fbpx

Căutare

Share this article

Siegbert Tarrasch a spus odată: „Mulți au devenit chess masters, însă nimeni nu a ajuns master of chess”.

Istoria șahului a avut multe nume de jucători excepționali, însă, așa cum am spus în titlu, azi vorbim despre cei mai buni jucători de șah ai tuturor timpurilor.

Întrucât ratingul se calcula diferit în diferite epoci ale șahului și astfel nu se putea face o comparație realistă, specialiștii i-au scos în față pe cei mai buni 10 jucători de șah, legende care au dominat regatul acestui sport de-a lungul anilor.

Gari Kasparov (1963) – Cel mai mare dintre cei mai mari

Gari Kasparov a început să conducă lumea șahului de la vârsta de 22 de ani, fiind cel mai tânăr campion mondial de necontestat în șah, în 1985. A rămas numărul 1 până la retragerea sa, în 2005. Dar, după cum se spune, „fiecare maestru de șah a fost odată un începător”, această zicală este valabilă și pentru campioni.

Gari și-a început antrenamentul la vârsta de 10 ani, la școala de șah a lui Mikhail Botvinnik. În 1978, a participat accidental la un turneu profesionist, pe care l-a câștigat. Până în 1983, era pe locul 2 în lume. În 1984, a concurat pentru titlul mondial, dar a pierdut în fața lui Karpov, într-un meci de 48 de jocuri. În anul următor, însă, a câștigat titlul și apoi l-a apărat cu succes de 3 ori.

După ce a părăsit FIDE în 1993, titlul a rămas împărțit timp de 13 ani. Kasparov și-a pierdut în cele din urmă titlul în fața lui Kramnik, în 2000. În 2005, el și-a anunțat retragerea după ce a câștigat prestigiosul turneu Linares pentru a noua oară. Era jucătorul numărul 1 din lume când s-a retras și a dominat complet peisajul șahului timp de 20 de ani.

cei mai buni jucători de șah

Anatoly Karpov (1951)

Karpov a fost cel mai tânăr maestru al șahului sovietic (15 ani), campion mondial la șah junior în 1969, i-a învins pe Korchnoi și Spassky în 1974 și l-a provocat pe Bobby Fischer pentru titlul mondial. Fischer s-a retras din meciul de campionat și Karpov a devenit campion.

Domnia sa s-a întins între anii 1975-1985 și 1993-1999, cu 160 de turnee de pe primul loc. A pierdut titlul în fața lui Garry Kasparov în 1985, după ce l-a apărat cu succes împotriva lui Kasparov, chiar cu un an înainte.

A câștigat turneul Linares din 1995, considerat a fi cel mai puternic turneu din istorie. Acest record impresionant îl califică cu siguranță drept unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie.

Magnus Carlsen (1990)

Cariera în șah a lui Magnus Carlsen este plină de mari realizări. Avea doar 13 ani când și-a câștigat titlul de mare maestru, în 2004. În 2009, Magnus Carlsen a atins un impresionant rating Elo de peste 2800 și doar un an mai târziu, a devenit numărul 1 mondial în clasamentul FIDE.

Trei ani mai târziu, Carlsen l-a învins pe campionul mondial la șah, Vishy Anand, într-un meci de douăsprezece jocuri. Carlsen a câștigat meciul după doar 10 jocuri și a devenit noul campion mondial la șah.

În anul următor, și-a păstrat cu succes titlul într-o revanșă împotriva lui Vishy Anand și a câștigat Campionatul Mondial Rapid 2014 și Campionatul Mondial Blitz.

Mai târziu în acel an, în mai 2014, a atins un rating maxim de 2882 – cel mai mare rating din istoria șahului. În anul 2016, și-a apărat cu succes titlul pentru a doua oară, de data aceasta împotriva super-GM-ului rus, Sergey Karjakin.

Ceea ce îl face pe Magnus unul dintre cei mai mari jucători de șah din toate timpurile este că pare să nu aibă puncte slabe. Joacă șah strategic și pozițional, dar rareori ratează oportunități tactice – și odată ce obține un mic avantaj, știe să-l transforme într-o victorie.

Wilhelm Steinitz (1836 – 1900)

„Austrian Morphy”, așa cum a fost numit campionul, a avut o contribuție excelentă la șahul modern. În 1873, a introdus un nou stil de joc pozițional, care a fost inițial considerat laș, deoarece diferea de un stil de atac complet. Gândurile și scrierile sale despre joc au fost foarte influente la acea vreme și în zilele noastre este de obicei numit „tatăl jocului pozițional”.

Deși unele dintre ideile sale pot părea ciudate în privirea modernă, acestea au fost bazele tuturor temelor de poziție pe care le cunoaștem cu toții acum. Tarrasch și Lasker, printre alții, l-au recunoscut pe Steinitz drept „profesorul” lor.

În 1866, Steinitz l-a învins pe Adolf Andersson, cel mai puternic jucător activ din lume. Între 1873-1882, Steinitz a ajuns să joace doar un meci, împotriva lui Blackburne, dar l-a câștigat cu un scor impecabil de 7-0. A revenit în 1882. În 1886 l-a învins pe rivalul său Zuckertort, în „campionatul lumii”.

Și-a continuat domnia în următorii 8 ani, învingându-i pe Gunsberg și Chigorin, dar în cele din urmă a pierdut în fața lui Emanuel Lasker, în 1894. Din păcate, unul dintre cei mai buni jucători de șah ai tuturor timpurilor a murit în 1900 din cauza sărăciei.

Jose Raoul Capablanca (1888 – 1942)

Capablanca a fost stăpânul incontestabil al șahului blitz! Și-a început cariera de șah la vârsta de 4 ani. La 13 ani l-a învins pe campionul cubanez. La 18 ani, l-a învins pe campionul american, Frank Marshall cu un scor de 15-8. În cele din urmă, în 1921, a câștigat Campionatul Mondial de șah și a pus capăt domniei lui Lasker.

Noul campion mondial la șah și-a apărat cu succes titlul în următorii 6 ani.

În 1922, a avut o performanță uimitoare când a jucat simultan împotriva a 103 jucători, câștigând 102 jocuri și remizând doar 1! În 1927, și-a pierdut titlul în fața lui Alexander Alekhine și domnia sa a luat sfârșit. Ulterior a continuat să joace în mai multe turnee, dar nu a mai atins niciodată apogeul și s-a retras în cele din urmă în 1931.

Bobby Fischer (1943 – 2008)

Robert „Bobby” James Fischer și-a început cariera la vârsta de 14 ani. În timpul carierei sale, a câștigat 8 campionate de șah din SUA, va deveni cel mai tânăr mare maestru (la 15 ani) și cel mai tânăr candidat vreodată la un campionat mondial de șah. În 1970 a câștigat 20 de meciuri consecutive în „Interzonalul din 1970”. În 1972, l-a învins pe Boris Spassky într-un meci celebru pentru a deveni campion mondial la șah.

În 1975, nu și-a apărat titlul din cauza incapacității de a conveni asupra condițiilor de meci cu FIDE. Mai târziu, din păcate, a intrat în diverse controverse și conflicte, dar niciun jucător nu a avut vreodată o marjă atât de mare de talent între el și rivalii lui. Stilul său de joc a făcut ca numele său să fie unul dintre cele mai populare în rândul șahiștilor de toate nivelurile.

Alexander Alekhine (1892 – 1946)

Alexander Alekhine era deja unul dintre cei mai buni jucători de șah din Rusia până la vârsta de 16 ani și era cel mai puternic jucător din lume până la 22 de ani. El și-a început domnia învingându-l pe Capablanca în 1927. Obiectivul său principal a fost să-i smulgă titlul lui Capablanca, lucru pe care l-a realizat cu 6 victorii, 3 înfrângeri și 25 de remize. Și-a păstrat titlul împotriva lui Bogoljubov în 1929 și 1934, dar a pierdut în 1935 în fața lui Max Euwe. Interesant este că l-a recâștigat în 1937 și și-a deținut titlul până la moartea sa, în 1946.

Mikhail Botvinnik (1911 – 1995)

Mikhail Botvinnik i-a antrenat pe marii jucători Garry Kasparov, Anatoly Karpov și Vladimir Kramnik. Nu numai că a fost un mare jucător de sine stătător, dar a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea Campionatului Mondial de Șah. În 1930, a devenit campion sovietic. Din cauza celui de-al doilea război mondial, el nu a putut să-l provoace pe Alekhine. La începutul anilor 1940 a învins un puternic jucător sovietic pentru a obține titlul de „Campion absolut al URSS”.

Și-a început domnia mondială în 1948 și a continuat până în 1963. Și-a apărat titlul împotriva lui David Bronstein în 1951 (meciul s-a încheiat la egalitate) și apoi din nou în 1954, după un alt egal împotriva lui Smyslov. Smyslov, rivalul său la acea vreme, a furat în cele din urmă titlul în 1957, dar Botvinnik l-a recâștigat într-o revanșă în 1958. În 1960, Mikhail Tal a câștigat titlul în 1960, dar Botvinnik a reușit să-l recâștige din nou în 1961, în revanșă. În cele din urmă, a pierdut titlul în 1963 în fața lui Tigran Petrosian. Botvinnik s-a retras în 1970 și s-a dedicat dezvoltării programelor de șah și instruirii tinerilor jucători sovietici.

Paul Morphy (1837 – 1884)

Paul Morphy este considerat unul dintre cei mai buni jucători de șah din istorie și cel mai talentat jucător de șah care a trăit vreodată. Dar Morphy nu a ales șahul ca obiectiv principal și carieră. La vârsta de 9 ani, a fost cel mai bun jucător din New Orleans și l-a învins cu ușurință pe generalul Winfield Scott, în 1846. La vârsta de 12 ani, l-a învins pe maestrul maghiar Johann Lowenthal în 3 meciuri.

În 1857, Morphy a participat la primul Congres american de șah pe care l-a câștigat pentru a deveni campion de șah al Statelor Unite. În 1858, i-a învins pe toți marii maeștri englezi, cu excepția lui Staunton. Mai târziu, s-a mutat în Franța și l-a învins pe Adolf Andersson (7W, 2L, 2D) și apoi a fost considerat cel mai puternic jucător din lume la vârsta de doar 21 de ani. S-a retras din șah și a jucat doar ocazional.

Vishwanathan Anand (1969)

Vishy Anand, din India, a fost campionul mondial de șah de necontestat din 2007 până în 2013 și cu siguranță nu poate lipsi din nicio listă pe care sunt incluși cei mai buni jucători de șah din istorie.

Deși astăzi Vishy Anand trăiește în umbra lui Magnus Carlsen, nu ar trebui să uităm că Anand a câștigat aproape fiecare titlu pe care un șahist profesionist și-ar dori să-l câștige. Mai mult decât atât, este important să rețineți că, după o evaluare FIDE apropiată de 2800, Vishy Anand este astăzi printre jucătorii de șah de top din lume.

Acest lucru este demonstrat de faptul că a câștigat Campionatele Mondiale Rapide de Șah în decembrie 2017. longevitatea sa ca mare șahist este, de asemenea, incontestabilă – Vishy a devenit primul mare maestru al Indiei la vârsta de 18 ani.

A devenit campionul mondial incontestabil în 2007. Și-a apărat titlul cu succes împotriva lui Vladimir Kramnik în 2008, în 2010 împotriva lui Veselin Topalov și din nou în 2012 împotriva lui Boris Gelfand. Astăzi, Anand rămâne un membru important în Top 10 cei mai buni jucători de șah din lume.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO