Căutare

Share this article

Înainte să devină un sport, şi mai ales unul la modă, schiul a fost un mod de deplasare. Legendele spun că primul schior din lume a fost o femeie, o zeiţă mai exact: Skade, zeiţa nordică a frumuseţii şi dragostei. Voia să prindă un ren şi pentru că animalul fugea prea repede ea şi-ar fi pus pe picioare nişte tălpici din lemn ca să alunece mai repede. Departe de legende, schiul ca sport de competiţie a apărut la începutul anilor 1800 şi a luat amploare în secolul XX. Cei mai buni schiori din lume sunt cei care nu doar că au avut rezultate remarcabile pe pârtie, dar au şi transmis pasiunea publicului larg.

Ingemar Stenmark

„Suedezul tăcut” este schiorul cu cele mai multe victorii din cadrul Cupei Mondiale, 86 la număr, un record ce nu a fost doborât până în zilele noastre. Cel considerat cel mai mare specialist de slalom şi slalom uriaş din istorie a fost de 3 ori campion mondial şi de 2 ori campion olimpic, reuşitele lui nefiind o surpriză totuşi pentru apropiaţi. Stenmark a început să schieze la vârsta de 5 ani, iar la 8 ani câştiga deja primul concurs naţional. Nu se simţea însă confortabil la viteze de peste 120 km/h aşa că a concurat foarte rar în celelalte discipline ale schiului alpin. Şi acum, la mai bine de 30 de ani de când s-a retras din competiţii, este considerat idolul Suediei, alături de jucătorul de tenis Bjorn Borg. Dacă pe pârtie nu a avut incidente notabile, Stenmark a fost la un pas să-şi piardă viaţa în 2004, după cutremurul devastator din Oceanul Indian, seism de 9 grade pe scara Richter ce a cauzat moartea a peste 120.000 de oameni.

Ingemar Stenmark, foto: akaskidor.se

Alberto Tomba

Puțini sunt cei care nu au auzit vreodată de Tomba la Bomba. Schiorul italian a fost senzația pârtiilor din întreaga lume în anii `80 – `90, puţini fiind cei care reuşeau să-i ţină piept în acea perioadă. 9 titluri la Cupa Mondială are în palmares, 3 medalii olimpice de aur şi 2 titluri de campion mondial. Din 1987, când a obţinut prima victorie din carieră în Cupa Mondială şi apoi şi-a învins idolul, Ingemar Stenmark, Tomba a fost de neoprit pe pârtie pentru mai bine de 10 ani. A fost şi primul schior care a câştigat cel puţin o etapă de Cupă Mondială timp de 11 ani consecutiv. Cel mai bun schior din istoria Italiei a fost regele probelor de slalom şi slalom uriaş, dar şi un rockstar al schiului mondial, pasionat de victorii atât de pârtii, cât şi în viaţa sentimentală.

Alberto Tomba, foto: ilfestivaldellosport.it

Franz Klammer

Austriacul este un idol în ţara sa natală, unde a fost poreclit Kaiserul, dar nu doar austriecii au fost fascinaţi de tânărul căruia nu-i rezista nimeni pe pârtie. Lider incontestabil în anii `70 – `80 la probele de coborâre, Klammer are în palmares 25 de victorii în Cupa Mondială şi un titlu olimpic obţinut în cea mai spectaculoasă manieră, cu o plecare de pe locul 15 finalizată cu aur. Retras din schiul profesionist la 31 de ani, Klammer nu a rezistat să nu mai simtă fiorii vitezei şi a făcut trecerea către raliuri. Şi acolo s-a descurcat foarte bine, câştigând în 1990 European Touring Car Championship. Klammer are şi o pârtie ce-i poartă numele, în staţiunea Bad Kleinkirchheim, una dintre cele mai renumite piste de coborâre din Europa.

Franz Klammer, foto: thesnowmag.com

Hermann Maier

„The Herminator” nu şi-a câştigat supranumele doar pentru că vine din aceeaşi ţară cu celebrul Arnold Schwartzenegger, ci pentru că puţini reuşeau să-i stea în cale cât timp a fost în activitate. Multiplul campion mondial şi olimpic, deţinător a 4 titluri de Cupă Mondială, Maier are la activ şi 54 de victorii în Cupa Mondială. Asta după ce la 15 ani i s-a spus că nu are nicio şansă să facă o carieră pe pârtie. Iubea însă prea mult schiul ca să renunţe şi s-a încăpăţânat să meargă pe acest drum în ciuda greutăţilor. Abia la 24 de ani a câştigat prima competiţie majoră, o etapă de slalom super-uriaş, iar de atunci a fost de neoprit. În 1998, la Jocurile Olimpice de la Nagano, cu doar câteva zile înainte de probele de slalom uriaş şi super-uriaş, cele în care a făcut senzaţie întreaga carieră, Maier suferă un accident teribil. Forţează prea mult, cade, se roteşte de câteva ori prin aer şi aterizează în cap, oprindu-se abia după ce trece prin 2 rânduri de garduri de protecţie. Când nimeni din jur nu mai respira privind la el, Maier s-a ridicat şi a plecat de pe pârtie pe propriile picioare. Câteva zile mai târziu câştiga ambele probe şi-şi primea şi supranumele de Herminator. Nu a fost singura dată însă când a dovedit puterea lui de revenire. Un accident de motocicletă l-a dus nu doar pe patul de spital, dar a fost şi la un pas de a-i fi amputat un picior. În numai 2 ani revenea pe pârtie şi câştiga din nou.

Hermann Maier, foto: welt.de

Bode Miller

Samuel Bode Miller este cel care a spus că mai mult decât să câştige nişte curse îl interesează să ajungă să schieze pe cât de repede permite universul. Și a făcut tot posibilul să-și atingă țelul. Campion mondial, campion olimpic, de 2 ori campion de Cupă Mondială, unul dintre cei doar 5 câștigători ai tuturor celor 5 discipline din Cupa Mondială – Super-G, coborâre, slalom, slalom gigant și combinat, Bode Miller are un palmares plin și a făcut istorie în schiul de peste ocean, fiind cel mai de succes schior american, dar și în cel mondial, la 36 de ani devenind cel mai vârstnic medaliat olimpic la schi alpin. De curând a lansat o Academie virtuală de sporturi de iarnă dedicată copiilor de la clasele a 7-a la a 12-a, un program online de învăţare dedicat celor pasionaţi de schi sau snowboard.

Bode Miller, foto: eu.usatoday.com
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO