferul nu a spus nimic și a abandonat în  mod misterios turneul de golf la care era înscris și a anunțat că nu va mai juca deloc până la finalul anului 2009.

Pe măsură ce tăcerea creșterea, creștea și raportul amantelor lui Woods. În decembrie 2009, Tiger Woods și-a cerut public scuze fanilor și familiei, exprimându-și regretul pentru actele comise.

Însă numărul amantelor a ajuns la o duzină de femei, toate cazurile fiind justificate cu probe, iar ancheta mediatică asupra vieții sale a continuat să crească.

Se spune că Tiger Woods s-a oferit să renegocieze cu soția sa contractul prenupțial numai ca ea să rămână alături de el, însă reporterii au descoperit cu rând că frumoasa suedeză a cumpărat o casă în țara natală. Mai mult, fotografiile în presă au surprins-o nemaipurtând verighetă.

Următorii doi ani l-au pus pe Woods la grele încercări: și-a cerut încă o dată scuze fanilor admițând de această dată infidelitățile, unele companii pentru care făcea publicitate au renunțat la contractul cu el, iar turneele la care a participat, i-au adus cel mult un loc patru.

Relația cu Nordegren s-a terminat astfel: o despăgubire de 750 de milioane de dolari pentru fosta soție, inclusiv proprietăți în Suedia și casa din California, custodia totală a copiilor a revenit mamei, iar tatăl a fost obligat să admită că nu-i va expune pe cei mici relației cu o altă femeie până nu se va căsători cu ea.

Lindsey Vonn

În martie 2013, Tiger Woods care avea deja 37 de ani a anunțat că are o nouă iubită, campioana mondială la schi alpin, Lindsey Vonn. Vonn mai fusese căsătorită cu fost schior Thomas Vonn, de care s-a despărțit după patru ani de mariaj.

Sezonul de golf al anului 2013 a fost un adevărat triumf pentru Woods care a câștigat cinci turnamente, dar când totul părea să se așeze pe o pantă ascendentă, Woods a suferit o operație la spate, în martie 2014. A revenitype teren pentru marele turneu Masters însă nu a terminat decât pe locul al 17-lea. Câteva săptămâni mai târziu a anunțat și finalul relației cu Vonn pe motiv că amândoi aveau un program haotic și nu au reușit să petreacă timp împreună.

Arestul poliției și scuzele ce au urmat…

Legenda golfului a dus mai departe o serie de urcușuri și coborâșuri în viața personală și cea profesională până la momentul la care, în mai 2017 poliția l-a surprins dormind în mașină, cu piciorul pe frână și semnalizarea pornită, pe marginea șoselei ce ducea către casa sa din Florida.

A fost arestat pentru suspiciunea că ar fi condus sub influența substanțelor interzise, mai ales că un etilotest a demonstrat că nu avea alcool în sânge. În apărarea sa Woods a declarat că a avut o reacție neașteptată la un medicament prescris de medic. De asemenea a mulțumit poliției pentru profesionalism și și-a cerut scuze. „Vreau să-mi cer scuze din toată inima familiei mele, prietenilor și fanilor. Și eu aștept mai mult de la mine”.

În iunie 2017, Woods a fost descoperit de către reporteri într-o clinică unde urma să primească ajutor medical pentru a reuși să gestioneze problemele legate de administrarea analgezicelor și cele legate de somn. În luna octombrie a aceluiași an a pledat vinovat pentru incidentul din mai și a acceptat să intre într-un program ce viza oamenii aflați la prima infracțiune, pentru a evita condamnarea pentru conducerea sub influența substanțelor interzise.

Revenirea la glorie

Pe 14 aprilie 2019 Woods a câștigat U.S. Masters, înscriind prima victorie majoră după aproape 11 ani. A fost al cincilea titlu Masters, a 15 victorie majoră a carierei sale și o șansă în plus de a egala recordul de 18 victorii deținut de Nicklaus.

Pe 6 mai, Wood a primit Presidential Medal of Freedom din partea llui Donald Trump care a notat capacitatea golferului de a se lupta pentru titlul său și „voința neobosită de a câștiga, câștiga, câștiga”.

O săptămână mai târziu, atât Woods, cât și prietena lui, Erica Herman, au fost numiți într-un proces moral ilicit depus de părinții unui fost barman al restaurantului The Woods Jupiter din Florida. Potrivit procesului, barmanului i s-au servit băuturi de către colegii săi, tânărul trecând de punctul de intoxicare, lucru ce a dus la un accident fatal de conducere în stare de ebrietate la sfârșitul anului 2018.

Oare ce urmează?


Evenimentul life.ro, Women’s Golf Day, are loc pe 4 iunie la Stejarii Country Club. Acesta este singurul eveniment dedicat doamnelor din comunitatea de golf din România.

Partenerii oficiali ai evenimentului: BRD Groupe Societe Generale și ALD Automotive. Women’s Golf Day este organizat cu sprijinul: Romanian Golf Association, L’Or, Eau Thermale Avène, Fitbit.

Mulțumim pentru suport: NiranVinarte, Aqua Carpatica, Zexe BraserieLeonidas, Canah, SloopTheodora Golf Club şi Lighthouse Golf and Spa Resort.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO