14 lucruri mai puţin ştiute despre „Gambitul damei” - LIFE.ro

Căutare

Share this article

În anul în care mai toate competițiile sportive importante au fost anulate sau au fost organizate fără spectatori, un sport deloc popular a revenit în atenţia oamenilor din întreaga lume. Şahul, considerat prea puţin interesant pentru publicul neavizat, a revenit în forţă în atenţia acestuia, dar şi a presei de specialitate. Iar meritul îi aparţine miniseriei difuzată de Netflix, Gambitul damei. Aceasta prezintă povestea unei fete de 9 ani, trimisă la orfelinat după moartea mamei, care descoperă că are un talent fantastic la şah şi ajunge să intre în competiţie cu cei mai buni jucători din lume. Popularitatea filmului i-a determinat pe mulţi să vrea să afle mai multe despre el, aşa că am adunat o listă cu 14 lucruri mai puţin ştiute despre Gambitul doamnei.

 • Anya Taylor-Joy s-a alăturat proiectului înainte să existe un scenariu. Regizorul şi scenaristul Scott Frank i-a trimis un exemplar din romanul cu acelaşi nume, din 1983, al lui Walter Tevis, iar actriţei i-a plăcut atât de mult încât a mers imediat să discute cu Frank primele detalii despre film.
 • Walter Tevis, autorul romanului Gambitul doamnei, a scris povestea cu influenţe din experienţele personale. Tevis a învăţat să joace şah la vârsta de 7 ani, însă în competiţii a intrat abia la maturitate. Tot în copilărie a petrecut o vreme în convalescenţă, într-un loc special construit pentru recuperare, timp în care părinţii lui nu l-au vizitat deloc. În timpul convalescenţei a primit regulat medicamente extrem de puternice, pe seama cărora pune ulterioara dependenţă de alcool, o paralelă evidentă cu firul evenimentelor din romanul său. Ca şi Beth, personajul principal al cărţii, Tevis şi-a petrecut copilăria în Lexington, Kentucky.
 • Romanul lui Tevis ar fi trebuit iniţial să stea la baza unui film pentru marile ecrane. Heath Ledger era îndrăgostit de poveste, dar mai ales de şah şi voia să îşi facă debutul regizoral cu adaptarea ei cinematografică. Hotărâse deja şi cine s-o interpreteze pe Beth Harmon, personajul principal fiind păstrat pentru Elliot Page. Heath Ledger a participat în copilărie la multiple campionate şi a fost foarte aproape să primească mult-râvnitul titlu de mare maestru.
 • Actriţa Anya Taylor-Joy nu ştia nimic despre jocul de şah înainte să accepte rolul şi crede că asta a ajutat-o să aducă pe ecrane puţin din magia descoperirii frumuseţii lui.
Foto: crimeandrelativedimensioninspace.com
 • Fiecare mişcare din jocurile de şah prezentate în Gambitul doamnei a fost gândită de Gari Kasparov, mare maestru şi fost campion mondial la şah şi Bruce Pandolfini, cel mai experimentat profesor de şah din Statele Unite ale Americii. Kasparov a adus în film şi detalii importante despre cultura şahului în Uniunea Sovietică.
 • Scott Frank i-a propus iniţial lui Kasparov să intre în pielea personajului Vasily Borgov, însă refuzul acestuia l-a dus la următoarea propunere, aceea de a deveni consultant pentru film.
 • Deşi jocurile au fost create de cei 2 consultanţi, fiecare dintre ele a fost memorat şi jucat de către actori de la cap la coadă, inclusiv jocurile rapide.
 • Chiar dacă o mare parte din acţiunea miniseriei se petrece în Kentucky, Gambitul doamnei a fost filmat în Berlin şi Ontario. Casa lui Beth este, în realitate, în Canada, în timp ce clădirea orfelinatului se găseşte în Germania.
 • Deşi acţiunea se petrece în anii `60 e important să nu uităm faptul că femeilor nu li s-a permis să participe la Campionatul Mondial de Şah până în anii `80. Zsuzsa Polgar a fost cea care a luptat pentru drepturile femeilor de a participa în această competiţie, iar sora ei mai mică, Judit Polgar – cea mai tânără deţinătoare de până atunci a titlului de mare maestru, la numai 15 ani – a fost cea care a refuzat să joace în turneele pentru femei şi i-a provocat şi învins pe cei mai buni jucători de şah, bărbaţi, din acea vreme
 • Scenele în care Beth se uită pe tavan ca să vizualizeze mişcările pe tabla de şah sunt inspirate şi ele din realitate, mulţi dintre jucătorii profesionişti de şah obişnuind să îşi ia privirea de pe tablă ca să poată stabili următoarele mişcări.
 • Hainele personajului principal au fost şi ele alese astfel încât să completeze imaginea acestuia, împletind pasiunea pentru şah cu cea pentru modă. Ţinuta din ultima scenă, complet albă, a avut rolul să o prezinte pe Beth Harmon drept regina tablei de şah.
Foto: refinery29.com
 • Personajul Benny Watts este inspirat din viaţa legendei şahului, Bobby Fischer, care la 13 ani a câştigat o partidă cunoscută sub numele de Jocul Secolului. Pe de altă parte, stilul de joc al lui Fischer a fost inspiraţie pentru jocul lui Beth.
Foto: news.nestia.com
 • Nuanţele de ruj alese pentru Beth, precum şi machiajul din zona ochilor au fost alese special ca să definească fiecare etapă de viaţă a acesteia şi trăirile ei. Ultima nuanţă de ruj folosită în film este aceeaşi cu cea folosită pentru mama adoptivă a lui Beth, Alma, creând o legătură invizibilă a acestora.
 • Gambitul doamnei este cel mai vizionat serial de pe Netflix, cu 62 de milioane de utilizatori în primele 4 săptămâni de la lansare.
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO